Iki XIX amžiaus pradžios tradicinės estų virtuvės pagrindą sudarė miežiai, ropės, griežčiai ir kopūstai. Paskui, britams atvežus, šalyje labai išpopuliarėjo bulvės. Žinoma, dabar maisto įvairovė Estijoje yra kur kas gausesnė. Vis dėlto vegetarizmas čia nėra labai paplitęs. Įprastinį estų meniu sudaro: mėsa (dažniausiai kiauliena), bulvės, daržovės, juoda duona ir pieno produktai. Dažniausiai estai maistą ruošia namuose. Tik didžiuosiuose miestuose populiaru pietauti mieste.

 

Pastaruoju metu pasaulyje labai populiarios dietos pagal konkrečias geografines sąlygas. Turbūt visi žino apie Viduržemio jūros ar Skandinavijos (šiaurės) dietų naudą sveikatai. Galbūt nustebsite, kad panašią dietą turi ir estai, kurios laikantis 6 dienas galima numesti nuo 5 iki 6 kg.

 

Dietos planas:

 

1 diena: 6 kiaušiniai, 150 g virtos vištienos.

 

2 diena: 500 g liesos varškės ir 2 riekelės juodos duonos.

 

3 diena: 700 g virtos vištienos ir 150 g grikių.

 

4 diena: 200 g virtų ryžių ir 300 g ant grotelių keptų daržovių.

 

5 diena: 6 vidutinio dydžio bulvės ir stiklinė lieso pieno.

 

6 diena: obuoliai ir apelsinai.

 

Laikantis dietos galima gerti daug negazuoto vandens, žaliosios arbatos su citrina ir vieną puodelį kavos be cukraus. Kad po dietos išlaikytumėte svorį, porą savaičių suvartokite 1600 – 1700 kalorijų per dieną.