Visi yra girdėję posakį, kad pusryčiauti reikia kaip karalius, pietauti – kaip princas, o vakarieniauti – kaip skurdžius. Tai, be abejo, tiesa. Tie, kurie niekada nepraleidžia pusryčių žino, kad po to energijos užtenka visai dienai, kad, regis, kalnus galėtų nuversti!

 

dietos

Pusryčiai yra skirti tam, kad užtektų energijos dirbti visą dieną.

 

Rekomenduojami produktai:

 
  • Avižiniai dribsniai. Jie ne tik suteikia sotumo jausmą visai dienai ir padeda išvengti II tipo diabeto. Be to, jie turtingi vitaminų ir antioksidantų. O vyrai, kurie renkasi pusryčiams avižinę košę, nesusidurs su širdies ligomis.
 
  • Kiaušiniai. Jie labai maistingi. Suvalgius pora pusryčiams, apsaugosite save nuo persivalgymo likusią dienos dalį. Taigi, kiaušiniai gali padėti išvengti antsvorio ir nutukimo.
 
  • Duona. Nors vis dar geriau vengti valgyti per daug baltos duonos, nerekomenduojama vengti ruginės duonos. Ji turtinga vitaminų, mineralų, baltymų ir skaidulų. Jeigu valgysite miežių ir rugių duoną pusryčiams, padėsite savo kūnui kontroliuoti cukraus lygį visą dieną.
 
  • Bulvės. Bulvės yra tarp vienų kaloringiausių daržovių, todėl jas geriausia valgyti rytą. Jos turtingos C ir B6 vitaminų, o žievelėje yra kalio, reikalingo širdžiai. Taigi, kepta orkaitėje bulvė su lupenomis yra labai naudinga sveikatai.
 
  • Sūris. Suvalgę kelias riekeles sūrio rytą, pamiršite alkio jausmą kelioms valandoms. Sūris yra gana kaloringas produktas. Nieko nuostabaus, kad vegetarai mėsą iškeičia į sūrį.
 
  • Saldumynai. Desertas rytą ne tik pakels nuotaiką, bet ir suteiks smegenims reikalingos energijos. Todėl, jeigu norisi gabalėlio torto, geriau suvalgyti šiek tiek rytą negu vakarą, kada jie greičiausiai virs riebalais aplink juosmenį ir klubus.
 
  • Ankštinės daržovės. Pupos, žirniai ir lęšiai yra turtingi geležies, folio rūgšties, kalio ir magnio. Ankštinės daržovės padeda kūnui kontroliuoti riebalų ir cukraus metabolizmą.
 

Pietūs yra orientuoti į aktyvų energijos saugojimą.

 

Rekomenduojami produktai:

 
  • Vaisiai. Nepamirškite suvalgyti obuolį viduryje dienos! Jame esantis pektinas padės pagerinti žarnyno veiklą. Vynuogėse gausu gliukozės, kurios gerina smegenų veiklą. Lengvai virškinami angliavandeniai yra bananuose, kurie suteiks energijos po intensyvios fizinės ar protinės veiklos.
 
  • Ryžiai. Ryžiai turtingi angliavandenių, ypač rudieji, todėl tai galėtų būti puikus garnyras pietums. Tai fosforo, magnio, seleno ir vitamino B6 šaltinis. Dėl mangano ryžiai sumažina vėžio ir II tipo diabeto išsivystymo riziką.
 
  • Mėsa. Geriau valgyti gerai iškepusį kepsnį arba garuose virtą veršieną pietums. Mėsa virškinama iki 5 valandų, todėl valgyti mėsą per vakarienę, nėra gera mintis. Mėsa yra baltymų šaltinis, kurių reikia kiekvienam žmogui. Ji turtinga geležimi, cinku, selenu ir nepakeičiamomis aminorūgštimis. Vitaminai A, B ir D stiprina kaulus ir dantis bei užtikrina, kad regėjimas išliks aštrus.
 
  • Makaronai. Reikėtų rinktis kietųjų kviečių makaronus ir valgyti pietums. Nerekomenduojama valgyti vakarienei produktų, turinčių sudėtinių angliavandenių. Kad makaronai būtų dar naudingesni, reikėtų juos valgyti su daržovėmis, o ne su mėsa.
 

Vakarienė turi suteikti tonusą ir lengvumo pojūtį.

 

Rekomenduojami produktai:

 
  • Pieno produktai. Dauguma žmonių įpratę gerti pieną ir valgyti jogurtus pusryčiams, tačiau geriau juos palikti vakarienei, ypač rūgštaus pieno produktus. Valgomi prieš einant miegoti, šie produktai gerina virškinimą. Pienas padeda atsipalaiduoti ir greičiau užmigti.
 
  • Žuvis. Žuvis yra universalus produktas. Ją galima valgyti bet kuriuo dienos metu. Tiems, kurie laikosi dietos ir nenori priaugti svorio, rekomenduojama vakarienei rinktis mažai riebalų turinčias žuvis: tuną, menkę, skumbrę. Patiekus su salotomis iš daržovių su alyvuogių aliejumi, bus puiki vakarienė.
 
  • Vištiena. Baltoje vištienos mėsoje yra mažai riebalų ir cholesterolio. Ji lengvai virškinama ir turi daug baltymų bei kitų maistinių medžiagų. Vištiena turtinga ne tik fosforu, kaliu, geležimi ir vitaminais, bet ir triptofanu. Ši medžiaga padeda sumažinti stresą ir gerai miegoti naktį.
 
  • Jūros gėrybės. Jūros gėrybės – tai baltymai pačia gryniausia forma. Jose yra reikalingų C ir B12 vitaminų, taip pat jodo ir omega 3 riebalų rūgščių. Jūros gėrybės apsaugo kūną nuo vėžio ir padeda smegenims dirbti produktyviau.
 
  • Daržovės. Daržoves galima valgyti kaip atskirą patiekalą ir kaip garnyrą. Geriausia kepti orkaitėje arba virti garuose, kad išliktų kuo daugiau vitaminų ir kitų mikroelementų. Brokoliai, cukinijos, morkos, salierai, salotos, česnakai ir pastarnokai yra idealus pasirinkimas vakarienei.