Šiandien daugybė žmonių, norėdami būti sveikesni ar tiesiog geriau atrodyti, labai atidžiai renkasi, ką valgyti. Dėl įvairių priežasčių nusprendžiama iš mitybos išbraukti glitimą, karvių pieno baltymus, mieles, kiaušinius ir cukrų. Po to atrodo, kad nebelieka daug pasirinkimų, ką valgyti. Tai netiesa! Skanų ir svarbiausia sveiką maistą galima gaminti ir be šių ingredientų.

 

dietos

Grikių košė su ispaninio šalavijų sėklomis

 

  • 170 g grikių kruopų
  • 40 g ispaninio šalavijų sėklų
  • 360 ml kokosų pieno
  • 240 ml vandens
  • Skysto medaus pagal skonį
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Saulėgrąžų arba moliūgų sėklų, riešutų, džiovintų spanguolių pagal skonį
  • Malto cinamono pagal skonį

 

Gaminimas

 

Vakare sumaišyti visus ingredientus ir palikti šaldytuve iki ryto. Jeigu košė gausis per tiršta, galima atskiesti vandeniu arba pienu.

 

2 porcijų

100 g apie 120 kcal

Paruošimo laikas: apie 8 val. 10 min

 

Duona

 

  • 250 g žalių grikių
  • Šaukštas skysto medaus arba klevų sirupo
  • Vynuogių sėklų, kokosų arba kito augalinio aliejaus
  • Druskos pagal skonį

Priedai:

  • Sezamų, saulėgrąžų, aguonų sėklos
  • Kedrinių pinijų, džiovintų spanguolių, aguonų sėklų

Gaminimas

 

Grikius užpilti vandeniu ir palikti brinkti 8 val. arba per naktį. Tada nupilti vandenį. Sudėti į maisto smulkintuvą, užpilti švariu vandeniu ir sutrinti, bet nelabai smulkiai. Po to uždengti maistine plėvele ir palikti šiltoje vietoje 1,5 dienos. Masė turi pakilti beveik du kartus. Orkaitę įkaitinti iki 180°. Sudėti pasirinktus priedus, medų ar kitą natūralų saldiklį ir šiek tiek druskos į tešlą. Išmaišyti. Formą ištepti aliejumi arba iškloti kepimo popieriumi. Tolygiai paskirstyti tešlą. Duoną kepti orkaitėje apie 35 – 40 minučių. Kai atvės, išimti iš formos. Duoną šaldytuve galima laikyti iki savaitės.

 

8 – 10 porcijų

100 g apie 74 kcal

Paruošimo laikas: apie 8 val. + 1,5 dienos + 45 min

 

Linų sėmenų krekeriai su paprikomis

 

  • 170 g linų sėmenų
  • Raudona paprika
  • Džiovintų žolelių, česnako miltelių, druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 120°. Papriką nuplauti, išimti sėklas ir susmulkinti elektriniu trintuvu iki tyrės konsistencijos. Sumaišyti visus ingredientus. Kepti krekerius orkaitėje konvekciniu režimu apie 1 val.

 

10 – 15 porcijų

100 g apie 490 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val. 10 min

Spausdinti