Didysis greipfrutas (angl. pomelo) yra didelis, egzotiškas citrusinis vaisius, kilęs iš Malaizijos ir pietvakarių Azijos. Laukiniai didieji greipfrutai auga Polinezijos salų upių pakrantėse. Spėjama, kad kinai vartojo didžiuosius greipfrutus 100 m. pr. Kr. Dabar daug didžiųjų greipfrutų auginama Kinijoje, Tailande, Taivane, piečiausioje Japonijos dalyje, pietų Indijoje, Malajų salyne, Indonezijoje, Naujoje Gvinėjoje ir Taityje.

 

Greipfrutas anglakalbėse šalyse dar vadinamas kapitono Šedoko pavarde, nes XVII amžiuje jis iš Malajų archipelago į Vakarų Indiją pirmasis atvežė šio vaisiaus sėklų. Iš sėklų išaugo augalas, subrandinęs ant kekių nedidelius, maždaug apelsino dydžio vaisius. Todėl XIX amžiuje buvo manoma, kad šie vaisiai yra giminingi vynuogėms.

 

Didžiojo greipfruto nauda sveikatai:

 
  • 190 g didžiojo greipfuto turi 0 riebalų ir 72 kalorijas. Visose greipfutų veislėse yra riebalus deginančio fermento, kuris, manoma, padeda numesti svorio besilaikantiems dietos.
  • Didžiuosiuose greipfrutuose yra 8 proc. rekomenduojamos dienos normos skaidulų. Todėl nekaloringas vaisius suteikia sotumo jausmą.
  • Visuose citrusiniuose vaisiuose, taip pat ir didžiuosiuose greipfrutuose, yra labai daug vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, apsaugo nuo peršalimo bei širdies ir kraujagyslių ligų.
  • Kinai didžiojo greipfruto žievelę naudoja maisto gamyboje. Vaisiaus žievelėje yra gausu bioflavonoidų, kurie padeda išvengti kasos, žarnyno ir krūties vėžio. Bioflavonoidai neleidžia daugintis vėžinėms ląstelėms.
  • Didžiuosiuose greipfrutuose gausu antioksidantų.
  • Greipfrutai saugo organizmą nuo senėjimo.
  • Didysis greipfrutas padeda nuo pagirių. Filipinuose didieji greipfrutai naudojami kaip natūralūs raminamieji vaistai. Kinų medicinoje didieji greipfrutai naudojami gydyti kosulį, virškinimo sutrikimus ir automobilio sukeltą pykinimą. Didžiųjų greipfrutų žievelės ir imbiero tepalas padeda malšinti artrito skausmus.
  • Didieji greipfrutai patiekiami neapdoroti. Jie valgomi vieni arba ruošiamos salotos. Didžiojo greipfruto skonį sustiprina mėtos, žaliosios citrinos ir čili pipirai. Salotos su didžiuoju greipfrutu tinka prie krevečių ir krabų mėsos.

    

Spausdinti