Nuo seno žmonės mėgo sriubą ir vertino jų gydomąsias savybes. Tikėta, kad tam tikros sriubos gali padėti pasveikti nuo visų ligų. Šiandien vis daugiau žmonių įsitikina, kad sriubos iš tiesų valo organizmą, padeda pašalinti toksinus. Laikytis detoksikuojančios sriubų dietos – populiariausia 2015 metų dietų tendencija.

 

"sriubų detoksikacija"

Detoksikacinė sriubos dieta pakeičia įprastą, neretai menkavertę mitybą. Sriubos ruošiamos iš šviežių daržovių, suteikiančių ilgai trunkantį sotumo jausmą. Taip pat šiuo metu itin populiarios sulčių dietos, nors ir valo organizmą bei padeda greitai atsikratyti papildomų kilogramų, sekina organizmą. Laikantis sulčių dietos nuolatos kankina alkis, paprasčiausiai todėl, kad sultyse yra labai mažai skaidulų. Skaidulos yra labai svarbios gerosioms žarnyno bakterijoms, nuo kurių priklauso imuninės sistemos sveikata. Iš virtų daržovių organizmas pasisavina daugiau maistinių medžiagų ir padeda pašalinti kenksmingas medžiagas. Dietinės skaidulos taip pat padeda palaikyti normalų cukraus lygį kraujyje, dėlto nekamuoja stiprus alkio jausmas visą dieną ir galima suvartoti mažiau kalorijų. Mažiau kalorijų – daugiau ištirpusių kilogramų. Kita vertus, nors sriubų detoksikaciniai planai išgyvena renesansą, tačiau tai anaiptol nėra naujiena. Pavyzdžiui, kopūstų sriubos dieta jau seniai tapo klasika. Ją jaunystėje, ko gero, buvo išbandžiusios ir mūsų močiutės!

 

Būdų, kaip laikytis sriubų detoksikacinės dietos yra daug. Pavyzdžiui, niujorkiečiai kiekvieną rytą užsuka į specializuotas parduotuves, kur įsigyja sriubų, išpilstytų į butelius, rinkinį visai dienai. Namų šeimininkės pačios išsiverda maistingą sriubą ir valgo visą dieną, kol šviežia. Toliau pateikiamas dietos planas, pagal kurį sriubą reikia valgyti 6 kartus per dieną. Geriausia, kad laikantis šios dietos nereikia skaičiuoti kalorijų. Sriubos galima valgyti tiek, kiek norisi.

 

Detoksikacinė sriubų dieta

 

1 sriuba pusryčiams. Uogų sriubą nesunku pasigaminti kiekvieną rytą. Uogose gausu vitaminų ir mineralų, kurie suteiks energijos visai dienai. Kefyre yra 3 kartus daugiau probiotikų negu jogurte, todėl jis geriau veikia virškinimo sistemą ir valo organizmą.

 

Uogų sriuba

  • 200 g šilauogių (šviežių arba šaldytų)
  • 200 g braškių (šviežių arba šaldytų)
  • 120 ml kefyro
  • Žaliosios citrinos žievelė ir sultys
  • Maltos aitriosios paprikos pagal skonį
  • Šaukštas klevų sirupo arba medaus

 

Gaminimas

 

Uogas virti ant lėtos ugnies, kol suminkštės (10 – 15 min). Tada viską sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos, glotnios masės.

 

100 ml apie 48 kcal

Paruošimo laikas: 20 min

3 žmonėms

 

2 – 5 sriubos per pagrindinius dienos valgymus. Kitos 4 sriubos turi būti tokios, kad jose netrūktų vertingų maistinių medžiagų ir padėtų deginti riebalus ir greitinti medžiagų apykaitą. Rekomenduojama pasiruošti sriubų sultinio trims dienoms. Kiekvieną kartą jį bus galima pagardinti vis kitais priedais. Atrodys, kad sriuba visada kitokia. Reikia vyti monotoniją šalin! Juk būtent dėlto, kad dietos tokios monotoniškos, neįmanoma jų laikytis labai ilgai. Štai keletas idėjų sriuboms:

 

  • Grybai slopina uždegimą.
  • Brokoliniuose kopūstuose gausu dietinių skaidulų, kurios padeda išvalyti gaubtinę žarną nuo toksinių medžiagų.
  • Pomidorai padeda skaidyti toksinus kepenyse. Beje, tokį patį poveikį turi ir konservuoti pomidorai.
  • Artišokai skatina tulžies išsiskyrimą, šalina toksinus iš kepenų ir gerina virškinimą.

 

Į bet kurią iš šių sriubų galima dėti mėgstamų, nekrakmolingų daržovių, gausiai gardinti prieskoniais. Jei vien tik daržovių (grybų) sriuba neatrodo kaip sotus valgis, galima į sriubą įdėti šiek tiek baltymų, riebalų ar grūdų, pavyzdžiui:

 

  • Baltymai suaktyvina medžiagų apykaitą. Tai gali būti pupos, vištiena, sojų varškė, avinžirniai.
  • Riebalai padeda įsisavinti pagrindines maistines medžiagas ir vitaminus. Sveikiausi riebalai yra avokaduose ir sėklose (sezamų, ispaninių šalavijų, moliūgų ir kt.).
  • Grūdai suteikia organizmui energijos. Rekomenduojama sriubas gardinti bolivinėmis balandomis (kynva), rudaisiais ryžiais arba grikių miltų makaronais.

 

6 sriuba desertui. O kaip be deserto? Dienos pabaigoje galima valgyti obuolių, cinamono ir saldžiųjų bulvių sriubą. Ši sriuba ruošiama iš natūralių, sveikų sudedamųjų dalių, todėl jos galima valgyti tiek, kiek širdis geidžia!

 

Desertinė saldžiųjų bulvių ir obuolių sriuba

 

  • 400 g saldžiųjų bulvių
  • 2 obuoliai
  • Šaukštas imbiero
  • 240 ml vandens
  • Šaukštas obuolių sidro acto
  • Pusė šaukštelio cinamono
  • Džiovintų obuolių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Saldžiąsias bulves nulupti ir supjaustyti kubeliais. Pašalinti sėklas ir supjaustyti obuolius. Imbierą susmulkinti. Viską užpilti vandeniu su obuolių sidro actu. Paskaninti cinamonu. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir virinti dar 30 minučių, kol saldžiosios bulvės suminkštės. Galų gale į išvirusią sriubą sudėti džiovintus obuolius ir išmaišyti. Galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.

 

100 ml apie 52 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

4 žmonėms

 

Spausdinti