Datulės yra vienas iš mėgstamiausių arabiškų saldumynų, kurie ne tik sveiki, bet ir skanūs. Kokybiškos datulės nėra apdorotos pramoniniu būdu, chemikalais ir konservantais, nekaitintos ir nemirkytos sirupe, be pridėtinio cukraus. Datulėse gausu vertingų mikroelementų: kalio, kalcio, magnio, geležies ir kt. Tai gali tapti puikia saldumynų alternatyva. Datulės gali būti naudojamos ir įvairiuose patiekaluose. Štai 3 idėjos, ką gaminti su datulėmis.

 

Datulių, migdolų ir kumpio suktinukai

 

datulės

  • 35 – 40 datulių be kauliukų
  • 70 – 80 sūdytų, skrudintų migdolų
  • 500 – 600 g plonomis riekelėmis pjaustyto vytinto kumpio
  • 35 – 40 medinių pagaliukų
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 218°. Kiekvieną datulę įdaryti 1 – 2 migdolais. Apvynioti kiekvieną datulę vytintu kumpiu ir sutvirtinti mediniu pagaliuku. Kepti 15 – 18 minučių, kol kumpis gražiai apskrus. Patiekti, kai atvės.

 

8 – 12 porcijos

100 g apie 261 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Arabiški pyragaičiai su datulėmis

 
  • 765 g manų kruopų
  • Šaukštelis maltų muskatų riešutų
  • 50 g cukraus
  • 480 g sviesto
  • 3 šaukštai rožių vandens
  • 60 ml šilto vandens

Įdaro:

  • 350 g datulių be kauliukų
  • Šaukštas sviesto
  • Šaukštelis rožių vandens
  • 250 g graikinių arba pistacijų riešutų
  • 2 šaukštai sviesto
  • Miltelinio cukraus puošti
 

Gaminimas

 

Manų kruopas sumaišyti su muskatais ir cukrumi. Įdėti sviesto ir išmaišyti, kol masė gausis tolygi. Rožių vandenį atskiesti šiltu vandeniu ir supilti į manų ir sviesto masę. Gerai išminkyti. Iš tešlos suformuoti kamuolį, uždengti maistine plėvele ir palikti per naktį arba 5 valandas šaldytuve. Paruošti įdarą. Visus ingredientus susmulkinti, sumaišyti ir suformuoti rutuliukus. Tešlą padalyti į tiek dalių, kiek bus pyragėlių. Iškočioti tešlą, dėti įdaro ir užlankstyti tešlos kampus. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, apie 20 minučių, kol įgaus gražų, šviesiai rusvą atspalvį. Kai atvės pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

12 porcijų

100 g apie 180 kcal

Paruošimo laikas: apie 6 val.

 

Datulių skonio pieno kokteilis

 
  • 200 g datulių
  • 720 ml pieno
  • 4 šaukštai vanilinių ledų
 

Gaminimas

 

Nuplauti datules ir supjaustyti. Užpilti 120 ml karšto pieno ir mirkyti 30 minučių, kol suminkštės. Kartu su ledais sudėti į elektrinį trintuvą. Trinti, kol gausis vientisa masė. Įpilti šalto pieno ir vėl išmaišyti. Supilti likusį šaltą pieną ir vėl išmaišyti. Kokteilį supilti į stiklines. Galima patiekti su ledais.

 

4 porcijos

100 g apie 142 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Spausdinti