Ar žinojote, kad žirniai, išvirti su svogūnais ir pagardinti maltu cinamonu, laikomi afrodiziakais? O tai, kad jie kilę iš Vidurinės Azijos ir seniausias žirnis pasaulyje rastas Tailande. Jam jau 3000 metų! Arba tai, kad vienoje porcijoje žirnelių vitamino C yra kaip dviejuose dideliuose obuoliuose, daugiau skaidulų negu riekėje visadalių grūdų duonoje ir nemažai tiamino (vitamino B1)? Siūlome pabandyti išsikepti daržovių pyragą su šiais ypatingaisiais žaliaisiais žirneliais.

 

Daržovių pyragas su žaliaisiais žirneliais

 

žirneliai

  • 224 g miltų
  • 3 šaukštai sviesto
  • Kiaušinio baltymas
  • Druskos pagal skonį
  • Aliejaus kepti

Įdarui:

  • 190 g žaliųjų žirnelių
  • Petražolių, bazilikų, laiškinių česnakų, mėtų pagal skonį
  • 168 g ožkų pieno sūrio
  • 56 g graikiško jogurto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Miltus, atšaldytą ir kubeliais supjaustytą sviestą, kiaušinio baltymą ir druską plakti elektriniu plakikliu, kol gausis vientisa masė. Tešlą sudėti į riebalais išteptą orkaitę. Suformuoti kraštelius. Tešlą keliose vietose subadyti šakute. Padėti į šaldytuvą 20 minučių. Kepti orkaitėje apie 15 minučių arba kol įgaus gražų, auksinį atspalvį. Kai atvės, išimti iš formos ir sudėti įdarą. Įdarui reikės sūrį ištrinti su jogurtu, aliejumi ir prieskoniais. Tolygiai paskirstyti ant pyrago tešlos. Tada dėti sluoksnį žalumynų ir žirnelių. Apšlakstyti likusiu alyvuogių aliejumi ir paskaninti druska bei pipirais.

 

4 žmonėms

100 g apie 230 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti