Medikai tikina, kad ciberžolė turi tiek daug gydomųjų savybių, kad ją galima drąsiai vadinti prieskonių karaliene. Mokslininkai įrodė, kad ši ryškiai geltonos spalvos gėrybė gali būti naudinga ne tik kūnui, bet ir protui. Mitybos specialistai siūlo ja gardinti sriubas, karštuosius patiekalus ar net gėrimus.

 

Šventieji indų milteliai

 

Aštraus skonio prieskonio gimtine laikomos Indija ir Pietryčių Azija, kurių virtuvėje jis naudojamas jau kelis tūkstančius metų. Ajurvedoje ši saulės šviesą ir energiją simbolizuojanti gėrybė ne vieną amžių naudojama ir gydymo tikslais. Aromatingas ir kūną šildantis prieskonis išties nusipelno skambių epitetų. Indai laimės talismanu vadinamo augalo miltelius laiko šventais, o Europos pirkliai, viduramžiais atsigabenę šio prieskonio, jį pavadino indišku šafranu.

 

Ir šiais laikais Rytų šalių virtuvė sunkiai įsivaizduojama be ciberžolės. Visgi norint, kad ji teiktų naudos sveikatai, rekomenduojama prisiminti vieną taisyklę. Mokslininkai įrodė, kad organizmas ciberžolę įsisavina 2000 % geriau, kai ji vartojama kartu su juodaisiais pipirais.

 

Kiekvienas metais į rinką tiekiama maždaug 800 000 t šio prieskonio, 75 % jo gaunama iš Indijos. Kitos daugiausia ciberžolės eksportuojančios šalys – Bangladešas, Pakistanas, Šri Lanka, Taivanas. Šis prieskonis taip pat auginamas daugelyje Centrinės ir Pietų Amerikos šalių.

 

Nauda sveikatai

 

Stiprina organizmą. Nors ciberžolės kasdien rekomenduojama vartoti vos žiupsnelį, tačiau įspūdingas naudingųjų medžiagų kiekis geriausiai atsispindi 100 g šio prieskonio. Toks kiekis ciberžolės turi 354 kcal, 7,8 g (16 % rekomenduojamos paros normos) baltymų, 64,9 g (22 % RPN) angliavandenių ir 9,9 g (15 % RPN) riebalų. Taip pat yra 25,9 mg (43 % RPN) vitamino C, 13,4 µg (17 % RPN) vitamino K, 3,1 mg (16 % RPN) vitamino E, 1,8 mg (90 % RPN) vitamino B6, 41,4 mg (230 % RPN) geležies,2525 mg (72 % RPN) kalio, 7,8 mg (392 % RPN) mangano. Ciberžolėje taip pat nemažai niacino, tiamino, riboflavino, folio rūgšties, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. 100 g ciberžolės yra 48 % RPN magnio, 30 % vario, 29 % cinko. Tad nieko keisto, kad vitaminų ir mineralinių medžiagų gausi ciberžolė saugo nuo uždegimų, virusų, grybelių, vėžio.

 

Aktyvina smegenis. Leidinyje „Phytotherapy Research“ skelbtų tyrimų duomenimis, šis prieskonis naudingas net maniakine depresija sergantiems žmonėms. Ištyrus 60 savanorių pastebėta, kad fenolių junginį kurkuminą gerai toleravo visi tiriamieji, o jo poveikis prilygo antidepresantams. Beje, moksliniais tyrimais įrodyta, kad šis prieskonis gali būti naudingas norint atkurti smegenų veiklą po traumos ar gydant Parkinsono ar Alzheimerio ligas. Pastebėta, kad smegenų ląstelės 80 % greičiau vystosi žmonėms, vartojantiems šio prieskonio, nei tiems, kurie nieko nevartoja. Teigiama, kad ciberžolė sumažina smegenų ligų riziką, gerina atmintį ir didina intelektą.

 

Mažina uždegimus. Žurnale „Oncogene“ aprašytų tyrimų duomenimis, ciberžolėje yra ypač stiprių junginių kurkumino bei turmerono, padedančių kovoti su uždegimais ir netgi pranokstančiais vaistus nuo skausmo. Medikai aiškina, kad ciberžolė gali būti veiksminga apsauga nuo vėžio, opinio kolito, artrito, aukšto cholesterolio ar lėtinio skausmo, mat šias ligas ir nusiskundimus dažniausiai sukelia uždegimai. 2012 m. ištyrus 45 reumatoidiniu artritu sergančius žmones, pastebėta, kad gavusieji ciberžolės ne tik jautė lengvesnius ligos simptomus, bet ir nesiskundė jokiu šalutiniu poveikiu. O štai vaistai nuo šios ligos gali pakenkti žarnynui ar širdžiai.

 

Saugo nuo vėžio. Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centro teigimu, daugelis tyrimų įrodo, kad šis prieskonis saugo nuo vėžio. Ciberžolė sunaikina vėžio pažeistas ląsteles ir neleidžia vystytis naujoms mutageninėms ląstelėms. Geriausias efektas pastebėtas kovojant su krūties, žarnyno, skrandžio ir odos vėžiu ląstelėmis. Ištyrus 44 vyrus, kuriems buvo nustatyta gaubtinės žarnos pakitimų, pastebėta, kad kasdien vartojant 4 g kurkumino per 30 dienų pakitimų sumažėjo 40 %. O štai 2007 m. amerikiečių mokslininkai nustatė, kad taikant chemoterapiją ir vartojant ciberžolę žūsta žymiai daugiau žarnyno vėžio ląstelių nei tik taikant chemoterapiją.

 

Užkerta kelią širdies ligoms. Keletas mokslinių tyrimų rodo, kadkurkuminas teigiamai veikia endotelio funkcijas, o ciberžolė prilygsta fizinių pratimų ar vaistų nuo širdies poveikiui. Čiangmajaus universiteto (Tailandas) mokslininkai ištyrė 121 pacientus, kuriems buvo atliktas vainikinių arterijų šuntavimas. Prieš ir po operacijos kelias dienas vieniems buvo duodama 4 g kurkumino, kitiems – placebo. Kurkumino gavusiems pacientams 65 % sumažėjo tikimybė patirti infarktą.

 

Naudinga sergantiems diabetu. 2009 m. leidinyje „Biochemistry and Biophysical Research Communications“ skelbti Auburno universiteto (JAV) duomenys, kad ciberžolė 400 kartų veiksmingesnė nei viena vaistų nuo diabeto rūšis, pagerinanti jautrumą insulinui. Pastebėtas ir teigiamas kurkumino efektas norint išvengti hiperglikemijos. Taip pat ciberžolė naudinga sergantiems kepenų ligomis, skatina virškinti. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad ji skatina tulžies išsiskyrimą, dėl to greičiau suvirškinami riebalai.

 

ciberzole (1)

Soti vištiena su ryžiais

 

100 g 170 kcal

6 porcijos

Ruošti 1 val.

 

 

  • 2,5 šaukštelio ciberžolės prieskonių
  • 6 vištos ketvirčiai
  • 300 g basmati ryžių
  • 2 šaukštai sviesto
  • 720 ml vandens
  • 2 česnako skiltelės
  • 80 g šaldytų žirnelių
  • Aliejaus kepti
  • Druskos
  • Kalendros

 

Gaminimas

 

Vištos ketvirčius įtrinti šaukšteliu ciberžolės prieskonių.Įkaitinti aliejų irkepti vartant apie 25 min. Ryžius sumaišyti su likusiais ciberžolės prieskoniais, sviestu, druska, traiškytais česnakais. Sudėti į verdantį vandenį ir virti 18–20 min. Sudėti šaldytus žirnelius. Uždengti ir palikti pastovėti 10 min. Pasūdyti, pagardinti kalendra. Vištieną patiekti su ryžiais.

 

ciberzole (3)

Kreminė brokolių sriuba

 

100 ml 25 kcal

6 porcijos

Ruošti 55 min.

 

 

  • Šaukštelis ciberžolės prieskonių
  • Didelis brokolis
  • Svogūnas
  • Salieras
  • Šaukštas kokosų aliejaus
  • 1,5 šaukštelio Himalajų rožinės druskos
  • 2 česnako skiltelės
  • Lauro lapas
  • 1,2 l daržovių sultinio
  • ¼ šaukštelio imbiero
  • Avokadas
  • Pusė citrinos
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Kajeno paprikos
  • Krapų ir petražolių šakelių papuošti

 

Gaminimas

 

Brokolį išskirstyti žiedynėliais, supjaustyti svogūną, salierą. Ant vidutinės ugnies ištirpinti kokosų aliejų. Sudėti svogūnus, salierą. Pasūdyti Himalajų druska. Kepti apie 3 min. Sudėti traiškytus česnakus, suberti ciberžolės prieskonius. Kepti 2 min. Sudėti brokolių žiedynus, lauro lapą. Supilti daržovių sultinį. Pagardinti imbieru, pipirais, paprika, jei reikia, dar pasūdyti. Uždengti ir ant vidutinės ugnies virti 25–30 min. Nukelti nuo ugnies. Sudėti avokadą. Sriubą sutrinti. Įspausti citrinos sultis. Papuošti krapų ir petražolių šakele.

 

ciberzole (2)

Imbierų ir morkų kokteilis

 

100 ml 74 kcal

2 porcijos

Ruošti 15 min.

 

 

  • 1,5 šaukštelio ciberžolės
  • ¾ šaukštelio tarkuoto imbiero
  • Didelė morka
  • Apelsinas
  • 75 g mango
  • 160 ml kokosų vandens
  • Šaukštas kanapių sėklų
  • Kajeno paprikos
  • Druskos
  • Ledo kubelių
  • Mėtos šakelių papuošti

 

Gaminimas

 

Ciberžolę sumaišyti su imbieru. Susmulkinti morką, apelsiną, mangą. Supilti kokosų vandenį. Suberti kanapių sėklas, pagardinti paprika, pasūdyti. Gerai išplakti. Įdėti ledo kubelių. Papuošti mėtomis.

 

Specialistės komentaras

Vaida Kurpienė, sveikos mitybos specialistė

 

Ciberžolė naudinga ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Šio uždegiminius procesus mažinančio prieskonio rekomenduojama vartoti tiems, kuriuos vargina aknė. Jis padeda organizmui ilgiau išlikti jaunam. Ciberžolė – labai stiprus antioksidantas, tad mažina neigiamą saulės poveikį odai, pigmentinių dėmių atsiradimą.

 

Ciberžolė puikiai tinka įvairiems patiekalams gardinti. Kiaušinienei, net kepamai ne iš naminių kiaušinių, šis prieskonis suteikia labai ryškią geltoną spalvą. Ciberžolę galima vartoti kepant daržoves, verdant troškinius, ruošiant vištienos patiekalus ir ryžius. Pilkšvai rudos spalvos kruopoms ciberžolė suteikia akiai malonią spalvą. Jos galima barstyti ant salotų, tarkime, kopūstų. Mėgstu sakyti, kad sriuba be ciberžolės – ne sriuba. Šio prieskonio netgi beriama į arbatą.

 

Jeigu ciberžole piktnaudžiaujama, gali varginti viduriavimas, vėmimas. Gali sutrikti kepenų veikla, per daug nukristi kraujospūdis, o menstruacijų metu padidėti kraujavimas.

 

Spausdinti