Nesveikas gyvenimo būdas ir maistas padidina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Kad svarbiausias žmogaus kūno organas – širdis – būtų sveika, reikia didinti gerojo ir mažinti blogojo cholesterolio kiekį. Senovinė Indijos išmintis remiasi ajurveda ir siūlo daug natūralių būdų šiai problemai spręsti.

 

Cholesterolis yra reikalingas normalioms organizmo funkcijoms palaikyti. Organizmas jį naudoja ląstelių gamyboje. Trūkstant gerojo cholesterolio gali net atsirasti depresija ar sutrikti žarnyno gleivinės veikla. Jis būtinas vitamino D, tulžies rūgščių, lytinių hormonų gamybai. Medicinoje vadinamas lipidais, kurie teka kraujotakoje.

 

Cholesterolis būna dviejų rūšių. Blogasis cholesterolis kaupiasi ant kraujagyslių sienelių. Užsikimšus kraujagyslėms, gali ištikti širdies smūgis ir insultas. Gerasis cholesterolis apsaugo nuo širdies ligų.

 

Cholesterolis pasisavinamas su maistu, tačiau pats organizmas taip pat jo gali pasigaminti, todėl didelis cholesterolio kiekis kraujyje yra opi ir aktuali problema. Ajurveda siūlo natūralius augalus cholesteroliui mažinti.

 

Česnakas. Kasdien su maistu suvartojus 2 – 3 skilteles česnako, gali sumažėti blogojo cholesterolio sankaupos ant kraujagyslių sienelių.

 

Kalendra patiekalams suteikia malonų aromatą ir skonį. Prieskonis veikia kaip diuretikas – padeda pašalinti cholesterolio perteklių iš organizmo.

 

Bazilikas ardo ir šalina cholesterolio sankaupas kraujagyslėse.

 

Indinio miramedžio ekstraktas (sula) dažnai naudojamas ajurvedoje. Teigiama, kad jis padeda sumažinti blogojo cholesterolio lygį.

 

Plaukuotojo viršūklio balta žievė naudojama gydymui, nes tirpdo cholesterolį. Dažniausiai parduodama milteliais arba mišiniuose.