Ar maitinimas mokyklose prisideda prie vis labiau prastėjančios vaikų sveikatos? LNK pokalbių laidoje „Yra kaip yra“ valdžios atstovai, vaikų tėvai bei patys moksleiviai diskutuos apie tai, kiek prie vaikų sveikatos prisideda prastas jų maitinimas ugdymo įstaigose.

 

Buvusi manekenė, keturių vaikų mama Eglė Grėbliauskaitė – Tursienė laidoje teigė, kad ji stengiasi vaikus maitinti sveikai, moterį vaikystėje mama augino sveikai, be visokių „vegetų“, maitino švelniu, virtu, garintu maistu.vlcsnap-2015-04-21-14h28m27s188_1024x576

Eglė mėsos nevalgo iš įsitikinimų, po paskutinio gimdymo,  ir sako, kad keista, kai mamos maitina kūdikius skerdiena. Moteris įsitikinusi, kad vaikai užauga silpni, kai minta  „negyvais“ produktais – čipsais, koncentruotomis sultimis, sūreliais ir kitais produktais. Buvusi manekenė kritikuoja ir visuomenėje nusistovėjusią normą, kad kartais reikia palepinti savo vaikus šokoladukais, saldainiais ar močiutės keptais kotletais.

„Iš tiesų žinome, jog tai nesveika, tačiau užsimerkiame – truputį panuodijame savo vaikutį, nes „jis taip labai nori!”, – „Yra kaip yra“ laidoje šią antradienio pavakarę 17.05 val. pasakos Eglė.

Moteris priekaištauja, kad mokyklose nėra geriamo vandens, bet yra bevielis internetas, kurį, demonstruodami savo nekompetenciją, leidžia diegti valdžios atstovai, kai net Europos Sąjungos komisija nerekomenduoja Wi-Fi interneto diegti vaikų ugdymo įstaigose.

Prieš nusistovėjusią sistemą bandė kovoti ir patys moksleiviai. Jonavos Jeronimio Railio gimnazijos abiturientas bei buvęs jos prezidentas Žilvinas Galimovas kartu su kitais rajono mokiniais surinko 400 parašų dėl prasto ir nekokybiško maitinimo mokyklos valgykloje.

Neapsikentę „Kretingos maisto“, kuris tiekia maistą Žilvino mokyklai ir didžiajai daliai rajono ugdymo įstaigų, mokiniai pradėjo reikšti nepasitenkinimą dar 2013 m., kai ši įmonė pradėjo tiekti maistą mokslo įstaigai, gimnazistas sako, kad kainos valgykloje – didžiulės, o maistas nebuvo pats skaniausias.

Žilvinas teigia, kad šiandien vaikai bandelių eina pirkti į aplinkines parduotuves, kebabines, nes negali valgyti normaliai ir skaniai savo valgykloje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė sakė, kad Tarnyba tikrina mokyklų ir darželių valgyklas, tiekiamo maisto kokybę ir pažeidimus. Moteris teigia, kad maiste negali būti konservantų, aromato ir skonio stipriklių, saldiklių ir dažiklių, draudžiamibulvių traškučiai, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai.

Kas iš tiesų kaltas dėl prastėjančios vaikų sveikatos, žiūrėkite šią antradienio pavakarę 17.05 val. LNK laidoje „Yra kaip yra“.