Kabantys Babilono sodai laikomi vienu iš septynių senovės pasaulio didžiųjų stebuklų. Sunku patikėti, kad burokėliai buvo viena iš daržovių, auginamų šiuose soduose. Tikriausiai todėl niekam nekyla mintis abejoti burokėlių nauda sveikatai…

 

Burokėliuose netrūksta kalio, fosforo, svarbiausių mikroelementų: geležies, boro, kobalto, vario, cinko, B grupės vitaminų, rutino. Taip pat juose yra vertingų cukrų, skaidulų, baldymų, mineralinių druskų ir organinių rūgščių. Apie jo stebuklingas savybes galima kalbėti ilgai… Gaila, bet kai kuriems žmonėms vartoti žalių burokėlių nerekomenduojama, nes gali dirginti skrandžio gleivinę. Tačiau virti ar kepti burokėliai – tinkamas patiekalas daugeliui.

 

Burokėlių salotos su pesto padažu

 
  • 6 burokėliai
  • 125 g bazilikų
  • 90 g kedrinių pinijų
  • 65 g parmezano
  • 30 g ožkų pieno sūrio
  • 3 skiltelės česnako
  • 300 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Burokėlius gerai nuplauti, sudėti į kepimo indą ir pašlakstyti 60 ml aliejaus. Uždengti folija ir kepti orkaitėje 60 minučių (su peiliu patikrinti, ar iškepę). Iškepusius burokėlius nulupti ir sutarkuoti.

 

Baziliką ir česnaką sumalti. Kedrines pinijas pakepinti sausoje keptuvėje. Parmezaną sutarkuoti. Baziliką su šaukštu aliejaus sutrinti elektriniu trintuvu iki tirštos masės. Trinant po vieną sudėti kedrines pinijas, parmezaną, česnaką, aliejų.

 

Tarkuotų burokėlių uždėti ant baltos duonos riekučių, ant viršaus užtepti pesto padažu, papuošti ožkų pieno sūriu bei kedrinėmis pinijomis.

 

Daržovėmis įdaryti burokėliai

 
  • 3 – 7 virti burokėliai
  • 1 – 2 geltonos paprikos
  • 1 – 2 morkos
  • 65 g ryžių
  • 2 svogūnai
  • 5 šakelės krapų
  • 5 šakelės petražolių
  • 50 g svogūnų laiškų
  • 45 ml sezamų aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Didžiąją dalį paprikos smulkiai supjaustyti, kitą dalį – supjaustyti žiedais (žiedų, turi būti tiek, kiek burokėlių). Morkas stambiai sutarkuoti.

 

Petražoles ir krapus smulkiai supjaustyti, bet palikti šiek tiek papuošimui. Svogūnų laiškus ir galvas supjaustyti.

 

Aliejuje pakepinti svogūnus, sudėti morkas ir troškinti dar 5 minutes. Tada sudėti papriką, petražoles, krapus, apvirusius ryžius ir sumaišyti.

 

Virtus burokėlius nulupti ir išskobti minkštimą iš vidurio. Tada burokėlių puodelius prikimšti ryžių, daržovių bei žalumynų įdaro ir kepti 20 minučių vidutinio karštumo orkaitėje.

 

Kiekvieną įdarytą burokėlį įstatyti į paprikos žiedą ir pabarstyti smulkintais svogūnų laiškais. Papuošti petražolių ir krapų šakelėmis.

Spausdinti