Mitas, kad valgyti bulves nesveika! Vidutinėje dydžio keptoje bulvėje yra tik 161 kalorija ir 4 g maistinių skaidulų. Šaltose, virtose bulvėse yra atsparaus krakmolo, kuris gali padėti sulieknėti. Svarbiausia stebėti porcijų dydį – vienoje patiekalo porcijoje neturėtų būti daugiau nei viena vidutinio dydžio bulvė. Šviežio derliaus bulves geriausia valgyti su visa luobele (joje itin daug skaidulų). Taigi bulvės gali būti sotus, nekaloringas, bet maistingas valgis. JAV žemės ūkio departamentas ištyrė daugiau nei 100 bulvių veislių ir nustatė, kad jose yra net 60 skirtingų vitaminų bei mineralinių medžiagų. Bulvėse gausu flavonoidų, kurie gerina širdies veiklą, saugo nuo plaučių ir prostatos vėžio, bei kvercetino, kuris stiprina imuninę sistemą. Bulvėse yra kalio, todėl jos gali šiek tiek mažinti spaudimą ir padėti išvengti hipertenzijos!

 

Bulvių plokštainis

 

bulvių plokštainis

  • 500 g bulvių
  • 2 paprikos
  • Pusė poro
  • Svogūnas
  • 100 g rūkytų lašinių
  • 125 g natūralaus jogurto
  • 125 g grietinės
  • 70 g sūrio
  • Kiaušinis
  • Šaukštas miltų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, raudonų paprikų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Bulves išvirti ir nulupti. Svogūną, porą ir paprikas supjaustyti. Svogūną sumaišyti su miltais, porais, smulkiai supjaustytais kiaulienos lašiniais ir viską pakepinti. Tada sumaišyti su paprikomis. Paskaninti druska, pipirais ir paprikų milteliais. Į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo indą dėti sluoksnį griežinėliais sujaustytų bulvių. Tada porų ir lašinių mišinio ir vėl dėti sluoksnį bulvių. Grietinę sumaišyti su jogurtu ir kiaušiniu, paskaninti druska ir pipirais ir aptepti šiuo mišiniu plokštainio viršų. Galiausiai pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, apie 20 minučių.

 

4 porcijos

100 ml apie 138 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Bulvių košė su džiovintais pomidorais

 

  • 40 g džiovintų pomidorų
  • 1 kg bulvių
  • 250 ml pieno
  • 1 – 2 skiltelės česnako
  • 50 g avių pieno sūrio
  • 120 ml alyvuogių aliejaus
  • 20 g bazilikų arba petražolių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Išvirti bulves. Pašildyti pieną su smulkintu česnaku. Bulves sutrinti su pienu, česnakais, aliejumi, tarkuotu sūriu, bazilikais ir pipirais. Po to sumaišyti su džiovintais pomidorais. Paskaninti druska ir pipirais.

 

 

6 – 8 porcijos

100 ml apie 130 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti