Vykstant pasaulio futbolo čempionatui kyla susidomėjimas ne tik sporto renginiu, bet ir šalimi, kurioje jis vyksta. XX FIFA pasaulio taurės varžybos vyksta Brazilijoje, o kas labiau, jei ne kulinarija atskleidžia šalies ypatumus. Pietų Amerikos kraštuose ypač populiarūs vieno kąsnio užkandžiai, kurie gali būti saldūs arba pikantiško skonio. Jie puikiai tiks ne tik stebėti sporto varžybas, bet ir iškyloms, šventėms ar tiesiog tada, kai norisi ko nors skanaus.

 

braziliski

Braziliški vištienos kroketai („Coxinhas“)

 

Tešlai:

  • 600 ml vištienos sultinio
  • 250 g miltų
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 6 vištienos šlaunelės
  • 100 g tepamo sūrio
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelės česnako
  • Žaliosios citrinos sultys ir žievelė
  • 3 šaukštai maltos, rūkytos paprikos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Aptepimui:

  • 50 g miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g duonos džiūvėsėlių
  • 45 ml aliejaus
 

Gaminimas

 

Vištienos šlauneles sudėti į kepimo popieriumi išklotą indą. Įtrinti rūkytos paprikos milteliais, smulkintu česnaku, žaliosios citrinos žievele. Apšlakstyti sultimis bei aliejumi. Uždengti folijos lakštu ir kepti tol, kol mėsa bus gerai iškepusi. Nuo keptos vištienos nulupti odelę ir labai smulkiai supjaustyti mėsą. Kai atvės, sumaišyti su sūriu ir prieskoniais. Uždengti ir padėti į šaldytuvą.

 

Vištienos sultinį užvirti ir maišant supilti miltus. Virti, kol tešla taps tiršta. Tešlą šaukštu sudėti į kitą dubenį, uždengti maistine plėvele ir valandai palikti šaldytuve, kad atvėstų.

 

Rankas pabarstyti miltais, paimti šiek tiek tešlos ir suformuoti rutuliuką. Tada jį suploti, kad būtų maždaug 5 mm storio. Į centrą įdėti šiek tiek mėsos ir suformuoti kūgio formos kroketus.

 

Paruoštus kroketus pirmiausiai apvolioti miltuose, paskui kiaušiniuose ir džiūvėsėliuose. Sudėti kroketus ant padėklo ir palikti šaldytuve, kad sutvirtėtų. Kepti įkaitintame aliejuje, kol taps auksinės spalvos. Riebalų perteklių nuvarvinti.

 

100 g apie 283 kcal

Paruošimo laikas: 1 val. 15 min

15 – 20 vienetų

 

Lietaus pyragaičiai („Bolinhos de Chuva“)

 
  • 240 g miltų
  • 240 ml pasukų
  • 2 kiaušiniai
  • 3 šaukštai cukraus
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 45 ml augalinio aliejaus
  • 100 g cukraus
  • Šaukštas malto cinamono
 

Gaminimas

 

Sumaišyti cukrų (100 g) su cinamonu. Atskirai sumaišyti miltus, druską ir 3 šaukštus cukraus. Sumaišyti kiaušinius ir pusę pasukų. Maišant supilti likusias pasukas, kol tešlos konsistencija bus tiršta. Suberti kepimo miltelius ir sumaišyti. Tešlos gabalėlius šaukštu dėti į įkaitintą aliejų ir kepti, kol gražiai apskrus. Iškepusius sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus. Tada apvolioti cukraus su cinamonu mišinyje.

 

100 g apie 256 kcal

Paruošimo laikas: 30 min

25 – 30 vienetų

Spausdinti