Kava gali būti sveikas gėrimas, jei ji nesumaišoma su netinkamais priedais! Išgerti vieną ar porą kavos puodelių per dieną nėra nieko blogo. Aromatingas gėrimas tonizuoja, kelia nuotaiką, stiprina atmintį, širdį ir net sumažina diabeto riziką. Tačiau jis netenka visų privalumų, kai yra gausiai pagardinamas saldžiais, riebiais ir dirbtiniais priedais. Kokių priedų kavai reikėtų vengti, o kokie šį gėrimą ne tik paskanins, bet ir padarys sveikesnį? Pasirinkimų yra labai daug ir įvairių!

 

"kavos puodelis"

5 blogiausi priedai kavai:

 
  • Grietinėlė iš ne pieno produktų – ko gero, blogiausias pasirinkimas. Joje yra kukurūzų sirupo, hidrintų augalinių riebalų, gausu cukraus bei tuščių kalorijų. Visa tai yra dirbtinai sukurtos riebalų rūgštys, kemšančios kraujagysles. Tokių riebalų vartojimas didina širdies ligų ir diabeto išsivystymo riziką. Jei dėl kokių nors priežasčių nevartojami pieno produktai, geresnis pasirinkimas – kokosų pieno grietinėlė.
 
  • Sirupai kavai – kavai suteikia išskirtinį skonį ir aromatą. Gurmanų pamėgti lazdyno riešutų, vanilės, uogų sirupai yra ne kas kita, kaip cukrus ir dirbtiniai dažikliai. Kavoje su sirupu gali būti iki 20 g gryno cukraus. Norint, kad kava turėtų egzotišką skonį ir kvapą, bet nesukeltų didelio gliukozės šuolio, geriau įpilti keletą lašų vanilės, pipirmėčių arba riešutų (lazdyno ar migdolų) ekstrakto. Juose nėra pridėtinio cukraus, tad tai yra kur kas sveikesnė alternatyva.
 
  • Dirbtiniai saldikliai – grėsmė sveikatai. Nulį kalorijų turintys saldikliai nesukelia staigaus gliukozės šuolio ir kritimo, tačiau jau yra atlikta daugybė tyrimų, kurie parodė, kad saldiklių vartojimas lemia ilgalaikius gliukozės apykaitos sutrikimus, dėl kurių atsiranda nuolatinis alkio jausmas bei padidėja diabeto išsivystymo rizika. Dirbtiniai saldikliai taip pat sutrikdo gerųjų žarnyno bakterijų pusiausvyrą. Kai kurių tyrėjų nuomone, saugesnė alternatyva būtų natūraliai saldi stevija. Tai iš Pietų Amerikos kilęs augalas, kurio lapeliai 7 kartus saldesni už cukrų, bet yra nekaloringi.
 
  • Cukrus – baltoji mirtis? Nors truputėlis cukraus žmogui neturėtų pakenkti, tačiau, jeigu kelis kartus per dieną, geriama saldinta kava, tuščių kalorijų gaunama daugiau negu reikia. Trys puodeliai kavos su dvejais šaukšteliais cukraus iš viso turi apie 48 g cukraus, o tai yra daugiau negu yra cukraus skardinėje kolos. Cukraus kiekį kavoje reikėtų sumažinti. Natūralaus saldumo suteikia kai kurie prieskoniai, pavyzdžiui, cinamonas ar kardamonas.
 
  • Liesas pienas netinka tiems, kurie svajoja sulieknėti? Mitybos specialistų nuomone, liesas pienas nėra absoliutus blogis, tačiau geriau rinktis riebesnį pieną. Anot vieno užsienyje atlikto tyrimo, žmonės, kurie 4 metus reguliariai vartojo riebų pieną valgė mažiau angliavandenių negu tie, kurie vartojo liesą pieną. Jeigu vartojami paprastieji angliavandeniai, tai skatina svorio augimą. Pieno produktų, iš kurių nepašalinti riebalai, vartojimas net 23 % sumažina II tipo diabeto riziką. Manoma, kad taip yra dėlto, kad tam tikros riebalų rūgštys, esančios pieno produktuose, padeda išvengti šios ligos.
 

5 geriausi priedai kavai:

 
  • Cinamonas yra gana saldus prieskonis, todėl tinka žmonėms, kurie paprastai geria kavą su grietinėle ir cukrumi. Kava su cinamonu ir trupučiu cukraus turi mažiau kalorijų, stiprina imuninę sistemą. Teigiama, kad cinamonas net mažina potraukį saldumynams ir gliukozės lygį kraujyje, skystina kraują ir suaktyvina smegenų veiklą. Beje, kava su cinamonu labai populiari Meksikoje.
 
  • Kardamonas – Vidurio Rytuose populiarus, egzotiško skonio ir aromato, prieskonis. Jis dažnai naudojamas ajurvedoje. Kavoje kardamonas padeda neutralizuoti stimuliuojantį kofeino poveikį. Į kavos puodelį tereikia įberti šiek tiek malto kardamono arba įmesti kelias sėklas į kavos pupeles, prieš malimą.
 
  • Kakava – puikus priedas kavai. Kakavos milteliuose gausu antioksidantų, kurie stiprina sveikatą, sumažina širdies ligų išsivystymo riziką. Kavą rekomenduojama pabarstyti nesaldinta, organine kakava.
 
  • Sviestas – naujausias mados klyksmas kulinarijoje? Kavos su sviestu receptą sukurti įkvėpė nuo senų laikų Tibete mėgstama arbata su jakų sviestu. Tokia kava, geriama rytais, suteikia daug daugiau energijos ir žvalumo. Tiems, kurie nemėgsta pusryčiauti, tokia kava gali pakeisti pusryčius.
 
  • Kiaušinis iš pirmo žvilgsnio atrodo netikėtas pasirinkimas, tačiau kavą su žaliu kiaušiniu Šiaurės Europos kraštuose vietiniai gera, ko gero, ne vieną šimtmetį. Skandinavijos šalyse populiaru rytais gerti kavą su žalio kiaušinio tryniu. Dėl jo kava tampa gražios spalvos, o tirščiai geriau nusėda puodelio dugne.