Nors turkiškas saldumynas, baklava, yra labai kaloringas, tačiau jis priskiriamas prie sveikų saldėsių. Labiausiai dėlto, kad jai gaminti naudojami graikiniai riešutai – puikus naudingų žmogaus sveikatai omega 3 riebalų rūgščių šaltinis bei medaus, kuris turi priešuždegiminių savybių. Tačiau šiuo rytietišku saldumynu reikėtų mėgautis labai saikingai.

 

rytietiskas

  • 350 g sviesto
  • 300 g grietinės
  • 4 kiaušiniai
  • 4 šaukštai miltų
  • Šaukštelis sodos
  • 2,5 šaukšto cukraus
  • 2 šaukštai graikinių riešutų
  • 2 šaukštai medaus

 

Gaminimas

 

Miltus ištrinti su sviestu, kad gautųsi tešlos trupiniai. Įdėti tris kiaušinių trynius, grietinės, sodos ir išminkyti tešlą ir palaikyti šaldytuve valandą. Po to tešlą padalinti į 8 lygias dalis. Riešutus susmulkinti ir sumaišyti su 4 baltymais ir cukrumi. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočioti ant pamiltuoto paviršiaus. Ant vieno tešlos lakšto dėti riešutų įdaro ir uždengti kitu lakštu, vėl dėti riešutų įdaro ir tešlos lakštą. Paskutinis sluoksnis turi būti tešlos. Supjaustyti rombais, aptepti tryniu ir papuošti riešutais. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200°, 40 – 50 minučių. Likus 5 – 10 minučių iki kepimo pabaigos aplieti medaus, sumaišyto su 50 g sviesto mišiniu ir kepti toliau.

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 509 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

Spausdinti