Dingo raktai, stringa projektas, antroji pusė suirzusi, augintinis sugraužė naujus batus? Vieni tai vadina nesėkmingu etapu, kiti – likimu, o treti žino, kad tai tik bloga energija, kurią reikia panaikinti. Pasitelkus šamanų išmintį, namus ir sielą išvalyti padės stipria energetika pasižymintys prieskoniniai augalai.

 

1

Krevetės su česnakais

 

100 g apie 190 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 20 min.

  • 200 g virtų krevečių
  • 2 skiltelės česnako
  • 20 ml citrinos sulčių
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, petražolių, aitriosios paprikos miltelių pagal skonį

Gaminimas

Česnako skilteles susmulkinti, sumaišyti su krevetėmis, pagardinti prieskoniais, šiek tiek apšlakstyti aliejumi ir kepti ant silpnos ugnies apie 4 min. Patiekti apšlaksčius citrinos sultimis. Galima valgyti su mėgstamomis daržovėmis arba žaliąja citrina.

   

Daržovių sriuba su bazilikais

 

100 ml apie 30 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 40 min.

  • 125 g morkų
  • 200 g bulvių
  • 100 g svogūnų
  • 2 skiltelės česnako
  • 280 g kopūsto
  • 750 ml daržovių sultinio
  • Šaukštas pomidorų padažo
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, bazilikų, raudonėlių pagal skonį

Gaminimas

Morkas, bulves, svogūnus, česnako skilteles susmulkinti ir pakepinti. Paskui sumaišyti su sultiniu ir virti ant silpnos ugnies apie 5 min. Tada sudėti smulkintus kopūstus, pomidorų padažą, pagardinti prieskoniais ir virti dar apie 20 min., kol daržovės suminkštės. Galima patiekti papuošus smulkintais žalumynais.

   

Bulvių salotos medaus padaže

 

100 g apie 110 kcal

4–6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

  • 1,3 kg bulvių
  • 2 šaukštai druskos
  • 2 skiltelės česnako
  • Maltų juodųjų pipirų, bazilikų, krapų pagal skonį

Padažui:

  • 2 šaukštai medaus
  • 120 g grietinės
  • 60 ml pasukų
  • 60 g majonezo

Gaminimas

Bulves supjaustyti kubeliais, apibarstyti druska, užpilti vandeniu ir virti ant silpnos ugnies 15–20 min., kol suminkštės.

Visus padažui skirtus ingredientus sumaišyti.

Bulves apibarstyti prieskoniais ir smulkintomis česnako skiltelėmis. Salotas patiekti apliejus gautu padažu.

 

 

Žolelėmis kvepiantis pyragas

 

100 g apie 300 kcal

5–6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val. 20 min.

  • 500 g miltų
  • 3 šaukštai cukraus
  • 7 g mielių
  • Šaukštelis mairūnų
  • Šaukštelis čiobrelių
  • Šaukštelis rozmarinų
  • 180 ml pieno
  • 130 ml vandens
  • 60 g sviesto
  • Kiaušinis
  • Sezamų sėklų papuošti
  • Druskos pagal skonį

Gaminimas

180 g miltų sumaišyti su cukrumi, mielėmis, žolelėmis ir pagardinti druska. Pieną sumaišyti su vandeniu, sviestu ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol sviestas išsilydys. Gautas mases sumaišyti. Tada suberti likusius miltus, supilti kiaušinio plakinį, išminkyti tešlą ir palikti kilti apie 10 min. Pyragą dėti į riebalais išteptą kepimo indą ir dar laikyti apie 20 min. Paskui kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti apibarsčius sezamų sėklomis.

   

Avinžirnių troškinys

 

100 g apie 260 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 40 min.

  • 420 g konservuotų avinžirnių
  • 2 svogūnai
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukšteliai tarkuoto imbiero
  • 6 gvazdikėliai
  • Šaukštelis maltų kmynų
  • Šaukštelis kalendrų
  • Šaukštelis ciberžolių
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, cinamono pagal skonį

Gaminimas

Svogūnus susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies apie 5 min. Tada suberti smulkintas česnako skilteles, visus prieskonius, išskyrus kalendras, išmaišyti ir kepti dar apie 2 min. Paskui supilti avinžirnius kartu su skysčiu ir uždengus troškinti apie 10 min. Patiekti pagardinus kalendromis. Galima valgyti su ryžiais arba daržovių garnyru.

   

Sūrių užtepėlė

 

100 g apie 260 kcal

6–7 žmonėms

Paruošimo laikas apie 4 val. 15 min.

  • 230 g maskarponės
  • 230 g fetos
  • 3 skiltelės česnako
  • 10 g krapų

Gaminimas

Česnako skilteles susmulkinti ir sumaišyti su likusiais ingredientais. Viską sutrinti iki vientisos masės, sudėti į indelį ir laikyti šaldytuve apie 4 val. Galima patiekti su krekeriais, skrudintu batonu arba duona.

   

Sviestiniai sausainiai

 

100 g apie 500 kcal

5–6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val. 35 min.

  • 360 g sviesto
  • 130 g cukraus
  • 2 šaukštai rozmarinų
  • 330 g miltų
  • Druskos pagal skonį

Gaminimas

Sviestą ištrinti su cukrumi. Tada suberti rozmarinus, miltus, pagardinti druska, išminkyti ir laikyti šaldytuve apie 1 val. Paskui tešlą iškočioti ir iš jos išspausti norimos formos sausainius. Tada dėti į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

Žolelių magiškos galios

 
  • Bazilikai malšina galvos skausmą ir sukelia laimės pojūtį. Be to, šis prieskonis simbolizuoja taiką, draugystę, meilę ir drąsą. Bazilikai saugo namus nuo neigiamos energijos. Todėl patariama virš namų durų pakabinti maišelį su šiomis žolelėmis.
  • Cinamonas stiprina dvasingumą, aistrą ir meilę.
  • Česnakai saugo nuo pikti ir suteikia ryžto.
  • Čiobreliai atstovauja moteriškajam pradui, todėl atnaujina gyvybinės energijos išteklius, gydo ir ramina.
  • Gvazdikėliai kelia aistrą ir pritraukia teigiamą energiją.
  • Imbieras atneša sėkmę, pinigus ir valdžią.
  • Krapų maišelis, pakabintas vaikų kambaryje, saugo juos nuo košmarų ir piktųjų dvasių.
  • Pipirai išvalo naujos vietos, patalpos blogą energiją.
  • Rozmarinai skatina proto ir mąstymo skaidrumą, gydo, suteikia palaimą ir apsaugą.
  • Svogūnai padeda atsikratyti neigiamos energijos ir žalingų įpročių.
 

Giedrė Miliūnaitė