Daugybė informacijos viešojoje erdvėje, kas yra sveikatai palanku, o kas ne? Vaikus ši informacija taip pat pasiekia. Mokyklinukai puikiai žino, kad daržovės yra naudingos, o bulvių traškučiai – ne. Tačiau žinoti yra viena, bet valgyti yra kita.  Kas mūsų vaikų laukia ateityje? Galbūt jie, būsimi maisto technologai, kurs tokius maisto produktus kaip „traškios žirnių lazdelės“, „burokėlių spragėsiai“, „arbūzinis cukrus” ar „baravykų dešrelės“.  Ar ateities valgytojai rinksis tokį maistą?

 

vaikai gamina

Inovatyvios vaikų idėjos

   

Ilgalaikė sveikos gyvensenos ugdymo programaSveikatiada” organizavo konkursą Naujas maisto produktas”, kuriame dalyvavo Lietuvos darželinukai ir moksleiviai, siūlydami savo ateities maisto idėjas, kurios ne tik buvo inovatyvios, bet neretai ir kartojosi, kas rodo, kad vaikai iš tikrųjų tikisi savo racione tokių maisto produktų.

 

„Vaikus kvietėme fantazuoti apie ateities maisto produktus. Gavome tokių fantastiškų idėjų! Mokinių sumanymais pasidalinome su keliomis maisto asociacijomis. Galbūt ateityje parduotuvių lentynose išvysime ir jų idėjų įgyvendinimą, kas žino…”, – apie konkurso idėją pasakojo  programos „Sveikatiada“ vadovė Margarita Čėglytė.

 

Konkursą laimėjo Ukmergės Senamiesčio pagrindinės mokyklos trečiokai kartu su mokytoja Nijole Grotužiene, pateikę net 45 ateities maisto idėjas: raugintų daržovių kokteilis, želė tortas su daržovėmis, kivių sūris, avokadinė duona, cukinijų keksiukai, morkų cepelinai su mėlynių įdaru, perlinių kruopų košė su abrikosais, moliūgų spragėsiai, ledai su brokoliais, bananų padažas, cukinijų tortas su braškėmis, slyvų spurgos, silkės šaltiena, sūrelis su kiaulpienės šaknimis, bandelė su topinambų drožlėmis… Jau pavargote skaityti? Štai tokia ateities vizija vaikų, sulaukusių dar tik 10 metų!

 

Džiugina tai, kad vaikai siūlo inovatyvius maisto produktus. Ar tai rodo, kad mūsų vaikai gamins būtent tokį maistą? Tikime tuo, kad vadinamos „z kartos“ vaikai gamins ir rinksis mitybą ne tik sveikatai palankią, galimai gurmanišką, bet taip pat laikysis pagrindinių sveikos mitybos principų, o maisto pateikimas ir valgymo etiketas nebus jiems naujiena“, – džiaugėsi sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

 

Stebina trečiokų sveikos mitybos žinios

 

vaikai gamina2

Konkurso nugalėtojai gruodžio 9 d. dalyvavo „Sveikos mitybos“ paskaitoje ir praktiniame inovatyvaus maisto gaminime Kauno kolegijoje. Paskaitą vedė viešojo maitinimo katedros vedėja Nijolė Vasiliauskienė, kuri priminė vaikams ne tik sveikos mitybos taisykles, bet ir supažindino su liofilizuotomis daržovėmis, kurios gaminamos – džiovinant šaltyje (net minus 50 – 80 0C temperatūroje). Proceso metu išgarinama drėgmė, tačiau daržovių maistinė vertė nepakinta, lyginant su tos pačios rūšies šviežiomis daržovėmis. „Daržovės traškios ir skanios kaip bulvių traškučiai“, – ragaudami morkas ir burokėlius komentavo mažieji gurmanai.

 

„Nustebino vaikų sąmoningumas ir sveikos mitybos žinios, kurios tikrai pralenktų, vykstant varžytuvėms, ne vieną suaugusįjį. Manau, kad ateityje sugrįš senoviniai maisto receptai, bet jų gamybai bus panaudotos inovatyvios technologijos“, – įžvalgomis dalinosi Kauno kolegijos viešojo maitinimo katedros vedėja Nijolė Vasiliauskienė.

 

Vaikai ne tik gamino, gurmaniškai pateikė, bet ir mėgavosi maistu

 

Vaikai ruosiasi valgymui

Veiksmui persikėlus į maisto gaminimo laboratoriją, vaikų akys dar labiau nušvito, nes tai akimirka, kai jų fantazija buvo paversta realybe. Vaikai gamino: burokėlių pyragą su juoduoju šokoladu, daržovių apkepą su geltonaisiais lęšiais bei spaudė šviežias daržovių ir vaisių sultis. Pasidalinus į dvi grupes, apsirengus prijuostes ir kepurėles bei nusiplovus rankas, prasidėjo technologinių gudrybių perteikimas iš kolegijos studenčių tiesiai į vaikų rankas.

 

Vieni maišė, kiti minkė, kol galiausiai pavyko kvapnūs ir gardūs patiekalai. Vaikai nekantravo kuo greičiau atsisėsti prie serviruoto stalo ir pasimėgauti savo sukurtais šedevrais. Emocijos tiek gaminant, tiek pateikiant bei ragaujant vertė džiūgauti iš nuostabos ne tik kolegijos studentus ir dėstytojus, bet padėjo projekto „Sveikatiada“ organizatoriams suvokti, kad jų darbas prasmingas ateities kartoms.

 

Raminta Bogusiene

Trečiokų mokytoja Nijolės Grotužienė nuolatos edukuoja savo auklėtinius apie sveiką mitybą ir gyvenseną. „Ne vaikai iš mūsų mokosi sveikos mitybos, bet mes mokomės iš savo vaikų”, – tokius komentarus jai tenka išgirsti iš vaikų tėvų.  „Kiekvieną savaitę gaminame įdomesnius patiekalus, tokius kaip džiovintų vaisių ir riešutų saldainiai, bananų ir sėklų paplotėliai. Šių patiekalų receptus įdedu vaikams į namus ir  mamytės mielai juos integruoja į savo šeimos mitybos racioną. Tai padeda užtikrinti sveikos mitybos žinių vienodumą nuo ugdymo įstaigos iki namų“, – pasakojo konkurso nugalėtojų mokytoja Nijolė Grotužienė.

 

„Sveikatiada” – tai ilgalaikė sveikos gyvensenos ugdymo programa, kuri suteikia vaikams žinių ir praktinių įgūdžių apie sveikatą, mitybą ir fizinį aktyvumą. „Sveikatiada“ kasmet įgyvendina šias iniciatyvas: „Sveikuolių šaunuolių konkursas“, „Sveikos mitybos trimestras“, „Mankštiada“, „Šok ir nesustok“ bei daug kitų. „Sveikatiados“ mokyklų tinklui priklauso virš 600 Lietuvos mokyklų. Jos projektuose ir užsiėmimuose pernai dalyvavo daugiau nei 12 000 vaikų.

 

Parengė: sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė