Į milijonus maisto produktų, saldumynų, gėrimų, dantų pastų, šampūnų sudėtį visame pasaulyje dedama maisto dažiklių. Taip yra, nes cheminiai maisto dažai yra pigesni, patvaresni ir ryškesnių spalvų nei natūralūs. Tačiau ar iš tikrųjų nekenksminga tokius produktus vartoti?

 

Įvairių tyrimų rezultatai rodo, kad piktnaudžiauti tokiais maisto produktais ypač neturėtų vaikai. Dirbtiniai dažikliai gali sukelti įvairių alergijų, būti antsvorio, hiperaktyvumo, mokymosi sutrikimų, irzlumo ir agresyvumo priežastimi.

 

Nuo XX amžiaus pradžios pramonėje pradėti naudoti sintetiniai dažikliai, gaminami iš akmens anglies deguto ir kitų alternatyvių medžiagų. Sintetiniai dažikliai buvo saugesni nei anksčiau naudotos natūralios medžiagos, kuriose būdavo randama tokių pavojingų elementų kaip gyvsidabris, varis ir arsenas.

 

Vis dėlto sintetiniai dažikliai nėra tokie nekalti. Atsirado tvirtinančių, kad jose yra tokių toksiškų medžiagų, kurios gali sukelti vėžį. Netrukus kai kurie iš jų buvo uždrausti naudoti gaminiuose JAV ir Europos Sąjungoje. D. Britanijoje ir kitose šalyse maisto dažikliai „Yellow 5“ ir „Yellow 6“ etiketėse turi būti įvardijami, kaip galintys pakenkti vaikų sveikatai.

 

Norėdami išvengti galimai pavojingų maisto dažiklių, turite skaityti etiketes. Nemažai šiuolaikinių bendrovių gamina produktus, kuriuose naudoja natūralius ir nekenksmingus dažiklius ir kitas sudėtines dalis. Reikėtų vengti maisto, kurių sudėtyje yra daug maisto priedų, dažiklių, kvapiųjų medžiagų ir konservantų.