Kalėdų pyragai kepami daugelyje kraštų. Tikima, kad kepant pyragą didžiosioms žiemos šventėms, į tešlą reikia įmaišyti monetą. Kas ją ras savo pyrago gabalėlyje, tą lydės sėkmė visus metus ir netrūks pinigų. Laikantis tradicijų, kalėdinio pyrago negalima prapjauti ir valgyti prieš pirmąją šv. Kalėdų dieną. Dar vienas įdomesnių prietarų: kiek skirtingų pyragų paragausite, tiek mėnesių kitais metais seksis.

 

pyragai

  • 500 g džiovintų vaisių ir riešutų (razinų, abrikosų, vyšnių, lazdyno riešutų)
  • 250 ml juodosios arbatos
  • 200 g šviesiai rudo cukraus
  • 225 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio maltų muskatų
  • 0,5 šaukštelio kvapiųjų pipirų
  • Anyžių pagal skonį
  • 2 kiaušiniai
  • 75 ml tamsaus romo
  • Žaliosios citrinos žievelė
  • Druskos pagal skonį

Glaistui:

  • Kiaušinio baltymas
  • 100 g miltelinio cukraus
  • Šaukštas citrinų sulčių
 

Gaminimas

   

Užplikyti juodą arbatą ir nukošti. Nuplauti džiovintus vaisius ir užpilti arbata. Įdėti cukraus, romaus, gerai išmaišyti, kol ištirps cukrus. Uždengti folija ir palikti per naktį. Įkaitinti orkaitę iki 160°. Supjaustyti vaisius. Sutarkuoti žaliosios citrinos žievelę. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska, prieskoniais ir citrinos žievele. Supilti arbatą ir romą, gerai išmaišyti. Lengvai išplakti kiaušinius. Supilti kiaušinių masę ir vėl išmaišyti. Turi gautis gana tiršta tešla. Kepimo formą patepti sviestu, supilti tešlą ir kepti orkaitėje 60 – 80 minučių. Paruošti glaistą: kiaušinio baltymą išplaktu su cukrumi ir citrinų sultimis. Po to juo aptepti anglišką kalėdinį pyragą.

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 380 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

Spausdinti