Senovės Egipte tikėta gydomąja bananų galia, o Azijoje jie laikyti šventais vaisiais. Dėl savo puikaus skonio jie tapo itin mėgstami. Be to, šiuos vaisius galima plačiai naudoti virtuvėje. Jie tinka kepiniams, kokteiliams gardinti ar paprasčiausiai naudoti kaip įvairių desertų priedą.

 

Maistinė vertė (100 g)

 

Apie 89 kcal

Baltymai – 1 g

Angliavandeniai – 23 g

Riebalai – 0 g

 

Naudingos medžiagos 100 g
Vitaminas A  19,2 µg
Vitaminas C  8,7 mg
Vitaminas E  0,1 mg
Niacinas  0,7 mg
Cholinas  9,8 mg
Kalcis  5 mg
Geležis  0,3 mg
Magnis  27 mg
Fosforas 22 mg
Kalis 358 mg
Natris 1 mg
Cinkas 0,2 mg
Manganas 0,3 mg
Omega 3 27 mg
Omega 6 46 mg

 

Istorijos keliu

 

Manoma, kad bananai pradėti auginti pietryčių Azijoje, daugiausia Indijoje. Į Vakarus jie buvo atgabenti arabų užkariautojų daugiau kaip prieš 300 m. pr. Kr. Aleksandras Didysis ir jo kariuomenė, įsiveržusi į Indiją, ir atrado bananų derlių Indijos slėniuose. Po neįprasto vaisiaus degustacijos jie nusprendė šį atradimą pristatyti ir Vakarams.

 

Prekybininkai iš Arabijos, Persijos, Indijos ir Indonezijos platino bananų ūglius Indijos vandenyno pakrantėse X–XV a. Tarp XVI a. ir XIX a. bananų ūgliais buvo prekiaujama Amerikoje, o jų plantacijos buvo įveistos Lotynų Amerikoje. Masinis bananų auginimas prasidėjo tik 1834 m.

 

Nauda sveikatai

 

Stiprina širdį. Bananai yra naudingi širdžiai. Kalis, esantis šiuose vaisiuose, padeda reguliuoti kraujospūdį. Tyrimai rodo, kad per mažas kalio vartojimas gali būti ir širdies priepuolių, insulto ar inkstų nepakankamumo priežastimi. Kalis skatina organizmo skysčių apykaitą, daugelį fermentinių procesų, didina ląstelių sienelių pralaidumą.Antioksidantai padeda išlaikyti sveiką cholesterolio balansą organizme, taip saugomas kraujas nuo krešulių susidarymo. Tokiu būdu sumažinama insulto, aterosklerozės rizika bei palaikoma širdies ir kraujagyslių sveikata.

 

Gerina nuotaiką. Bananai gali būti naudingi esant prastai nuotaikai ar sergant depresija. Šiuose vaisiuose randama amino rūgšties triptofano, kurį smegenys susintetina į biologiškai aktyvią medžiagą serotoniną. Šios medžiagos veikimas suaktyvėja jaučiant laimę ir pasitenkinimą.

 

Stiprina regėjimą. Bananai turi nedidelį, bet labai svarbų kiekį vitamino A, kuris būtinas normaliam regėjimui palaikyti. Vitaminas A turi junginių, kurie saugo membranas aplink akis ir yra baltymų elementas, kuris atneša šviesą ragenoms. Kaip ir kiti vaisiai, bananai gali padėti išvengti geltonosios dėmės degeneracijos, kuri kenkia centriniam regėjimui.

 

Stiprina kaulus. Kalcis itin svarbus dantims ir kaulams, o mineralinė medžiaga manganas padeda kaulams geriau įsisavinti kalcį. Bananuose nėra didžiulio kiekio kalcio, bet jis itin naudingas stipriems kaulams, nes organizmas jį gerai pasisavina. Geležis, fosforas, magnis ir cinkas padeda palaikyti tinkamą kaulų struktūrą ir stiprumą.

 

Stiprina imunitetą. Bananuose randama vitamino C ir antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų. Antioksidantai saugo organizmą nuo žalingų molekulių, kurios gali pakenkti organizmo ląstelėms bei DNR.

 

Saugo nuo vėžio. Reguliarus bananų vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo vėžio. 2005 m. Švedijoje atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad moterys, valgančios didesnį kiekį vaisių ir daržovių, sumažino riziką susirgti inkstų vėžiu net 40 %. Buvo įrodyta, kad tam didelės įtakos turėjo bananai. Moterys, suvalgančios bent keturis bananus per savaitę, pavojų susirgti inkstų vėžiu sumažino perpus. Bananuose yra fenolinių junginių, kurie ir saugo nuo inkstų vėžio.

 

bananai (1)

Blyneliai su įdaru

 

100 g apie 220 kcal

6–8 žmonėms

Ruošti 1 val.

 

  • 4 bananai
  • 180 g varškės
  • 2 šaukštai medaus

Lietiniams:

  • 4 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 200 ml pieno
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 400 g miltų
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Bazilikų lapeliai papuošti

 

Gaminimas

 

Bananus nulupti, supjaustyti, sumaišyti su varške ir medumi.

 

Lietiniams kiaušinius išplakti su cukrumi. Tuomet supilti pieną, suberti vanilinį cukrų ir išmaišyti. Pamažu suberti miltus ir maišyti tešlą, kol neliks gumulėlių, supilti aliejų. Iš paruoštos tešlos iškepti lietinius. Tada ant lietinių dėti po šaukštą paruošto įdaro ir susukti. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

bananai (2)

Vaisių pyragas

 

100 g apie 290 kcal

6 žmonėms

Ruošti 1 val.

 

  • 180 g miltų
  • 50 g cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 100 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 2 bananai
  • Obuolys
  • Kriaušė
  • 50 g juodojo šokolado
  • 50 g graikinių riešutų
  • Šaukštas miltelinio cukraus papuošti
  • 15 g graikinių riešutų papuošti

 

Gaminimas

 

Miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir kepimo miltelius sumaišyti. Tuomet supilti ištirpintą sviestą, įmušti kiaušinius ir išmaišyti. Bananus supjaustyti, šiek tiek sutrinti ir įmaišyti į tešlą. Suberti tarkuotus obuolį, kriaušę ir smulkintą šokoladą. Graikinius riešutus susmulkinti, suberti į tešlą ir viską gerai išmaišyti. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Galima patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi ir smulkintais graikiniais riešutais.

 

 bananai (3)

Rytinis kokteilis

 

100 ml apie 70 kcal

2 žmonėms

Ruošti 15 min.

 

  • 2 bananai
  • 400 ml kokosų pieno
  • Šaukštas medaus
  • Šaukštelis kakavos
  • 2 šaukštai kokosų drožlių
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto

 

Gaminimas

 

Bananus supjaustyti ir užpilti kokosų pienu. Sudėti medų, suberti kakavą, kokosų drožles ir supilti vanilės ekstraktą. Viską gerai išplakti.

 

Įdomu

 

  • Egzistuoja bent 40 rūšių bananų. Jų gali būti itin mažų ir tiesių arba apvalių kaip melionai.
  • Kasmet visame pasaulyje suvalgoma ne mažiau kaip 100 mlrd. bananų.
  • Ugandoje iš bananų gaminamas 28 % alkoholio turintis alus. Be to, čia žmonės suvalgo daugiausia bananų visame pasaulyje.
  • Bananai yra žolinis augalas, kuris veda vaisius tik vieną kartą. Paprastai ant jo užauga apie 300 vaisių, kurių bendras svoris – maždaug 500 kg.
  • Bananų pavadinimas kilo iš arabiško žodžio banan, reiškiančio pirštą.
  • Vidutiniškai kiekvienas Jungtinės Karalystės gyventojas suvalgo 10 kg bananų per metus.
  • Britų bananų tiekėjas „Fyffes“ savo pirmąją bananų siuntą gavo prieš 124 metus (1888 m. rugsėjį).

 

Specialistės komentaras

Olga Grinskis asmeninė trenerė

 

Bananai – vieni mėgstamiausių ir populiariausių vaisių visame pasaulyje. Jie ne tik saldūs ir gali numalšinti potraukį saldumynams, tačiau ir sotūs. Bananai – svarbus energijos šaltinis. Juose daug angliavandenių sacharozės, fruktozės, gliukozės, taip pat vitaminų bei mineralinių medžiagų. Bananus galima drąsiai rinktis užkandžiams – greitai numalšins alkį. Šio vaisiaus minkštime puikiai dera paprastieji ir sudėtiniai angliavandeniai. Paprastieji angliavandeniai greitai prisotina organizmą gliukozės, suteikia sotumo jausmą, o sudėtiniai šį pojūtį pailgina. Žmonėms, turintiems antsvorio ar besilaikantiems griežtos dietos bananais piknaudžiauti nepatariama dėl nemažo kalorijų kiekio ir cukraus. Žinoma, įtraukti šiuos vaisius į subalansuotos mitybos meniu – puikus sprendimas.

 

Spausdinti