Mitybos specialistai teigia, kad batatai arba saldžiosios bulvės yra labai naudingos žmonių sveikatai. Amerikiečių tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant batatus sumažėja vėžio rizika. Taip yra dėl ryškią spalvą šakninėms daržovėms suteikiančių pigmentų – antocianų. Itin jų daug purpurinės spalvos luobelėse. Be to, daržovės apstu antioksidantų, neutralizuojančių laisvuosius radikalus. Tikriausiai visi jau žino, kad laisvieji radikalai atsakingi už organizmo senėjimą. Todėl juos neutralizavus galima sulėtinti natūralaus senėjimo procesus. Antocianų taip pat yra ir kituose raudonuose, mėlynuose ir purpuriniuose vaisiuose, uogose bei daržovėse (šilauogėse, raudonosiose vynuogėse ir raudonuosiuose kopūstuose).

 

9 priežastys, kodėl naudinga valgyti batatus:

 

batatai

  • Svajojantiems apie jaunesnės ir skaistesnės odos. Batatuose esančios medžiagos neutralizuoja laisvuosius radikalus ir padeda išvengti raukšlių. Taip pat skatina kolageno gamybą, kuris odai suteikia elastingumo.

 

  • Sergantiems diabetu. Batatai – produktas, turinti mažą glikemijos indeksą. Tai reiškia, kad jie nekelia cukraus lygio kraujyje ir pagerina jautrumą insulinui.

 

  • Jei padidėjęs „blogojo“ cholesterolio kiekis. Šiose daržovėse yra vitamino B6, kuris sumažina homocisteino kiekį kraujyje. Homocisteinas yra atsakingas už degeneracinių širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymą. Šakninės daržovės mažina spaudimą, reguliuoja skysčių pusiausvyrą, padaro arterijų ląstelėms lankstesnes ir pagerina kraujotaką.

 

  • Jei yra uždegimas smegenyse ar nervų audinyje. Uždegimą mažina batatuose randami vitaminai C, B6, manganas, beta karotenas.

 

  • Sportuojantiems ir auginantiems raumenis. Sportininkai batatus dažnai įtraukia į savo valgiaraštį. Šiame produkte yra sudėtinių angliavandenių, kurie padeda augti raumenims. Saldžiųjų bulvių rekomenduojama suvalgyti, likus 90 minučių iki treniruotės.

 

  • Rūkaliams. Tabakas eikvoja vitamino A atsargas ir tai yra pagrindinė plaučių emfizemos problema. Reguliariai vartojant batatų galima išvengti šios pavojingos ligos.

 

  • Jei yra skrandžio opų. Batatuose yra daug naudingų maistinių medžiagų, kurios padeda gydyti virškinimo ligas: kalcio, B grupės, C vitaminų, beta karoteno ir kalio. Jie mažina uždegimą ir skausmą, kilusį nuo skrandžio opų. Daržovėse gausu skaidulų, kurios sugeria rūgščių perteklių ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.

 

  • Sergantiems artritu. Dėl didelio beta kriptoksantinų kiekio batatai rekomenduojami, sergant lėtinėmis, uždegiminėmis ligomis, pavyzdžiui, artritu.

 

  • Jei kamuoja depresija. Stresas siejamas su kalio netekimu. Batatai – puikus kalio šaltinis ir natūralus antidepresantas. Pajutus nuovargį, nerimą, dirglumą rekomenduojama suvalgyti šiek tiek virų, trintų batatų. Batatuose esančios medžiagos mažina raumenų spazmus, kuriuos sukelia kalio trūkumas.

 

Orkaitėje kepti batatai

 

  • 3 batatai
  • 2 – 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Džiovintų raudonėlių pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Saldžiąsias bulves nuplauti ir nuvalyti. Supjaustyti 0,5 cm storio griežinėliais. Sudėti į skardą. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi. pabarstyti raudonėliais, druska ir pipirais. Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių arba kol suminkštės ir gražiai apskrus.

 

4 porcijos

100 g apie 90 kcal

Paruošimo laikas: apie 70 min

 

Batatų ir obuolių apkepas

 

  • 750 g batatų
  • 2 obuoliai
  • 2 šaukštai cukraus
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • 20 g sviesto
  • 5 šaukštai apelsinų sulčių

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Batatus nuskusti ir nuplauti, supjaustyti maždaug 1,5 cm storio gabalėliais. Obuolius nuplauti, išimti sėklas ir supjaustyti labai plonais griežinėliais. Supjaustytus batatus ir obuolius tolygiai paskleisti riebalais išteptoje kepimo formoje. Cinamoną sumaišyti su cukrumi ir šiuo prieskonių mišiniu pabarstyti batatus ir obuolius. Sviestą sutarkuoti arba smulkiai supjaustyti ir uždėti ant apkepo viršaus. Viską aptepti apelsinų sultimis. Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių arba kol suminkštės ir gražiai apskrus.

 

4 – 6 porcijos

100 g apie 99 kcal

Paruošimo laikas: apie 70 min

 

Sriuba su batatais

 

  • 2 batatai
  • 4 bulvės
  • 2 morkos
  • 1 l vištienos sultinio
  • 6 šaukštai grietinės
  • 20 g krapų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Nuskusti batatus, bulves ir morkas. Supjaustyti kubeliais. Daržoves užpilti sultiniu. Kai užvirs, virti 20 minučių ant mažos ugnies, kol daržovės bus išvirusios. Paskaninti druska ir pipirais. Sriubą galima sutrinti elektriniu trintuvu. Įdėti smulkintų krapų, grietinės ir išmaišyti.

 

6 porcijos

100 g apie 46 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti