• Užgavėnės švenčiamos likus 7 savaitėms arba 46 dienoms iki šv. Velykų, visada antradienį. Šv. Velykos švenčiamos pagal žydų šventę, kurios data nustatoma pagal Mėnulio kalendorių.

 

uzgavenes

  • Manyta, kad tądien reikia valgyti 7 – 9 kartus, nes po to reikės tiek savaičių pasninkauti. Tradiciniai Užgavėnių valgiai yra blynai, ypač mieliniai, spurgos, šiupinys (virti žirniai su kiaulės galva ir kojomis), kiunkė (sutinė, šutynė), avienos sriuba su miltiniai, bulviniais, duonos kukuliais, šaltiena, kopūstai, lakštiniai arba kruopos, taukuose virti grūdai ir pan. Šią dieną valgoma gausiai, sočiai ir mėsiškai.

 

  • Užgavėnių dieną būdavo spėjami orai. Pavyzdžiui, jeigu diena saulėta – pavasarį reikės anksti sėti; jeigu yra kritulių – šįmet gerai augs javai; jeigu sausa – sėjant pavasarį reikia būti atsargiems.

 

  • Per Užgavėnes įprasta laistytis vandeniu – tikima, kad taip greičiau ateis pavasaris ir atgims Žemė.

 

  • Užgavėnių kulminacija – Morės deginimas. Tačiau kai kuriuose Lietuvos kraštuose ji būdavo ne tik deginama, bet ir skandinama ar pakasama po sniegu.

 

  • Prieš Morės deginimą vyksta tradicinė Lašininio, kuris simbolizuoja visiems įgrisusią iki gyvo kaulo žiemą, ir Kanapinio, simbolizuojančio bundantį pavasarį, kova.

 

  • Tikėta, kad per Užgavėnes negalima dirbti, nes tuomet nebus laiko ilsėtis visus metus.

 

  • Pavalgius Užgavėnių valgių reikia nesėdėti namie, o eiti į lauką ir važinėtis su rogėmis nuo kalnų. Geras ženklas – iškristi iš rogių. Reikia voliotis po žemę ir sniegą, kad Žemė pabustų, taptų vėl vaisinga.

 

  • Užgavėnės garsėja persirengėliais. Vaikai ir suaugusieji persirengdavo žydais, elgetomis, čigonais, jaunavedžiais, daktarais, gyvuliais (arkliais, ožkomis, gervėmis, beždžionėmis). Kaukės siejamos su protėvių vėlėmis, kurios gali pasirodyti Žemėje įvairiais pavidalais.

 

Varškės spurgos

 

  • 250 g varškės arba rikotos
  • 2 kiaušiniai
  • 120 g miltų
  • Šaukštelis sodos
  • Druskos pagal skonį
  • Šaukštas cukraus
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Augalinio aliejaus kepti
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Sumaišyti visus ingredientus, kad gautųsi lipni tešla. Suformuoti 3 cm skersmens rutuliukus šiek tiek vandeniu sudrėkintomis rankomis, kad neliptų tešla. Spurgas dėti į įkaitintą aliejų ir virti, kol taps gražios, auksinės rudos spalvos (apie 2 minutes). Spurgas išgriebti ir padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Po to pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

4 porcijų

100 g apie 266 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti