Slyvos – saldžios, nekaloringos ir puikiai tinka kaip lengvas užkandis praalkus, nes suteikia sotumo jausmą. Šių vaisių valgyti naudinga ir dėl dar daugybės priežasčių. Slyvos – vieni iš populiariausių vaisių, nes jos auga visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Jos gali būti pačių įvairiausių spalvų: nuo raudonos, žalios, violetinės ir geltonos.

 

8 priežastys valgyti daugiau slyvų:

 

slyvos

  • Gali padėti užkietėjus viduriams ir nuo kitų virškinimo sutrikimų. Jose gausu dietinių skaidulų, sorbitolio ir izatino.

 

  • Saugo širdį. Vidutinio dydžio slyvoje yra 113 mg kalio, kuris padeda sumažinti aukštą kraujo spaudimą ir insulto riziką.

 

  • Saugo nuo vėžio ir ląstelių pažeidimo. Slyvose esantys antocianai, raudonos arba mėlynos spalvos pigmentai, padeda neutralizuoti žalingus laisvuosius radikalus.

 

  • Saugo nuo diabeto. Slyvos turi mažą glikemijos indeksą, todėl, valgant slyvų, galima kontroliuoti cukraus lygį kraujyje ir taip sumažinti riziką susirgti II tipo diabetu.

 

  • Stiprina kaulus. Floridos ir Oklahomos universitetuose atliktas tyrimas parodė, kad tie žmonės, kurie tyrimo metu valgė slyvų, turėjo didesnį kaulų tankį stuburo ir dilbių srityje negu tie, kurie šių vaisių nevartojo ir vietoj slyvų valgė džiovintus abrikosus bei vartojo kalcio ir vitamino D3 papildus.

 

  • Turi mažai kalorijų. Tai didelis privalumas, jei norite sulieknėti ar laikotės dietos. Nedidelėje slyvoje yra tik 30 kalorijų.

 

  • Slyvos naikina krūties vėžio ląsteles. Slyvų ekstraktas gali sunaikinti net agresyviausias krūties vėžio ląsteles ir apsaugoti sveikas ląsteles gydymo metu.

 

  • Gerina atmintį. Slyvos turtingos antioksidantų, yra duomenų, kad jos net gali sulėtinti Alzheimerio progresavimą. Be to, jose yra antocianų ir kvercetino, kurie saugo smegenis nuo senėjimo.

 

Konservuotos slyvos su česnaku

 

  • 1,5 kg raudonųjų slyvų
  • 4 skiltelės česnako
  • 750 ml baltojo vyno acto
  • 500 g cukraus
  • 7 šakelės rozmarinų
  • 7 šakelės čiobrelių
  • 7 lauro lapai
  • 4 šakelės levandų (nebūtinai)
  • Šaukštelis druskos
  • 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų

 

Gaminimas

 

Cukrų užpilti actu, sudėti rozmarinus, čiobrelius, lauro lapus, levandas, nuluptas česnako skilteles, pipirus. Uždengti ir virti ant mažos ugnies apie 2 val., vieną ar du kartus pamaišant. Į steriliai išvalytus stiklainius sudėti slyvas be kauliukų, užpilti acto ir prieskonių mišiniu, kad visiškai apsemtų vaisius. Sandariai uždaryti. Laikyti tamsioje, vėsioje vietoje 3 – 4 savaites prieš naudojimą. Atidarius laikyti šaldytuve.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 104 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 20 min

 

 

Slyvų pyragas

 

  • 6 – 8 slyvos
  • 60 g miltų
  • 130 g cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • Šaukštas sviesto
  • 360 ml pieno
  • Druskos pagal skonį
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Slyvas nuplauti, perpjauti pusiau ir išimti kauliukus. Sumaišyti su 65 g cukraus ir sudėti į sviestu išteptą kepimo formą. Išplakti kiaušinius su likusiu cukrumi, miltais ir trupučiu druskos. Plakant pamažu supilti pieną ir vanilės ekstraktą. Tešlą supilti ant slyvų. Kepti orkaitėje apie valandą. Kai šiek tiek atvės, išimti iš kepimo formos ir supjaustyti. Viršų pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

6 žmonėms

100 g apie 138 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

 

Slyvos su obuoliais ir riešutais

 

  • 300 g slyvų
  • 300 g obuolių
  • 2 šaukštai kapotų graikinių riešutų
  • 2 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • Malto cinamono pagal skonį

 

Gaminimas

 

Obuolius nulupti, išimti sėklas ir sutarkuoti, supilti citrinų sultis ir sudėti slyvas, supjaustytas ketvirčiais. Į salotas įdėti cinamono, medaus, riešutų ir išmaišyti.

 

2 žmonėms

100 g apie 58 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

Spausdinti