Ar mėgstate slyvas? O slyvų pyragą? Greičiausiai taip. Kaip kepti gardųjį slyvų pyragą, rasite toliau, o dabar laikas išsiaiškinti, kuo gi slyvos yra tokios naudingos.

 

slyvos

8 priežastys, kodėl reikėtų dažniau valgyti slyvų:

 

  • Tai puiki priemonė nuo vidurių užkietėjimo ir virškinimo sutrikimų. Jose apstu dietinių skaidulų, sorbitolio ir izatino.

 

  • Saugo širdį. Vidutinio dydžio slyvoje yra 113 mg kalio, kuris saugo širdį, mažina kraujo spaudimą ir insulto riziką.

 

  • Gali apsaugoti nuo vėžio ir ląstelių pažeidimų. Slyvos turi antocianų (raudonai melsvos spalvos pigmentas), kurie neutralizuoja kenksmingus laisvuosius radikalus.

 

  • Apsaugo nuo diabeto. Slyvos turi žemą glikemijos indeksą, todėl padeda kontroliuoti cukraus lygį kraujyje ir sumažina II tipo diabeto išsivystymo riziką.

 

  • Gerina kaulų būklę. Viename tyrime viena grupė žmonių valgė džiovintas slyvas, o kita grupė – nevalgė slyvų, bet vartojo kalcio ir vitamino D papildus. Tos grupės žmonių, kurie valgė slyvas, kaulų tankumas stuburo srityje ir dilbiuose buvo didesnis.

 

  • Turi mažai kalorijų. Tai labai naudingas kaulavaisis, laikantis dietos. Nedidelėje slyvoje yra tik 30 kalorijų.

 

  • Slyvos naikina krūties vėžio ląsteles. Slyvų ekstraktas gali sunaikinti agresyvias krūties vėžio ląsteles, o aplink jas esančios sveikos ląstelės nebus pažeidžiamos.

 

  • Gerina smegenų veiklą ir atmintį. Slyvose gausu antioksidantų, kurie, kaip parodė daugelis tyrimų, gali sulėtinti Alzheimerio progresavimą. Taip pat jose yra antocianų ir kvercetino, kurie padeda išvengti smegenų ląstelių irimo.

 

Slyvų pyragas

 

  • 3 slyvos
  • 180 g sviesto
  • 60 ml grietinės
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 180 g miltų
  • 0,5 šaukštelio maistinės sodos
  • 0,25 šaukštelio druskos
  • 90 g baltojo cukraus
  • 90 g šviesiai rudo cukraus
  • 2 šaukšteliai tarkuotų citrinos žievelių
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 190°. Kepimo formą ištepti sviestu arba iškloti kepimo popieriumi. Sijotus miltus išmaišyti su soda ir druska. Elektriniu plakikliu išplakti sviestą ir abiejų rūšių cukrų, kol taps lengvos ir purios konsistencijos. Plakant mažu greičiu, po vieną įmušti kiaušinius, sudėti vanilę ir citrinų žieveles. Suplakti su puse miltų mišinio, tada sudėti grietinę. Sudėti likusius miltus. Maišyti, kol masė bus vientisa. Tešlą tolygiai paskirstyti kepimo formoje. Slyvas nuplauti, nusausinti, perpjauti per pusę, išimti kauliukus, sumaišyti su 2 šaukštais miltais ir sudėti ant tešlos. Kepti orkaitėje apie 30 minučių arba, kol pyragas taps gražios auksinės spalvos. Po to viršų pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

10 porcijų

100 ml apie 254 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Įdomu

 

  • Kinai tikėjo, kad slyvos simbolizuoja sėkmę.
  • Daugiau nei 100 slyvų veislių rasta Anglijos karaliaus Henriko VIII laive „Mary Rose“, nuskendusiame 1545 metais.
  • Vasaris Japonijoje yra slyvų žydėjimo mėnuo.
  • Umeboshi (japoniškos marinuotos slyvos) samurajams padėdavo įveikti nuovargį.
  • Slyvų medžiai auginami visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą.
  • Slyvos yra antras pagal dažnumą kultivuojamas vaisius pasaulyje.
  • JAV statistikos duomenims, bent 2300 žmonių turi pavardę, kuri reiškia slyvą (angl. Plum).
  • Slyvos gali būti tokio dydžio kaip beisbolo kamuoliukas arba mažos kaip vyšnios.
  • Per pirmąją Padėkos dieną 1621 metais JAV slyvos buvo įtrauktos į šventės valgiaraštį.

Spausdinti