Žiema yra tikrų išbandymų odai metas. Šiuo metu dažnas skundžiasi pleiskanojančia, šerpetojančia, suskirdusia ir sveiką švytėjimą praradusia viso kūno oda. Išoriškai naudojami kremai, losjonai ir kitos drėkinamosios priemonės gali padėti, tačiau storas drėkiklių sluoksnis gali užkimšti odos poras, kilti bėrimų ir, kad ir kiek beteptumėte, oda gali atrodyti sausa kaip Saharos dykuma.

 

oda

Sausa veido ir kūno oda įspėja, kad organizmas alksta maistinių medžiagų, kurios padėtų atsinaujinti ir pagyti odai. Suskirdusi odai ir šiurkštūs, nemalonūs liesti plaukai yra pirmieji ženklai, kuriuos siunčia kūnas, pajutęs vitaminų ir mineralų trūkumą. Banali tiesa: tai, ką žmogus renkasi valgyti, lemia, kaip jis atrodo ir jaučiasi. Žiemą, kai odai tenka iškęsti dažnus temperatūros skirtumus, sausą, šildomų patalpų orą, rekomenduojama gerti daugiau nei paprastai vandens ir vengti maisto produktų, kuriuose yra daug cukraus, druskos ar kofeino. Visi šie trys ingredientai dehidratuoja organizmą. Ne visi žino, kad yra natūralių maisto produktų, kurie padeda „užrakinti“ drėgmę odoje. Jų šaltuoju metų laiku rekomenduojama vartoti kuo dažniau, norint džiaugtis gražia ir sveika oda. Jokie kremai ar kaukės nesuteiks tokio drėkinimo kaip tinkama mityba!

 

7 maisto produktai, padedantys išsaugoti odos drėgmę:

 

  • Avokadai. Avokadų valgymas arba maisto gaminimas su aukštos kokybės avokadų aliejumi padeda išsaugoti odą sveiką ir gražią. Avokadai turtingi antioksidantų ir vitamino E, kurie greitina odos gijimą ir odos atsinaujinimą. Mononesotieji riebalai avokaduose taip pat padeda išsaugoti odos drėgmę ir sumažinti uždegimą.

 

  • Saldžiosios bulvės. Ši mažo glikemijos indekso turi daug vitamino A, kuris drėkina odą iš vidaus. Saldžiosiose bulvėse randami antioksidantai padeda greičiau atsinaujinti audiniams po pažeidimų, apsaugo nuo priešlaikinio senėjimo. Valgyti šias daržoves tikrai labai sveika!

 

  • Laukinės žuvys. Žuvis yra turtinga omega 3 riebiųjų rūgščių, kurios pagerina odos būklę, sumažina uždegimą, sergant akne ar žvyneline. Šaltųjų vandenų žuvys turi daugiausiai šių rūgščių, todėl rekomenduojama valgyti daugiau sardinių, skumbrių, lašišų, tunų, juodadėmių menkių. Jei yra galimybė, reikėtų rinktis laukines, o ne specialiose fermose užaugintas žuvis. Natūralioje aplinkoje sugautų žuvų sudėtyje yra daugiau vertingų medžiagų ir mažiau toksinų negu užaugintose fermose.

 

  • Agurkai. Agurkų minkštimai yra turtingi A, C vitaminų, kurie skatina odos ląstelių atsinaujinimą, ramina odą ir apsaugo nuo pažeidimų. Agurkuose taip pat gausu silicio – mineralo, kuris padeda stiprinti jungiamąjį audinį. Vartojant daug agurkų oda ilgainiui tampa elastingesnė ir padidina drėgmės lygį odoje.

 

  • Alavijas. Alavijas ramina, gaivina ir drėkina odą ne tik tada, kai yra naudojamas išoriškai tepant odą. Dėl vertingų gydomųjų savybių jis dar naudingesnis, kai vartojamas į vidų. Šviežią alavijų minkštimą galima sutrinti ir gautą košelę sumaišyti su tirštaisiais kokteiliais arba paprasčiausiai su vandeniu. Iš tolimosios Afrikos kilęs alavijas padeda išvalyti virškinimo sistemą nuo toksinų. Kai organizmas švarus – tai atsispindi ir odoje: ji tampa sveika ir švytinti. Alavijas turi stiprių, maitinamųjų savybių, todėl oda tampa minkšta ir švelni.

 

  • Kokosų aliejus. Moksliniai tyrimai parodė, kad kokosų aliejaus vartojimas į vidų gali pagerinti odos drėkinimą ir riebalų sudėtį. Kokosų aliejų galima naudoti ne tik plaukų ir veido odos kaukėms gaminti, bet ir kepimui. Juo galima pagardinti salotas, tirštuosius kokteilius arba net kavą su pienu!

 

  • Riešutai. Vitaminas E yra sveikos odos eliksyras, o riešutuose jo itin gausu. Vitaminas E apsaugo odą nuo oksidacinių ląstelių ir išorinių pažeidimų, kurie gali atsirasti dėl tiesioginio saulės poveikio. Vitaminas E suteikia odai ir plaukams daugiau drėgmės, todėl oda atrodo jaunesnė, o plaukai greičiau auga.