Įvairias pupas žmonės pradėjo auginti nuo seniausių laikų. Dabar tiksliai jau niekas nebegali pasakyti kada, bet archeologiniai šaltiniai liudija, kad jos buvo auginamos ir vartojamos maistui jau prieš 5000 tūkstančius metų. Kai kurie mokslininkai mano, kad jos pirmiausiai atsirado Amerikoje, kaip ir bulvės, tačiau daugelis su jais nesutinka, nes yra duomenų, kad jas žinojo ir vertino senovės Egipto, Romos ir Kinijos gyventojai.

 

7 priežastys dažniau valgyti šparaginių pupelių:

 

pupelių salotos

  • Šparaginėse pupelėse yra labai nedaug kalorijų. Jos tinka besilaikantiems dietos ir norintiems numesti svorio.
 
  • Šparaginėse pupelėse gausu vitaminų: karoteno, folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų, vitaminų C, E ir A.
 
  • Šparaginėse pupelėse yra mineralinių medžiagų, kurių organizmui reikia dideliais kiekiais – geležies, cinko, kalio, magnio, kalcio, chromo ir kt. Be to, pupelėse yra skaidulų, baltymų, angliavandenių, riebalų ir cukrų – visos šios medžiagos padeda išlikti sveikiems ir sumažinti laisvųjų radikalų žalą, išsaugoti plaukų ir odos grožį.
 
  • Šparaginės pupelės gerina virškinimą, gali padėti, sergant bronchitu, reumatu, odos ligomis, pagreitinti sveikimą nuo žarnyno infekcinių ligų (daugiausiai dėlto, kad jose yra daug sieros), taip pat skatina raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą.
 
  • Šparaginės pupelės mažina cukraus lygį kraujyje, todėl rekomenduojamos sergantiems diabetu.
 
  • Gali palengvinti bursito eigą (sąnarių uždegimas). Dažniausiai ši liga kamuoja 35 metų ir jaunesnius vyrus.
 
  • Šparaginės pupelės veikia raminančiai, todėl žmonės, kurie dažnai jų valgo, jaučiasi ramesni, stabilesni, rečiau praranda pusiausvyrą.
 

Lašišos salotos su šparaginėmis pupelėmis

 
  • 200 g lašišos
  • 250 g Halloumi sūrio
  • 100 g šparaginių pupelių
  • 80 g špinatų
  • 2 pomidorai
  • 2 laiškiniai svogūnai
  • Skiltelė česnako
  • 80 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Krapų puošti
 

Gaminimas

 

Šparagines pupeles supjaustyti, sudėti į verdantį, pasūdytą vandenį ir virti 3 minutes, kol suminkštės, bet liks pakankamai traškios. Po to sumaišyti su špinatais ir pjaustytais pomidorais. Aliejų sumaišyti su citrinų sultimis, smulkiai supjaustytais krapais, svogūnais ir česnaku. Paskaninti druska ir pipirais. Iš abiejų pusių apkepti lašišą ant grotelių. Tada ant grotelių 30 sekundžių pakepti Halloumi sūrio gabalėlius, kol sušils ir paruduos. Sumaišyti su salotomis ir padažu.

 

2 žmonėms

100 g apie 168 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

   

Šparaginių pupelių sriuba su paprikomis

 
  • 1,5 l vandens arba sultinio
  • 100 g šparaginių pupelių
  • 8 graikiniai riešutai
  • 2 svogūnai
  • 2 bulvės
  • 2 paprikos
  • 2 šaukšto sviesto
  • Grietinės pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Žalumynų puošti
 

Gaminimas

 

Šparagines pupeles supjaustyti, sudėti į verdantį, pasūdytą vandenį arba sultinį ir virti 3 minutes, kol suminkštės, bet liks pakankamai traškios. Sudėti pakepintus, supjaustytus svogūnus, bulves, paprikas, kapotus riešutus. Paskaninti druska ir pipirais. Kai užvirs, sumaišyti su grietine ir papuošti smulkintais žalumynais.

 

4 žmonėms

100 g apie 42 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Vištienos kepenėlių troškinys su šparaginėmis pupelėmis

 
  • 0,5 kg vištienos kepenėlių
  • 100 g šparaginių pupelių
  • Skiltelė česnako
  • 120 ml sojų padažo
  • 0,5 šaukštelio cukraus
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Vištienos kepenėles sumaišyti su smulkintu česnaku, pipirais, cukrumi. Supilti sojų padažą ir sumaišyti. Uždengti ir palikti marinuotis šaldytuve 30 minučių. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti per pusę perpjautas šparagines pupeles apie 2 minutes, kol suminkštės. Sudėti vištienos kepenėles su marinatu. Troškinti, kol kepenėlės bus visiškai iškepusios.

 

4 žmonėms

100 g apie 131 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti