Turite cukinijų ir nesugalvojate, ką skanaus iš jų pagaminti? Cukinija – gana universali vasaros pabaigos daržovė, iš kurios galima gaminti beveik viską: nuo blynų, troškinių iki pyragų. Štai 3 idėjos pietums iš cukinijų.

 

7 priežastys valgyti daugiau cukinijų:

 

cukinijos

  • Cukinijos padeda numesti svorio.
  • Cukinijos gali padėti sumažinti vėžio išsivystymo riziką.
  • Cukinijos padeda išlikti sveikiems.
  • Cukinijos sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  • Cukinijos padeda apsisaugoti nuo infekcijų ir ligų, stiprina imuninę sistemą.
  • Cukinijų valgyti naudinga vyrams, nes jos gerina prostatos sveikatą.
  • Cukinijų naudinga valgyti ir tiems, kuriuos kamuoja reumatoidinis artritas.
 

Šviežių cukinijų ir pomidorų troškinys

 
  • 2 – 3 vidutinio dydžio cukinijos
  • 2 – 3 pomidorai
  • Raudonasis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • Šaukštelis smulkintų bazilikų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudėti smulkiai supjaustytą raudonąjį svogūną ir kepti maišant, kol suminkštės ir taps švelniai purpurinės spalvos. Sudėti gabalėliais supjaustytas cukinijas, pomidorus, česnakus, paskaninti druska ir pipirais, ir troškinti maišant 3 – 5 minutes, kol cukinija bus iškepusi, bet vis dar traški, o pomidorai patežę ir išsiskyrę šiek tiek sulčių. Sumaišyti su šviežiais bazilikais.

 

4 žmonėms

100 g apie 132 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Arabiškas omletas su cukinijomis ir svogūnais

 
  • Didelė cukinija
  • 10 g petražolių arba kalendrų
  • 2 šaukštai smulkintų krapų
  • 2 svogūnai
  • 2 skiltelės česnako
  • 4 kiaušiniai
  • 80 ml lieso pieno
  • 80 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aitriųjų paprikų padažo pagal skonį (nebūtinai)
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudėti smulkiai supjaustytą svogūną ir kepti maišant, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos. Kiaušinius išplakti su žalumynais. Sumaišyti su kepintais svogūnais. Į keptuvę įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudėti smulkiai supjaustytą cukiniją ir kepti, kol suminkštės ir šiek tiek paruduos. Sudėti į plaktų kiaušinių masę ir sumaišyti. Plaktus kiaušinius su cukinija supilti į keptuvę ir kepti apie 8 minutes, retkarčiais pakratant keptuvę, kad omletas neprisviltų. Omletas turi būtų beveik iškepęs, tik viršus dar nevisiškai sutvirtėjęs. Tada kepti įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 2 – 3 minutes, kol bus visiškai iškepęs. Omletą apversti su medine mentele. Supjaustyti ir patiekti su aitriųjų paprikų padažu.

 

4 žmonėms

100 g apie 142 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Cukinijų karpačas su feta ir krapais

 
  • Nedidelė cukinija
  • 55 g fetos sūrio
  • 2 šaukštai smulkintų krapų
  • 65 g graikinių riešutų
  • Nedidelė citrina
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Cukiniją supjaustyti plonais griežinėliais ir sudėti ant lėkščių. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska bei pipirais. Užberti fetos trupinių, skrudintų graikinių riešutų ir smulkintų krapų. Patiekti su citrinos ketvirčiais.

 

4 žmonėms

100 g apie 235 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti