Citrusiniai vaisiai – tai tikrosios ir žaliosios citrinos, apelsinai, mandarinai, greipfrutai, granatai, kiviai ir kt.Ypač jų rekomenduojama valgyti rudenį, žiemą ir ankstyvą pavasarį, kai siaučia peršalimo ligos ir gripas.Tai, ko gero, skaniausia apsauga nuo ligų, antsvorio, odos problemų ir net sezoninių nuotaikos sutrikimų!

 

citrusai

7 priežastys valgyti daugiau citrusinių vaisių:

 
  • Tai puikus skaidulų šaltinis. Moterims reiktų per dieną suvartoti iki 25 g skaidulų ir šį tikslą pasiekti gali padėti citrusiniai vaisiai. Viename apelsine yra 2,3 g, o mandarine – 1,6 g skaidulų. Be to, du trečdaliai skaidulų citrusuose yra tirpios, todėl mažina cholesterolį, reguliuoja gliukozės lygį. Netirpios skaidulos suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą ir gali padėti sėkmingai sulieknėti.
 
  • Sveika širdžiai. Citrusuose gausu flavonoidų, kurie naudingi širdžiai. Antioksidantų turtinti raudonieji greipfrutai sumažina „blogojo“ cholesterolio ir trigliceridų lygį, o vitaminas C mažina širdies ligų riziką. Tačiau svarbu nepamiršti, kad greipfrutai gali bloginti vaistų įsisavinimą, todėl apie tai reikėtų pasitarti su gydytoju.
 
  • Turi mažą glikemijos indeksą. Nesukelia staigių cukraus lygio šuolių. Pavyzdžiui, apelsinas turi 45, p greipfrutas – 25 glikemijos indeksą (palyginimui: razinos turi 64, bandelės – 74, o saldūs gaivieji gėrimai – net 89). Gliukozė citrusiniuose vaisiuose į kraujotaką patenka lėtai ir užtikrina stabilią energiją.
 
  • Gali sutrumpinti peršalimo trukmę. Vitaminas C neapsaugo nuo peršalimo ligų, tačiau gali sutrumpinti ligos trukmę ir palengvinti simptomus.
 
  • Turtingi kalio. Ne tik bananuose, bet ir citrusiniuose vaisiuose jo apstu. Šis mineralas svarbus skysčių reguliavimui organizme, mineralų balansui palaikyti ir raumenų susitraukimams. Kalis taip pat padeda pašalinti iš organizmo druskos (natrio) perteklių. Valgant produktus, turinčius kalio, sumažėja širdies ligų rizika.
 
  • Padeda įsisavinti kitas maistines medžiagas. Daug vitamino C turintys vaisiai gali padėti organizmui geriau įsisavinti geležį – mineralą, kuris svarbus imuninei sistemai ir padeda organizmui gaminti raudonuosius kraujo kūnelius. Siekiant didžiausios naudos sveikatai, citrusinius vaisius galima derinti su lapinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ir kita mėsa. Citrusiniai vaisiai gali padėti organizmui įsisavinti katechinus (antioksidantus) žaliojoje arbatoje.
 
  • Malšina troškulį. Juose yra didelis vandens kiekis (apelsinuose vandens yra 87 %, greipfrutuose – 88 %). Todėl citrusinių vaisių valgymas gali padėti išvengti organizmo dehidratacijos. Be to, daug vandens turintys vaisiai užpildo skrandį, todėl ilgiau išlieka sotumo jausmas.
 
  • Saugo odos jaunystę. Vitaminas C citrusiniuose vaisiuose skatina kolageno odoje gamybą, todėl oda ilgiau išlieka minkšta ir švelni. Citrusinių vaisių mėgėjai turi mažiau raukšlių ir ne tokią sausą odą negu tie, kurie jų privengia.
 
  • Padeda numesti svorio. Citrusai yra turtingo skonio, bet turi mažai riebalų, natrio, kalorijų (apelsinas – apie 45 kalorijas). Tyrimai rodo, kad žemas vitamino C lygis organizme susijęs su aukštesniu KMI, platesne talija ir didesniu kūno riebalų kiekiu.