Ar žinojote, kad arbūzas gali apsaugoti nuo ultravioletinių spindulių? Iš Pietų Afrikos kilę arbūzai – botaniniu požiūriu, tai labai didelė, netikra uoga. Jų vandeningas minkštimas ne tik atgaivina karštą vasaros dieną, bet ir papildo organizmo antioksidantų ir vitamino A sankaupas. Šiltuoju metų laiku arbūzas yra sunkiai pakeičiamas vaisius, nes jame yra daug vandens ir elektrolitų. Arbūzai priklauso moliūginių šeimos augalų genčiai. Patys skaniausi arbūzai prekybos vietose atsiranda tik įpusėjus rugpjūčiui.

 

"arbūzų želė"

Gremėzdiški vaisiai užauga ant ilgų, šliaužiojančių stiebų. Ypač paplitęs tropinio ir subtropinio klimato šalyse. Keletą savaičių po sėjos, naujai išdygę augalai apsipila geltonais žiedais, kuriuos apdulkina bitės.

 

Anglai šį sultingą vaisių net pavadino vandens melionu (angl. Watermelon). Jis turi storą žalią arba gelsvą žievę, dažnai su šviesiai žalios arba pilkšvos spalvos dryžiais. Viduje slypi rožinis, raudonas arba geltonas minkštimas ir daugybė juodų sėklų arčiau centro. Sėklos įsitvirtinusios minkštime, kuris sudaro apie trečdalį viso tūrio.

 

Arbūzo skonis neutralus, šiek tiek salstelėjęs. Minkštimas traškus. Skirtinguose pasaulio kraštuose auginami arbūzai skiriasi dydžiais, formomis ir spalvomis, taip pat ir minkštimo spalvomis.

 

7 priežastys, kodėl verta valgyti arbūzus:

 
  • Arbūzuose gausu elektrolitų ir vandens, dėl to jie puikiai malšina troškulį. Tai labai nekaloringas maisto produktas (100 g turi tik apie 30 kalorijų ir labai mažai riebalų). Arbūzai turtingi sveikatą stiprinančių augalinių medžiagų ir antioksidantų.
 
  • Arbūzas – puikus natūralaus antioksidanto – vitamino A – šaltinis. 100 g šviežių arbūzų minkštime jo yra 569 mg, o tai sudaro 19 % rekomenduojamos dienos normos. Vitaminas A yra būtinas, norint išsaugoti sveikas akis ir gerą regėjimą, sveiką odą ir gleivines. Vaisių, turtingų šio vitamino, vartojimas gali net sumažinti plaučių bei burnos ertmės vėžio išsivystymo riziką.
 
  • Arbūzuose taip pat apstu antioksidantų flavonoidų – likopeno, beta karoteno, liuteino, zeaksantino ir kriptoksantino. Nustatyta, kad šie antioksidantai gali apsaugoti nuo storosios žarnos, prostatos, krūtų, gimdos, plaučių ir kasos vėžio. Arbūzuose aptinkami cheminiai junginiai taip pat saugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.
 
  • Įdomu, kad likopeno arbūzuose daugiau negu pomidoruose. 100 g arbūzų turi 4352 mg likopeno, o pomidoruose – tik 2573 mg. Tyrimai rodo, kad likopenas suteikia nedidelę apsaugą odai nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių.
 
  • Arbūzas – sveikas ir natūralus kalio šaltinis. Kalis yra svarbi organizmo ląstelių ir skysčių sudedamoji dalis, padedanti palaikyti normalų širdies ritmą ir kraujo spaudimą. Taip pat gali sumažinti insulto ir koronarinės širdies ligos išsivystymo riziką.
 
  • Arbūzuose taip pat yra nemažai vitamino B6, tiamino, vitamino C ir mangano. Vitaminas C didina organizmo atsparumą infekcijoms ir valo nuo žalingų laisvųjų radikalų. Manganas dalyvauja medžiagų apykaitoje, įeina į daugelio fermentų sudėtį.
 
  • Arbūzai labai retai sukelia alergiją. Sėklas reikia pašalinti, tačiau netyčia prarijus nieko blogo nenutiks. Arbūzai pasižymi gana aukštu glikemijos indeksu – apie 75.
 

Arbūzų želė

 
  • 1 kg arbūzų
  • 500 g geltonųjų persikų
  • 2 – 3 šaukštai citrinų sulčių
  • 2 šaukštai želatinos
  • 2 šaukštai klevų sirupo
 

Gaminimas

 

Želatiną paruošti pagal instrukciją ant pakelio. Persikus nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti žievelę, išimti kauliukus ir sutrinti iki tyrės konsistencijos kartu su klevų sirupu ir citrinų sultimis. Želatiną pakaitinti vandens vonelėje, kol visiškai ištirps ir sumaišyti su persikų tyre. Arbūzo minkštimą supjaustyti kubeliais ir atsargiai sumaišyti su persikų tyre. Želė indą uždengti aliuminio folija ir padėti į šaldytuvą 6 valandoms.

 

100 g apie 47 kcal

Paruošimo laikas: 6 val. 45 min

8 žmonėms

 

Vištienos ir arbūzų salotos

 
  • 300 g vištienos krūtinėlės
  • 150 – 200 g arbūzo
  • 2 persikai
  • Pusė citrinos sultys
  • 60 g petražolių
  • 200 g jogurto
  • 100 g majonezo
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Virtą vištienos krūtinėlę supjaustyti. Susmulkinti petražoles ir sumaišyti su vištiena. Paskaninti druska ir pipirais. Viską užpilti jogurtu ir majonezo mišiniu, gerai išmaišyti. Arbūzo minkštimą supjaustyti kubeliais. Persikus nulupti, išimti kaulius, supjaustyti, užpilti citrinų sultimis ir išmaišyti. Atsargiai sumaišyti su arbūzais bei vištiena.

 

100 g apie 117 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

4 žmonėms

Spausdinti