Rabarbarai, kurių sezonas prasideda vasaros pradžioje, dažnai nepelnytai pamirštami. Galbūt ateityje tai net taps supermaistu. Rabarbarai yra labai maistingi ir sveiki. Rabarbarai – tai daugiamečiai augalai, augantys 10 – 15 metų. Dažniausiai iš jų gaminami pyragai, tirštieji kokteiliai, pyragaičiai, salotos ir sriubos. Juos net galima valgyti žalius! Tikriausiai daugelis prisimena, kaip vaikystėje šviežius rabarbarų stiebus dažydavo į cukrų… Rūgštokas rabarbarų skonis itin dera su kuo nors saldžiu: vaisiais, uogomis ir kt. Skaniausiai raudoni rabarbarai, ne tokie saldūs – rausvi ar žalsvi rabarbarų stiebai.

 

7 priežastys, kodėl reikėtų valgyti daugiau rabarbarų:

 

"rabarbarų pyragas"

  • Sveika kaulams ir dantims. Turi daug kalcio, kuris reikalingas kaulams ir dantims. Reguliariai valgant daug kalcio turinčių produktų galima išvengti dantų praradimo ir kaulų minkštėjimo.
 
  • Naudinga akimis. Raudonos spalvos rabarbarų stiebuose gausu vitamino A, kuris yra be galo svarbus akims. Juose yra beta karoteno, liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, kurie padeda išsaugoti aštrų regėjimą ir apsaugo nuo amžinės geltonosios dėmės degeneracijos.
 
  • Padeda palaikyti imuninę sistemą. Turi daug vitamino C, kuris reikalingas imuninei sistemai. Vitaminas C taip pat reikalingas kolageno gamybai, todėl gali padėti sulėtinti odos senėjimo procesus.
 
  • Stiprina širdį. Rabarbaruose mažai kalorijų ir riebalų, tačiau yra antioksidantų (antocianų, likopeno), kurie padeda sumažinti širdies ligų riziką. Žinoma, vien rabarbarai čia nepadės – taip pat reikia propaguoti sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą, vengti streso.
 
  • Mažina kraujo spaudimą. Kalis, randamas rabarbaruose, padeda mažinti kraujo spaudimą. Vaistų rabarbarai nepakeis, tačiau tyrimais įrodytą, kad jie turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai.
 
  • Apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Gerina apetitą, virškinimo sistemos veiklą ir malšina pilvo skausmą. Saikingai vartojant gali padėti net nuo žarnyno parazitų.
 
  • Daug panaudojimo galimybių. Rabarbarus galima valgyti žalius, jų dėti į pyragus, pyragaičius, sausainius, keksiukus, picas, padažus, ryžių patiekalus, tirštuosius kokteilius, salotas ir pan.
 

Rabarbarų ir braškių trupininis pyragas

 
  • 200 – 300  g rabarbarų
  • 500 g braškių
  • Pusės apelsino sultys
  • 60 g sviesto
  • 80 g medaus
  • 80 g avižinių dribsnių arba miltų
  • 70 g kvietinių miltų
  • 100 g rudojo cukraus
  • Šaukštas kukurūzų krakmolo
  • Pusė šaukštelio malto cinamono
 

Gaminimas

 

Rabarbarų stiebus nuplauti, nulupti ir smulkiai supjaustyti. Braškes nuplauti ir supjaustyti ketvirčiais. Sumaišyti su rabarbarais. Įdėti medaus. Išspausti apelsino sultis. Viską atsargiai sumaišyti. Įdėti kukurūzų krakmolo ir sumaišyti ir sudėti į kepimo popieriumi arba riebalais išteptą išklotą formą. Paruošti tešlą: avižinius dribsnius sumaišyti su miltais ir cukrumi, cinamonu. Sviestą smulkiai sutarkuoti. Tešlą suminkyti rankomis, kad gautųsi trupiniai. Tešlos trupinius suberti ant rabarbarų su braškėmis. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 40 minučių, kol pyragas taps gražiai auksinės spalvos, o rabarbarai su braškėmis pradės burbuliuoti. Papuošti šviežiomis braškėmis.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 151 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Rabarbarų su vanile drebučių sriuba

   
  • 500 g rabarbarų
  • 400 g cukraus
  • Vanilės ankštis
  • 250 ml baltojo vyno
  • Citrinos žievelė
  • 3 lapeliai želatinos
  • Grietinėlės puošti
 

Gaminimas

 

Rabarbarų stiebus nuplauti, nulupti ir supjaustyti šiaudeliais. Cukrų, vanilės ankštį su sėklomis, vyną ir citrinos žievelę užpilti 800 ml šalto vandens. Išmaišyti, kol ištirps cukrus. Po to retkarčiais pamaišant, kaitinti ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Uždengti ir palikti, kad atvėstų, nupilti 350 ml sirupo ir atidėti į šalį. Palaukti, kol atvės. Želatiną užpilti šaltu vandeniu. Likusį sirupą pašildyti, želatinos lapelius išgriebti, šiek tiek nuspausti vandens perteklių ir ištirpinti sirupe. Supilti į 6 dubenėlius ir palikti per naktį šaldytuve. Po to sumaišyti su rabarbarais ir patiekti su plakta grietinėle.

 

6 žmonėms

100 g apie 95 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Rabarbarų salotos su ožkų pieno sūriu

 
  • 300 – 400 g rabarbarų
  • 400 g gražgarsčių
  • Pankolis
  • 65 g graikinių riešutų
  • 110 g ožkų pieno sūrio
  • 90 g medaus
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai balzaminio acto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Nuvalytus ir smulkiai supjaustytus rabarbarus aplieti medumi sudėti ant kepimo popieriaus ir pakepinti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, kol suminkštės (apie 5 minutes). Palikti, kad atvėstų. Graikinius riešutus sukapoti ir paskrudinti. Aliejų sumaišyti su actu ir paskaninti druska ir pipirais. Gražgarstes sumaišyti su plonai supjaustytu pankoliu. Sumaišyti su rabarbarais, graikiniais riešutais ir trupintu ožkų pieno sūriu.

 

4 žmonėms

100 g apie 55 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

Spausdinti