Žmonės dėl įvairių priežasčių nusprendžia atsisakyti ir riboti kavos suvartojimą. Galima rasti daug kavos pakaitalų, iš kurių vieni yra skanesni negu kiti. Tačiau tikrai skani kavos alternatyva gaminama, maišant skirtingas sudedamąsias dalis. Kai kurios skrudintos šaknys suteikia gėrimui kartumo, kitos – saldumo, trečios gaivina kūną.

 

kava

7 patarimai, kuo pakeisti kavą:

 
  • Gilių kava yra tikriausiai geriausio skonio iš visų kavos alternatyvų. Šį gėrimą ne tik skanu gerti, bet ir labai sveika. Teigiama, kad gilių kava gerina skydliaukės funkciją, gerina kraujodarą ir gydo mažakraujystę, mažina sąnarių skausmą. Šį gėrimą rekomenduojama gerti vyresnėms nei 40 metų moterims, taip pat toms, kurias vargina sunkios menstruacijos, turint problemų dėl virškinimo, kraujo spaudimo ar aukšto cholesterolio lygio.
 
  • Cikorijos šaknis yra vienas geriausių inulino šaltinių, prebiotikas. Cikorija taip pat yra svarbus antioksidantų šaltinis. Ji taip pat naudinga ir tuo, kad gerina virškinimą. Natūraliojoje medicinoje cikorijos naudojamas gerinti kepenų veiklą. Cikorijų kava – viena populiariausių kavos alternatyvų. Ji suteikia gėrimui išskirtinį skonį. Cikoriją rekomenduojama maišyti su kitais ingredientais, kad skonis ir kvapas būtų švelnesnis.
 
  • Kiaulpienių šaknų nauda sveikatai yra neginčijama. Jos dažnai naudojamos tradicinėje kinų medicinoje. Kiaulpienių šaknys gerina kepenų veiklą, gydo mažakraujystę, nes turi daug geležies ir cinko, gerina virškinimą, mažina cholesterolį, valo organizmą, gražina odą ir padeda numesti svorio. Daug žmonių teigia, kad pradėjus vartoti kiaulpienių kavą, sumažėjo cukraus kiekis kraujyje. Natūraliojoje medicinoje kiaulpienės naudojamos gydyti kepenų ir tulžies sutrikimus. Kiaulpienių šaknų skonis panašus į cikorijų, nors šiek tiek turtingesnis, nes juose yra daugiau įvairių mineralų. Svarbu nedėti per daug, nes kiaulpienių skonis užgoš kitus ingredientus.
 
  • Miežiai yra puikus cinko šaltinis. Tai mineralas, kurio negauname labai daug su maistu. Jis mažina gliukozės lygį, kraujo spaudimą, cholesterolį. Reguliariai valgant miežius galima kontroliuoti kūno svorį. Miežiuose taip pat yra dietinių skaidulų, prebiotikų, kurie yra labai svarbūs žarnyno mikroflorai. Skrudintų miežių skonis primena riešutų ir kavos. Tačiau geriausia naudoti mišinyje su kitais ingredientais, nes miežiai nėra labai tonizuojantys.
 
  • Raudonieji burokėliai sumažina kraujo spaudimą. Juose taip pat yra magnio, kalcio, geležies ir fosforo. Tai taip pat yra geras dietinių skaidulų šaltinis. Cukrus burokėliuose yra sveikų cukrų šaltinis, o vartojant vidutiniais kiekiais padidina energijos lygį. Didelis boro kiekis burokėliuose veikia kaip afrodiziakas. Skrudinti burokėliai kavai suteikia malonų, salsvą skonį.
 
  • Saldžiavaisio pupmedžio milteliai gerina virškinimą, mažina cholesterolį. Jie taip pat gydo viduriavimą. Turi didelį fosforo ir kalcio kiekį, todėl padeda gydyti osteoporozę. Saldžiavaisio pupmedžio milteliai gėrimui suteikia šokoladinio skonio ir primena kavą moką.
 
  • Avinžirnių kavoje yra daug geležies, magnio, kuris atlieka svarbią antioksidanto funkciją. Tirpios skaidulos cukraus kraujyje lygį, mažina cholesterolį. Be to, avinžirnuose yra mineralo molibdeno, kuris padeda pašalinti sulfitus iš organizmo. Avinžirniuose taip pat yra fitoestrogenų, kurie mažina vėžio riziką. Išmirkytų arba virtų avinžirnių gėrimas turi kavos skonį. Galima naudoti vienus arba mišinyje su kitais ingredientais.