Ne paslaptis, kad dauguma lietuvių maitinasi ne per sveikiausiai ir mėgsta riebų, saldų, sūrų ir kaloringą maistą. Todėl reikėtų pamažu keisti savo kasdieninės dietos įpročius, o tai daryti galima pradėti nuo maisto produktų ir gėrimų etikečių skaitymo.

 

etiketes

6 priežastys, kodėl reikėtų skaityti produktų etiketes:

 
  • Nekontroliuojamos porcijos. Šiuolaikiniai vakariečiai per dieną suvartoja 31 % daugiau kalorijų negu žmonės prieš 40 metų. Tai šokiruojantis faktas, todėl svarbu atrasti balansą. Pagrindinė taisyklė, kurios derėtų visiems laikytis yra sena kaip pasaulis: reikėtų gauti su maistu tiek energijos, kiek vėliau jos išnaudosite per visą dieną. Todėl reikėtų atkreipti dėmesį į užrašą etiketėje, kurioje nurodytas produkto kaloringumas ir stengtis neviršyti rekomenduojamo dienos kalorijų limito.
 
  • Suvartojama per daug rafinuoto cukraus. Ar žinojote, kad vidutinis amerikietis per metus suvalgo apie 60 kg cukraus? Tai reiškia papildomas 500 kcal kiekvieną dieną! Saldus prieskonis gali sukelti daug sveikatos negalavimų, tarp jų nutukimą, depresiją, odos problemas (aknę ir kt.). Didžiausią nerimą kelia pridėtinis cukrus, apie kurį, neskaitant etikečių, galima nė neįtarti. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau nei 6 šaukštelius cukraus moterims ir 9 šaukštelius vyrams. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į nurodytą cukraus kiekį gramais etiketėse (1 šaukštelis yra 4 g cukraus).
 
  • Nepakankamai vartojama visadalių grūdų. Visadaliai grūdai yra svarbi sveikos mitybos dalis. Tačiau daugiau nei 40 % amerikiečių prie jų net neprisiliečia (lietuviai jų taip pat vartoja per mažai). Todėl rekomenduojama atkreipti į užrašus etiketėse ir rinktis produktus, kurių sudėtyje yra neskaldytų, visadalių grūdų. Bet koks grūdų apdorojimo (skaldymas, ekstrudavimas, šlifavimas, virimas ir pan.) būdas sumažina jų maistinę vertę. Norint būti sveikiems, reikėtų rinktis produktus, kuriuose yra visadalių grūdų, B grupės, E vitaminų, magnio, geležies ir skaidulų.
 
  • Valgoma per daug sočiųjų riebalų. Daugelis žmonių žino, kad turėtų valgyti mažiau sočiųjų riebalų, bet iš tikrųjų tai daryti būna labai sunku. Skaitant maisto produktų etiketes reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad sočiųjų riebalų kiekis neviršytų 7 %dienos kalorijų. Daugelyje etikečių nurodama ne tik, kiek gramų yra sočiųjų riebalų, bet ir rekomenduojamą jų dienos normą.
 
  • Nesaikingas druskos vartojimas. 90 % žmonių vartoja per daug druskos. Druskos, kaip ir cukrus, gali būti netikėčiausiuose produktuose ir apie tai nė nesužinotumėte, jei neskaitytumėte etikečių. Reikėtų atkreipti dėmesį į nurodytą druskos kiekį maisto produktuose ir gėrimuose. Rekomenduojama druskos per dieną suvartoti ne daugiau nei 2300 mg (dar mažiau, jeigu jums 51-eri ir daugiau). Toks paprastas pokytis drastiškai sumažins aukšto kraujo spaudimo riziką.
 
  • Dėl netinkamos mitybos sergantys vaikai. Tėvams paprastai rūpi, ką valgo jų vaikai. Tačiau šiais laikais labai daug vaikų ir paauglių diagnozuojama priešdiabetinė būklė. Reikėtų sveikos mitybos įpročius diegti nuo mažų dienų, kai vaikai augtų sveikesni ir išvengtų daugelio lėtinių ligų ateityje. Tai padaryti galima, skaitant etiketes ir renkantis tuos produktus, kurių maistinė vertė yra geresnė.