Medus – dažnai vartojamas priedas prie patiekalų įvairiuose pasaulio kampeliuose. Tačiau medus vertinamas ne tik kulinarijoje ir konditerijoje. Jis ne tik skanus, bet šviežias medus gali būti naudojamas kaip profilaktinė priemonė nuo alergijų arba kaip antibakterinė priemonė. Iš tikrųjų žmonės medaus naudingąsias savybes pastebėjo jau prieš tūkstančius metų. Pavasarį ir vasarą medų bitės neša iš skirtingų medžių, sodo ir pievų augalų žiedadulkių ir nektaro. Pavyzdžiui, birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais bitininkai surenka dobilų, liepų žiedų, grikių, aviečių ir kitų žydinčių augalų medų.

 

medus

6 priežastys įtraukti į mitybą vasaros medų:

 

  • Puikus antioksidantų šaltinis. Antioksidantai gali apsaugoti ląsteles nuo žalingų laisvųjų radikalų. Polifenoliai meduje gali apsaugoti nuo širdies ligų ir net vėžio.

 

  • Antibakterinis ir priešgrybelinis poveikis. Medus naikina bakterijas ir grybelį. Meduje natūraliai yra vandenilio peroksido, kuris yra antiseptinis. Manukos medus, pavyzdžiui, kai kuriose Europos ligoninėse naudojamas tada, kai pacientų organizmas tampa atsparus antibiotikams.

 

  • Gydo žaizdas. Medus gali būti naudojamas žaizdoms, opoms, nudegimams ir nušalimams gydyti. Geriausiai tai daro liepų arba manuka medus.

 

  • Turi daug fitomedžiagų. Kai kurios iš jų atbaido vabzdžius arba apsaugo augalą nuo kenksmingo ultravioletinių spindulių poveikio. Taip pat turi antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį, todėl gali padėti išsaugoti gerą sveikatą.

 

  • Padeda nuo virškinimo sutrikimų. Medus gali padėti sunaikinti H. pylori bakterijas, kurios neretai sukelia pepsines opas skrandyje ir virškinimo sistemoje. Rekomenduojama 1 – 2 šaukštelius medus suvalgyti, kai skrandis tuščias, kad sumažėtų skausmas ir pagreitėtų gijimas.

 

  • Mažina gerklės skausmą. Tačiau medaus nereikėtų dėti į labai karštą vandenį ar arbatą su citrina, nes tada jo naudingųjų medžiagų sumažėja. Medus taip pat slopina kosulį.

 

Keptas sūris su obuoliais, medumi ir graikiniais riešutais

 

  • 125 g kamambero arba bri sūrio
  • Obuolys
  • 1 – 2 šaukšteliai šviežio medaus
  • 2 – 3 šaukšteliai kapotų graikinių riešutų arba pekaninių karijų
  • 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
  • Šakelė rozmarinų
  • Prancūziško batono, krekerių arba skrudintos duonos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Sūrį išimti iš pakuotės ir įdėti į indą išklotą kepimo popieriumi. Keliose vietose sūrį šiek tiek įpjauti. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir susmaigstyti rozmarinus. Kepti orkaitėje 10 min. Tada keptą sūrį sudėti į lėkštę su obuolio griežinėliais, nuimti rozmarinus, aplietu medumi ir pabarstyti kapotais riešutais. Patiekti su prancūzišku batonu, krekeriais arba skrudinta duona.

 

2 porcijų

100 g apie 300 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti