Pistacijos yra skanus ir populiarus užkandis, laukiant pagrindinio patiekalo arba šiaip vakarojant su draugais. Tačiau naudojant šiuos riešutus galima pagaminti daug skanių ir prabangiai atrodančių delikatesų. Pistacijos turi privalumų ir trūkumų: viena vertus, tai skanūs ir sveiki riešutai, bet, kita vertus, jie tinka ir yra rekomenduojami toli gražu ne visiems.

 

pistacijos

6 įdomūs faktai apie pistacijas:

 
  • Pistacijos yra riešutai, kurie yra labai naudingi nervų, širdies ir kraujagyslių sistemoms. Labai naudingi širdies raumeniui. 1 – 2 nedideli pakeliai pistacijų, žinoma, geriau nesūdytų, per savaitę gali padėti pagerinti širdies būklę.
 
  • Britai ir amerikiečiai pistacijas vadina besišypsančiais riešutais. Jie kilo iš Irano ir pirmą kartą paminėti jau Biblijoje.
 
  • 100 g pistacijų yra 660 kalorijų, todėl tie, kurie laikosi dietos arba šiaip rūpinasi savo kūno linijomis, pistacijomis piktnaudžiauti neturėtų.
 
  • Pistacijos gali padėti, sergant ūmiomis ir lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis. Tai nėra vaistas, ligų neišgydys, bet gali pagerinti savijautą ir sumažinti kosulį.
 
  • Pistacijos yra nerekomenduojamos žmonėms, kurie yra linkę į alergijas. Reikėtų pasitarti su gydytoju apie tai, ar galite valgyti šiuos riešutus ir kiek daug (ar mažai) galite jų suvalgyti per dieną.
 
  • Pistacijos puikiai tinka su įvairių rūšių mėsa, pavyzdžiui, kalakutiena ar kiauliena.
 

Mėsos vyniotinis su pistacijomis

 
  • 150 g pistacijų
  • 500 – 600 g kalakutienos arba kiaulienos
  • 100 g šaltai rūkytos šoninės juostelių
  • 150 g kietojo sūrio
  • Kiaušinis
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, kitų prieskonių pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Kalakutieną (kiaulieną) ir nuluptas pistacijas sudėti į elektrinį trintuvą. Gerai išmaišyti. Riešutai neturėtų būti labai smulkiai suskaldyti, tik padalinti į dvi dalis. Įdėti sūrio ir trumpai patrinti elektriniu trintuvu. Įdėti druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių. Įmušti kiaušinį ir išmaišyti. Tada iš šios mėsos masės suformuoti kepaliukus ir sudėti ant alyvuogių aliejumi išteptos folijos. Tada mėsą apvynioti šoninės juostelėmis. Kepti įkaitintoje orkaitėje 45 min. Norint, kad mėsos vyniotinis būtų minkštesnis, galima iš anksto prieskonius sumaišyti su sviestu, apkepti mėsą ir tada suvynioti į foliją. Išėmus iš orkaitės iš karto nepjaustyti: palaukti 10 – 15 min. ir tik tada pradėti pjaustyti. Pjaustant karštą mėsa gali subyrėti.

   

6 – 8 porcijų

100 g apie 169 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

Spausdinti