Mitybos ir sveikatos specialistai mėgsta sakyti, kad kečupo geriau vengti. Tačiau, neprarandant sveiko proto, tai yra vienas iš mažiausiai kenksmingų produktų, gaubiamas įvairių mitų. Kečupas – tai vienas populiariausių padažų visame pasaulyje. Nenuostabu: jis skanus, lengvas, tinka prie mėsos, daržovių ir salotų. Sunku patikėti, kad toks universalas ir visų mėgstamas produktas gali sulaukti kritikos. Visus mitus apie kečupą paskleidė tie, kurie mėgsta kelti paniką.

 

kecupas

5 mitai apie kečupą:

 

  • Kečupą sudaro kenksmingi produktai. Įdomu, kokie? Kečupą daugiausiai sudaro pomidorai be odelės ir sėklų, grynas vanduo ir natūralūs prieskoniai. Priklausomai nuo gamintojo gali būti papildomai dedama grybų, alyvuogių ir morkų. Visada kečupe yra česnakų ir pipirų, nors ne visada daug, kad skonis būtų neaitrus, o tik pikantiškas. Visi šiek produktai laikomi sveikais, turinčiais daug skaidulų ir vitaminų.

 

  • Kečupas yra kaloringas. Šis mitas kilo dėlto, kad dauguma padažų (majonezas, barbekiu padažas) yra labai kaloringi. Tačiau kečupas nėra kaloringas. 100 g kečupo turi tik 112 kcal. Sunku rasti mažiau kaloringą produktą, tuo labiau, kad vienoje maisto porcijoje jo būna ne daugiau nei 20 – 30 g. Todėl mitybos paįvairinimui – kečupas gali būti puikus priedas.

 

  • Kečupo sudėtyje yra sveikatai pavojingų E priedų. Tiesa, kai kurių kečupų sudėtyje gali būti E priedų, tačiau nereikėtų jų labai bijoti. Po šiomis raidėmis slypi įprasti prieskoniai: ciberžolė, druska, želatina, krakmolas. Užtenka atsidaryti virtuvinę spintelę, kad pamatytumėte, kad turite daugiau E priedų negu jų yra kečupo butelyje.

 

  • Kečupo negalima valgyti vaikams ir nėščioms moterims. Ar kada matėte kečupą vaikams? O lipduką ant kečupo, įspėjantį, kad jo negalima vartoti nėščioms moterims? Kečupas – tai ne alkoholis, kuris ženklinamas kaip draudžiamas vaikams ir nėščioms moterims produktas. Prieš atsirandant parduotuvių lentynose, visi maisto produktai yra tiriami daug kartų. Ir jeigu jie gali būti kenksmingi vaikams ar nėščioms moterims, tai ir turi būti pažymėti etiketėse. Todėl, jei laukdamasi moteris nori marinuotų agurkėlių ir kečupo, savęs riboti neprivalo. Nebent gydytojai dėl kokių nors priežasčių uždraudė vartoti pomidorus.

 

  • Iš kečupo jokios naudos. Pasirodo, kečupas ne tik nėra kenksmingas sveikatai, bet net gali būti naudingas. Nieko nuostabaus: pusę jo sudaro pomidorai, kurie B grupės vitaminų šaltinis, reikalingas gerai atminčiai, dėmesio koncentracijai, odos jaunystei, gyvybingumui ir imuninei sistemai. Be to, kečupe yra reto K vitamino, kuris normalizuoja hemoglobino pusiausvyrą.

 

Vištienos krūtinėlė su saldžiarūgščiu padažu

 

  • 900 g vištienos krūtinėlių filė
  • 2 šaukštai kečupo
  • Sojų padažo pagal skonį
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas obuolių sidro acto
  • 60 ml obuolių sulčių su minkštimu
  • 120 ml vandens
  • Skiltelė česnako
  • 0,5 šaukštelio malto imbiero
  • 0,75 maltų aitriųjų paprikų
  • 65 g cukraus

 

Gaminimas

 

Vištienos filė supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti paukštieną, kol taps traški. Pakaitinti obuolių sultis su vandeniu, obuolių sidro actu, cukrumi, sojų padažu, kečupu ir prieskoniais. Maišyti kaitinant ant vidutinės ugnies ir neleidžiant užvirti, kol cukrus ištirps visiškai. Į padažą sudėti vištieną. Kai padažas užvirs, sumažinti ugnį ir troškinti dar 20 minučių. Galima patiekti su virtais ryžiais.

 

4 porcijų

100 g apie 423 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Omletas su kečupu ir svogūnais

 

  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštas kečupo
  • 1,5 šaukšto majonezo
  • 80 ml pieno
  • Aliejaus kepti
  • Svogūnas
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Supjaustyti svogūną ir pakepinti, kol taps auksinės spalvos. Kiaušinius sumaišyti su pienu, majonezu, kečupu ir prieskoniai. Kiaušinių masę supilti ant svogūnų ir kepto pora minučių, kol omletas nebebus skystas.

 

 

1 porcija

100 g apie 220 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Kepti baklažanai su kečupu

 

  • 3 baklažanai
  • 200 g kečupo
  • 4 šaukšteliai cukraus
  • Druskos pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Baklažanus nuvalyti ir supjaustyti. Paskaninti druska. Palikti 10 minučių. Po to nuplauti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti baklažanus. Kečupą sumaišyti su cukrumi, kol cukrus visiškai ištirps. Dėti sluoksnį keptų baklažanų, tada kečupo, vėl baklažanų ir kečupo. Paskutinis sluoksnis turi būti kečupo.

 

4 porcijų

100 g apie 120 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti