Melionai – vienas skaniausių vasaros delikatesų, dar ir labai naudingas sveikatai!

 

moliugai

5 įdomūs faktai apie melionus:

 

  • Melionas – tai moliūgų šeimos atstovas. Jo artimiausias giminaitis yra agurkai ir cukinijos. Dėl saldaus skonio melionai laikomi desertinėmis daržovėmis. Tai vienmetė daržovė, sunokstanti per 3 – 4 mėnesius.

 

  • Melionų tėvynė yra Šiaurės Afrikoje ir Šiaurės Vakarų Indijoje. Vaisiai žinomi jau prieš 6 tūkstančius metų. Senovės egiptiečiai jį naudodavo kaip dovaną, kaip priedą prie dieviškosios aukos.

 

  • Melionai yra puikus naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu vitaminų P, A, PP, E, B1, B2, folio rūgšties ir karoteno. Be to, gali sumažinti mineralinių medžiagų (magnio, geležies, kalcio, kalio, natrio, fosforo ir silicio) trūkumą organizme. Norintiems išlaikyti puikią figūrą, svarbu atsiminti, kad melionuose yra daug lengvai virškinamų cukrų, todėl jais nereikėtų piktnaudžiauti.

 

  • Norint gauti maksimalią naudą iš meliono, reikia valgyti minkštimą iki pat žievelės – ten yra daugiausiai vertingo silicio.

 

  • Mokslininkai melioną vadina organizmą valančiu maisto produktu. Dėl didelio celiuliozės ir kitų naudingų medžiagų kiekio, melionai reguliuoja virškinimo veiklą, gerina žarnyno mikroflorą.

 

Vyniotinis su sūriu ir keptais melionais

 

  • 160 g vištienos krūtinėlių filė
  • 30 g meliono
  • 30 g fetos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Garnyrui:

  • 150 g meliono
  • 20 g džiovintų pomidorų
  • 10 g sviesto
  • 2 g bazilikų
  • 2 g parmezano

Puošti:

  • 3 g aitriųjų paprikų
  • Žalumynų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Supjaustyti fetą ir džiovintus pomidorus, paskaninti druska, pipirais, ir melionus ir suvynioti į vištienos filė. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus pakepinti, kol įgaus gražią, auksinę spalvą ir po to toliau kepti orkaitėje 7 – 10 minučių. Likusį melioną pakepti ant grotelių, po to pakepinti ant sviesto su džiovintais pomidorais ir smulkintais bazilikais. Į lėkštę sudėti keptą melioną, paskui suktinuką ir pabarstyti tarkuotu parmezanu. Pabarstyti aitriosiomis paprikomis ir papuošti smulkintais žalumynais.

 

2 porcijų

100 ml apie 266 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti