Nuo vasaros pabaigos iki spalio galo galima rinkti kelmučius. Tokį pavadinimą jie gavo, nes auga ant kelmų, ant medžių kamienų didelėmis grupėmis.

 

kelmuciai

5 įdomūs faktai apie kelmučius:

 

  • Lietuvių virtuvėje kelmučiai – įprastas produktas. Yra daug būdų, kaip juos paruošti: virti, kepti, troškinti, marinuoti ir sūdyti. Pagrindinė taisyklė: ruošiant grybus ant ugnies laikyti ne mažiau nei pusvalandį, nes kitaip galima apsinuodyti.

 

  • Kelmučiai turtingi vitaminų B1 ir C ir kraujodarai būtinų mikroelementų – vario ir cinko.

 

  • Renkant kelmučius miške, svarbu nesupainioti jų su nuodingais, bet panašiais į kelmučius grybais  (puokštinėmis kelmabūdėmis). Nuo kitų ant kelmų augančių grybų kelmučiai išsiskiria tipine pelerina po galvute.

 

  • Pagal tai, kiek turi kalcio, kelmučiai nenusileidžia žuviai. Be to, juose yra lengvai virškinamų baltymų, vitaminų E, PP ir B2, natrio, kalio, geležies ir mangano. Turtinga kelmučių sudėtis – dar viena priežastis nepraleisti kelmučių sezono ir šįmet rasti laiko grybavimui.

 

  • Kelmučiai padeda valyti organizmą. Chitinas, kurio yra grybuose, yra neviršinamas, bet absorbuoja sunkiuosius metalus žmogaus organizme ir pašalina juos per virškinamąjį traktą.

 

Maltiniai iš kelmučių

 

  • 400 g šviežių kelmučių
  • 500 g bulvių
  • 150 g miltų
  • 2 svogūnai
  • 2 morkos
  • 2 kiaušiniai
  • 5 šaukštai sviesto
  • Petražolės šaknis
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Žalumynų puošti

 

Gaminimas

 

Pasūdytame vandenyje nuvalytus kelmučius virti 30 – 40 minučių. Po to išgriebti ir sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų drėgmės perteklių. Svogūnus ir morkas nulupti ir sutarkuoti. Nuskusti petražolės šaknį ir sutarkuoti, pakepinti su svogūnais ir morkomis 10 – 15 minučių. Bulves nuskusti, stambiai sutarkuoti ir nuspausti skystį. Smulkiai supjaustyti grybus, sumaišyti su keptomis daržovėmis ir tarkuotomis bulvėmis, įmušti kiaušinius, paskaninti druska bei pipirais ir gerai išmaišyti. Suformuoti maltinius ir kepti įkaitintame aliejuje, kol bus visiškai iškepę ir šiek tiek apskrudę. Papuošti šviežių žalumynų lapeliais.

 

4 porcijų

100 ml apie 210 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

Spausdinti