Tikriausiai daugelis galėtų prisipažinti, kad yra dideli smaližiai. Nuo ankstyvos vaikystės žmonėms bet kokie saldumynai (tortai, ledai, saldainiai, šokoladas, sultys, saldi arbata ir pan.) asocijuojasi su švente, gera nuotaika ir jaukumu.

 

"cukrus"

Tačiau sveikatos specialistai įspėja, kad piktnaudžiavimas cukrumi ir produktais, į kuriuos jo dedama, gali turėti katastrofiškų padarinių sveikatai. Saldėsiai gali pakenkti dantims, padidinti širdies, kraujagyslių ir diabeto ligų riziką, padidinti kūno masę. Dėl jų galima net nutukti. Cukrus taip pat turi įtakos žmogaus senėjimo procesams: juos pagreitina, todėl daug saldžių produktų vartojantis asmuo gal atrodyti ir jaustis senesnis nei yra.

 

Dėl šių priežasčių nemaža dalis žmonių susimąsto, ar apskritai reikėtų vartoti tokius maisto produktus, kurie yra skanūs, bet tokie žalingi. Tačiau nebevalgyti cukrinių gaminių sunkiau, nei galima būtų pagalvoti. Potraukį saldumynams galima prilyginti tam tikrai priklausomybei.

 

Jeigu negalite įsivaizduoti gyvenimo be saldumynų, nepulkite į paniką. Štai kelios paprastos gudrybės, kurios padės suvaldyti, regis, nenumaldomą potraukį:

 
  • Siekiant atsikratyti priklausomybės nuo saldumynų, pirmiausiai reikėtų pasistengti kasdien valgyti reguliariai. Alkio jausmas yra glaudžiai susijęs su gliukozės kraujyje sumažėjimu, todėl išalkus taip norisi suvalgyti ko nors skanaus. Tokiu atveju svarbu netoliese turėti skanių, bet nekenksmingų sveikatai ir figūrai užkandžių. Tai gali būti mėgstamas vaisius, daržovės, riešutai, įvairių kruopų košės, grybai ir pan. Be to, reikėtų nepamiršti per dieną išgerti pakankamą kiekį skysčių. Vidutiniškai suaugęs asmuo turėtų išgerti apie 2 l skysčių. Geriausia, kad vanduo būtų tyras, be kvapiklių ir saldiklių. Vanduo ilgainiui pagerina organizmo sveikatos būklę, pagreitina medžiagų apykaitą, dėlto gali imti kristi nereikalingi kilogramai. Taip pat galima gerti nesaldintas arbatas, bet sulčių ir vaisvandenių vartojimą reikėtų riboti.
 
  • Patikrinti šaldytuvą ir spinteles. Smaližių šaldytuvuose ir virtuvinėse spintelėse dažniausiai galima rasti pagundą keliančių maisto produktų. Todėl iš jų reikėtų pašalinti visus netinkamus maisto produktus, kad nekiltų pagundos. Taip pat reikėtų stengtis ir ateityje nepapildyti saldumynų atsargų virtuvėje. Sutvarkius virtuvę, reikia apžiūrėti darbo stalą. Ant jo taip pat neretai būna „uždraustų“ produktų: keksiukų, šokoladų, sausainių ir pan. Beje, svarbu nepamiršti, kad daug gliukozės yra ne tik desertuose. Cukraus daug dedama ir į kitus produktus, todėl prekybos vietose reikia atidžiai skaityti etiketes. Nereikia turėti iliuzijų, kad natūralūs produktai, tokie kaip medus, džiovinti vaisiai ir kiti, yra sveikesni. Jų vartojimą taip pat reikėtų griežtai riboti.
 
  • Potraukį saldumynams gali sumažinti ilgas miegas ir gera nuotaika. Neigiamos emocijos ir stresas sukelia norą valgyti kuo daugiau saldumynų, kurie tarsi slopina blogus jausmus. Miego trūkumas dažnai sukelia maistinių medžiagų trūkumą, kurį nesąmoningai bandome kompensuoti valgydami kaloringų saldumynų. Tačiau yra ir kitų būdų pasijausti geriau negu pyragaitis su kava. Pavyzdžiui, galima pasivaikščioti gryname ore, užsiimti mėgstama veikla, daugiau laiko praleisti su šeima ir brangiais žmonėmis. Visa tai padės numalšinti saldumynų alkį.
 
  • Sumažinti saldumynų potraukį gali… cinamonas. Šis egzotinis malonaus aromato prieskonis padeda palaikyti normalų cukraus lygį kraujyje ir sumažina norą sukrimsti ką nors skanaus.
 
  • Kasdien į valgiaraštį įtraukti augalinius produktus, turinčius L-Glutamino: pupos, gyvuliniai produktai, pavyzdžiui, jautiena. Tai aminorūgštis, kuri dalyvauja daugelyje gyvybinių kūno  procesuose ir padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje. Nemėgstantys pupų ir jautienos gali vartoti maisto papildus su L-Glutaminu. Papildus vartoti tarp pagrindinių valgymų, tuomet, kai kyla noras suvalgyti desertą.
 

Svarbiausias dalykas, norint atsikratyti įpročio – laikas. Manoma, kad įpročio galima atsikratyti per 40 dienų. Laikantis aukščiau išvardytų taisyklių tą padaryti bus lengviau. Praėjus šiek tiek laiko, net nebekils mintis, valgyti nesveikus desertus, jei galima juos pakeisti šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Atsisakius saldumynų pagerės nuotaika, sveikata ir bendra organizmo būklė.