Norite būti sveikesni? Kasdien valgykite salotų. Tai turėtų tapti vienu iš sveikų įpročių, kurių laikytis nėra sunku. Šviežios salotos – tai, ko gero, patogiausias būdas kasdien suvalgyti daugiau daržovių ir (arba) vaisių. Salotų būna visose viešojo maitinimo įstaigose, o ir namuose jų pasigaminti nesunku. Iš šviežių žalumynų, morkų arba kitų daržovių ir šlakelio alyvuogių aliejaus arba neriebaus salotų padažo pagaminti salotas gali užtrukti ne ilgiau nei 5 min!

 

4 priežastys, kodėl sveika valgyti šviežių vaisių ir daržovių salotas:

 

"salotos"

  • Salotos – dietinių skaidulų šaltinis. Sunku patikėti, kad kažkas, ko organizmas negali suvirškinti yra taip naudinga. Dieta, kurioje daug skaidulų, padeda mažinti cholesterolį ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Skaidulos suteikia sotumo jausmą, todėl suvalgoma mažiau ir tai padeda mesti svorį.
 
  • Salotos padidina vaisių ir daržovių suvartojimą per dieną. Sveikatos specialistai rekomenduoja lietuviams valgyti daugiau vaisių ir daržovių (ypač tamsiai žalios ir oranžinės spalvos) bei įvairių ankštinių daržovių. Visa tai yra dažni salotų ingredientai. Dieta, kurios didžiąją dalį sudaro augalinis maistas, padeda išlikti sveikiems ir geriau jaustis. Dažnai valgant salotas kraujyje padaugėja galingų antioksidantų (vitaminų C ir E, folio rūgšties, likopeno, alfa ir beta karoteno). Antioksidantai padeda apsaugoti organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Moksliniai tyrimai rodo, kad dieta, kurioje gausu vaisių ir daržovių, gali sumažinti susirgimų vėžiu ir kitomis ligomis atvejų. Tad į kasdienį valgiaraštį reikėtų dažniau įtraukti pupas ir žirnius, šparagines pupeles, paprikas, pomidorus, morkas, obuolius, nektarinus, persikus, slyvas, kriaušes ir braškes.
 
  • Salotos paprastai nebūna labai kaloringos, bet suteikia sotumo jausmą. Jeigu jūsų tikslas yra numesti svorio, tai galbūt norėsite pradėti pagrindinius valgymus nuo šviežių salotų. Nustatyta, kad lengvas, nekaloringas pirmasis patiekalas (pavyzdžiui, žalumynų salotos gali turėti 150 kcal ir mažiau) greičiau suteikia sotumo jausmą, todėl nepersivalgoma, valgant pagrindinį patiekalą. Lėkštėje vaisių, daržovių ir žalumynų turėtų būti kuo daugiau, tačiau padažų kiekį geriau riboti.
 
  • Salotos padeda aprūpinti organizmą vertingomis riebalų rūgštimis. Šiek tiek sveikų riebalų (iš alyvuogių aliejaus, avokadų, riešutų) padeda geriau įsisavinti daržovių veikliąsias medžiagas, pavyzdžiui, likopeną iš pomidorų arba liuteiną iš tamsiai žalių daržovių. Vienas italų tyrimas, kuriame dalyvavo 60 metų ir vyresni asmenys, parodė, kad dieta, kurioje daug alyvuogių aliejaus ir žalių daržovių, gali sumažinti mirtingumą.
 

Pomidorų ir ridikėlių salotos

 
  • 3 – 4 ridikėliai
  • 5 – 6 vyšniniai pomidorai
  • 2 stiebai salierų su lapais
  • 4 laiškiniai svogūnai
  • 200 g mocarelos
  • 50 g alyvuogių aliejaus
 

Gaminimas

 

Ridikėlius nuplauti ir supjaustyti labai plonai. Supjaustyti salierus, laiškinius svogūnus, per pusę perpjauti vyšninius pomidorus ir sumaišyti su supjaustyta mocarela arba mažais mocarelos rutuliukais. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Paskaninti druska ir pipirais. Palikti porą minučių pastovėti ir patiekti.

 

4 žmonėms

100 g apie 115 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

   

Toskanos salotos su raudonosiomis pupelėmis

 
  • 400 g virtų raudonųjų pupelių
  • 100 g gražgarsčių
  • Citrina
  • Pusė raudonojo svogūno
  • 2 skiltelės česnako
  • 200 g varškės sūrio
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Pupeles mirkyti vandenyje per naktį. Rytą išvirti ant mažos ugnies, kol suminkštės. Virtas pupeles sumaišyti su raudonųjų svogūnų žiedais, plėšytomis gražgarstėmis, trupintu varškės sūriu ir alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir išspaustų česnakų padažu. Paskaninti druska ir pipirais. Palikti porą minučių pastovėti ir patiekti.

 

4 žmonėms

100 g apie 255 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

   

Žiedinių salotų ir apelsinų salotos

 
  • 500 g žiedinių salotų
  • Apelsinas
  • 2 šaukštai balzaminio acto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 50 g skrudintų migdolų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Raudonųjų vynuogių puošti
 

Gaminimas

 

Atskirti žiedynus ir apvirti pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Apelsiną nulupti, padalinti skiltelėmis ir supjaustyti jas į kelias dalis. Sumaišyti su virtais žiediniais kopūstais ir kapotais skrudintais migdolais. Užpilti balzaminio acto ir alyvuogių aliejaus padažu. Paskaninti druska. Viršų papuošti raudonųjų vynuogių puselėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 87 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti