Šv. Velykos – dažniausiai tampa švente, kai laikinai nutrūkstama nuo vadelių ir pamirštami visi priesaikai laikytis dietos bei maitintis sveikai. Todėl, pasibaigus šventėms, daugelį pradeda kamuoti kaltės jausmas, pilvo pūtimas ir kiti virškinimo sistemos sutrikimai, ir ateina noras laikytis dietos, išvalyti organizmą. Tai visiškai normalu, nereikėtų labai savęs dėlto kaltinti. Štai keletas patarimų, padėsiančių sumažinti uždegimą, detoksikuoti organizmą ir pagerinti bendrą savijautą.

 

detoks

4 patarimai, kaip išvalyti organizmą po sočių Velykų:

 

  • Naudoti daugiau ajurvedinių prieskoninių žolelių. Prieskoniuose yra cheminių junginių, kurie gerina organizmo savijautą, greitina gijimą. Įdėdami žiupsnelį prieskoninių žolelių į kasdien ruošiamus valgius, galite kone akimirksniu pagerinti savo sveikatą! Jeigu neseniai valgėte daug perdirbto ir galimai uždegimus sukeliančio maisto, tikriausiai pajutote diskomfortą pilve. Ciberžolė mažina uždegimą virškinimo sistemos gleivinėje ir visame organizme. Sumažinus uždegimą žarnyne, virškinimo sistema pradeda gyti ir atsistato normalios jos funkcijos. Ciberžolės galima dėti į glotnučius pusryčiams (suteiks gražų gelsvą atspalvį), į sriubas, salotas. Kitas rekomenduojamas prieskonis – imbieras. Imbieras taip pat mažina uždegimą ir padeda pagerinti virškinimą. Ypač tinka, jei pučia pilvą, vargina diskomfortas ar pilvo spazmai. Imbiero taip pat galima dėti į glotnučius, kartu su ciberžole arba galima įtarkuoti šiek tiek imbiero į stiklinę šilto vandens ir išgerti.

 

  • Valgyti daugiau žalumynų. Tamsiai žalios spalvos, lapinės daržovės yra turtingos chlorofilo, kuris kartais vaizdžiai vadinamas „skystąja saulės šviesa“. Tai cheminė medžiaga, randama augaluose, leidžianti jiems sugerti saulės šviesą ir paversti ją į energiją. Todėl į kasdienę mitybą įtraukę lapinius kopūstus, brokolius, mangoldus, kviečių želmenis, mes pripildome organizmą tos pačios energijos, kuri leidžia augalams augti ir vešėti. Chlorofilas veikia kaip stipri uždegimą mažinanti medžiaga, šarmina organizmą, gerina kraujodarą ir aprūpinimą kraujo deguonimi, padeda organizmą išvalyti nuo nešvarumų, detoksikuoja. Organizmą išvalyti gali padėti tiesiog pora gurkšnių kviečių želmenų sulčių pusryčiams arba lapinių daržovių salotos pietums!

 

  • Atkurti cukraus kiekio lygį kraujyje. Per Velykas suvalgę daugiau cukraus, jaučiatės mieguistesni negu paprastai? Norisi pamiegoti po pietų? Kamuoja nenumalšinamas noras suvalgyti šokolado ar kitų saldumynų? Visa tai gali būti dėlto, kad organizmas prastai kontroliuoja cukraus lygį. Pradėti dieną rekomenduojama nuo baltymų, kuriame būtų subalansuotas baltymų ir riebalų kiekis – tokie pusryčiai užtikrins ilgai trunkantį sotumo jausmą. Trūkstant šių statybinių organizmo medžiagų vargina dažnai nuotaikų kaita, mieguistumas ir irzlumas. Suvaldyti potraukį saldumynams galima, įtraukus į dienos valgiaraštį baltymų produktus (kiaušinius, žuvį, raudoną mėsą ir kt.) bei geruosius riebalus (avokadus, kokosų aliejų, riešutus ir sėklas). Vieni geriausių pusryčių turėtų būti virti kiaušiniai su lapiniais kopūstais, avokadais ir burokėliais (daug spalvų ir skonio!).

 

  • Vartoti daugiau vandens ir žolelių arbatos. Norint būti sveikiems ir išvalyti organizmą būtina gerti pakankamai skysčių. Kasdien rekomenduojama išgerti apie 2 l filtruoto vandens, kuris padeda valyti, šarminti organizmą ir išplauti toksinus iš organizmo. Ryte, tik atsikėlus, rekomenduojama išgerti stiklinę šilto vandens su pusės citrinos sulčių – tai puikus būdas akimirksniu suteikiantis žvalumo. Gėrimus su kofeinu reikėtų keisti į žolelių (imbiero, ramunėlių, dilgėlių, pipirmėčių ar kt.) arbatas. Žolelių arbatos drėkina organizmą iš vidaus ir turi kitų sveikatą stiprinančių medžiagų. Tokios arbatos, kitaip nei kava, nedehidratuoja organizmo ir neišplauna gyvybiškai svarbių mikroelementų.