Kisieliai – gaivieji, tiršti gėrimai iš vaisių arba uogų, kurie, regis, neatsiejami nuo šv. Kūčių ir Kalėdų stalo. Kada tiksliai buvo pradėti ruošti kisielius dabar jau neįmanoma pasakyti, nors yra žinoma, kad pirmieji kisieliai buvo avižiniai, rauginami. Įdomu, kad kisieliaus pavadinimas kilo iš slavų kalbų („кислый “ reiškia „rūgštus“).

 

"kisieliai"

Senovinį gėrimą, kisielių, gerti sveika, nes jis stiprina imuninę sistemą, padeda išvengti peršalimo ligų ir valo organizmą nuo toksinų. Vitaminų, mineralų ir antioksidantų kiekis priklauso nuo to, iš ko gaminamas kisielius. Pavyzdžiui, spanguolių kisielius turės vitaminų C ir E, gali sumažinti šlapimo takų infekcijų riziką. Avižiniuose kisieliuose yra geležies, magnio, cinko, baltymų. Pieno kisieliai praturtina organizmą kalciu ir t. t.

 

Šiandien dažniausiai verdamas kisielius su krakmolu (kartais bulvių, kartais kukurūzų). Kisielius gali būti skirtingo tirštumo. Jei į litrą vandens dedami 3 šaukštai krakmolo, kisielius išeis skystas. Jei dedami 4 šaukštai krakmolo, tai kisielius bus vidutinio tirštumo. 5 šaukštų reikės, jei norisi labai tiršto kisieliaus.

 

Spanguolių kisielius

 
  • 500 g šviežių arba šaldytų spanguolių
  • 3 l vandens
  • 5 – 6 šaukštai cukraus
  • 3 – 4 šaukštai bulvių krakmolo
 

Gaminimas

 

Uogas perlieti verdančiu vandeniu, sutrinti, išspausti sultis ir išspaudas sudėti į puodą, užpilti vandeniu su cukrumi ir pakaitinti, bet neužvirinti. Nukošti. Krakmolą atskiesti vandeniu, išmaišyti ir pamažu maišant supilti prie kaitinamų ant mažos ugnies uogų. tada nukelti nuo ugnies ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Galiausiai sumaišyti su likusiomis spanguolių sultimis.

 

4 žmonėms

100 ml apie 32 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

   

Vyšnių kisielius

   
  • 500 g šviežių arba šaldytų vyšnių
  • 2 l vandens
  • 200 g cukraus
  • 3 – 4 šaukštai bulvių krakmolo
  • Cinamono, gvazdikėlių, kardamono, vanilės pagal skonį
 

Gaminimas

 

Vandenį užvirinti. Sudėti prieskonius ir virti dar 5 minutes. Gvazdikėlius išgriebti ir supilti šaldytas vyšnias. Įdėti cukraus ir užvirti. Stiklinėje vandens ištirpinti krakmolą. Pamažu maišant supilti krakmolą į vyšnių masę. Pavirti, kol pradės tirštėti. Patiekti atvėsintą.

 

4 žmonėms

100 ml apie 43 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

   

Tradicinis avižų kisielius

 
  • 500 g avižinių dribsnių
  • 2 riekės sudžiūvusios juodos duonos
  • 1,5 vandens
  • Druskos, cukraus pagal skonį
 

Gaminimas

 

Avižinius dribsnius užpilti drungnu vandeniu, išmaišyti, sudėti duoną ir, uždengus indą su drobiniu audiniu, 1 – 2 paras laikyti kambario temperatūroje. Kartais patikrinti, kad masė neperrūgtų. Po to avižinius dribsnius nukošti, užpilti 1 l vandens, vėl išmaišyti ir antrą kartą nukošti. Paskaninti druska bei cukrumi ir maišant užvirti. Tuomet sumažinti ugnį ir maišant virti, kol pradės tirštėti. Dar karštą kisielių sudėti į dubenėlius. Patiekti tiek karštą, tiek šaltą.

 

4 žmonėms

100 ml apie 100 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Daugiau receptų galite rasti PASPAUDĘ ČIA.

Spausdinti