Nieko nėra romantiškiau, nei šaltą žiemos dieną gurkšnoti karštą šokoladą. Karštas šokoladas ne tik šildo, bet ir pakelia nuotaiką bei gerina sveikatą.

 

sokoladas

Įdomu: pirmieji šokoladą pradėjo gerti Amerikos indėnai, majai ir actekai. Jie jį vadino „dievų gėrimu“ ir naudojo įvairiuose ritualuose. Gėrimą ruošė paprastai: išvirdavo kakavos pupeles, sutrindavo ir užpildavo šaltu vandeniu ir įdėdavo į šį mišinį šiek tiek aitriosios paprikos, kad gėrimas būtų dar kartesnio, intensyvesnio skonio.

 

3 priežastys, kodėl žiemą verta gerti karštą šokoladą:

 

  • Turi mineralų. Karštame šokolade yra kalio ir kalcio druskų, kurios yra labai naudingos odai ir kaulams. Jeigu įpilsite į gėrimą šiek tiek pieno, mineralus organizmas įsisavins dar geriau. Be to, šiame gėrime yra daug magnio ir geležies, kurie suteikia organizmui jėgų ir energijos. Įdomu: karštame šokolade yra mažiau cukraus negu kietame.

 

  • Antioksidantų šaltinis. Karštą šokoladą gerti sveika dėlto, kad jis turtingas antioksidantų, du kartus daugiau negu raudonajame vyne.

 

  • Padeda sureguliuoti hormonus. Dauguma sutinka, kad išgėrus puodelį karšto šokolado, iš karto pagerėja nuotaika. Faktas, kad šiame gėrime yra triptofano ir fenetilamino, dėl kurių gaminasi „laimės hormonai“ arba endorfinai. Be to, magnis šokolade padeda įveikti stresą ir normalizuoja emocinę būseną. Įdomu: kai kuriose Europos ir Amerikos šalyse karštas šokoladas yra laikomas gėrimas, pagamintas iš tirpių kakavos miltelių ir pieno. Kitose šalyse, ypač Šveicarijoje ir Belgijoje, gėrimas gaminamas iš ištirpintos šokolado plytelės, šiek tiek prieskonių ir kitų ingredientų.

 

10 idėjų, kaip pagaminti karštą šokoladą:

 

  • Mėtinis karštas šokoladas. 240 ml karšto pieno, 50 g pieniško šokolado, šaukštelis smulkintų pipirmėčių lapelių.

 

  • Apelsininis. 240 ml karšto pieno, 0,5 šaukšto cukraus. 0,5 šaukšto tarkuotų apelsinų žievelių, 60 g juodojo šokolado.

 

  • Vegetariškas. 240 ml migdolų pieno, nepilnas šaukštas kakavos miltelių, 2 šaukšteliai kokosų cukraus.

 

  • Aštrus. 240 ml karšto pieno, 150 g juodojo šokolado, 0,25 šaukštelio malto cinamono, maltų, aitriųjų paprikų pagal skonį.

 

  • Žemės riešutų skonio. 240 ml karšto pieno, 120 ml riebios grietinėlės, 120 g pieniško šokolado, 60 ml žemės riešutų sviesto.

 

  • Moliūginis. Šaukštelis klevų sirupo, 0,5 šaukštelio prieskonių moliūgų pyragui, 240 ml karšto pieno, šaukštelis, tamsios, nesaldintos kakavos miltelių.

 

  • Su „Nutella“. 240 ml karšto pieno, 2 šaukštai „Nutellos“ šokoladinio riešutų kremo, šaukštas kakavos miltelių, druskos pagal skonį.

 

  • Karamelinis. 240 ml karšto pieno, 150 g pieniško šokolado, 60 ml riebios grietinėlės, 3 šaukštai karamelinio padažo.

 

  • Levandų. 240 ml karšto pieno, 0,25 šaukštelio džiovintų levandų, 50 g baltojo šokolado.

 

  • Airiškas. 240 ml karšto pieno, 50 g pieniško šokolado, 60 g airiškos grietinėlės skonio likerio.

 

Gaminimas

 

Šokoladą ištirpinti ir sumaišyti su išvardytais ingredientais tam tikro skonio gėrimui.

 

2 porcijų

100 ml apie 110 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti