Daugeliui lietuvių patinka Ispanija. Šalis, kurioje, regis, visada šviečia saulė, žmonės šypsosi ir šoka flamenką. Ispanų virtuvės patiekalai taip pat žavi išskirtiniu skoniu, kurį suteikia švieži produktai ir gausiai naudojami prieskoniai. Nacionalinė Ispanijos virtuvė – nevienalytė. Ji susideda iš 17 skirtingų regionų virtuvių. Patiekaluose dažniausiai naudojami vaisiai, daržovės, grūdai, mėsa ir jūros gėrybės.

 

Aštri pomidorų sriuba (Salmorejo)

 

"ispanų virtuvė"

  • 1,5 kg pomidorų
  • 100 g baltos vakarykštės duonos be plutos
  • Pusė žalios paprikos
  • Pusė skiltelės česnako
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 virti kiaušiniai
  • 50 g ispaniško vytinto kumpio
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Pomidorus nulupti, išpjauti šerdį ir smulkiai supjaustyti. Česnaką nulupti, nuplauti papriką ir supjaustyti. Pomidorus, česnaką, papriką su kubeliais supjaustyta duona sudėti į elektrinį plaktuvą iš sutrinti iki vientisos masės. Sumaišyti su aliejumi ir druska, ir padėti 15 min į šaldytuvą. Po to perkošti per sietelį. Išmaišyti ir padėti į šaldytuvą porai valandų arba palikti per naktį. Patiekti atšaldytą su virtų kiaušinių puselėmis ir vytinto kumpio griežinėliais.

 

4 žmonėms

100 g apie 76 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 30 min

 

 

Orkaitėje kepta švelni ėriuko koja (Cordero al Horno)

 

  • 2 ėriuko kojos
  • 10 svogūnų
  • 6 valgomieji svogūnėliai
  • 10 skiltelių česnako
  • 3 lauro lapai
  • Šaukštas rozmarinų
  • Šaukštas čiobrelių
  • 240 ml baltojo vyno
  • 240 ml vandens
  • 4 – 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Į kepimo indą įpilti šiek tiek aliejaus. Kiekvieną koją padalinti į tris dalis. Ištrinti druska ir pipirais. Padėti ant kepimo popieriaus ir sudėti visas kartu kepamas daržoves (bulves, morkas ir kt.). Įdėti lauro lapus, rozmarinų, čiobrelių ir užpilti vynu. Ėrienos viršų apšlakstyti aliejumi ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 90 minučių. Kas 20 minučių mėsą apversti. Įpusėjus kepimui, kai sumažės mėsos sulčių, supilti vandenį. Kai mėsa bus beveik iškepusi, uždengti kepimo indą folija ir patroškinti dar 5 minutes.

 

6 žmonėms

100 g apie 266 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

 

Maljorkos pyragas (Gató Mallorquin)

 

  • 6 kiaušiniai
  • 200 g maltų migdolų
  • 200 g cukraus
  • Citrinos žievelė
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • Druskos pagal skonį
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Citrinos žievelę sutarkuoti ir sumaišyti su maltais migdolais ir cinamonu. Atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus išplakti su šiek tiek druskos. Kai susidarys putos, toliau plakant pamažu supilti cukrų, kol putos taps standžios. Po to, dedant po vieną, sumaišyti su kiaušinių tryniais. Tuomet atsargiai medine miltele sumaišyti su migdolų sausuoju mišiniu. Kepimo formą patepti sviestu ir pabarstyti miltais. Supilti tešlą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 25 – 30 minučių. Kai pyragas atvės, pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 344 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti