Svarstote, kodėl sveika gerti glotnučius? Priežasčių yra begalė! O dar geriau, kad juos paruošti užtrunka nedaug laiko!

 

glotnuciai

23 priežastys gerti glotnučius:

 

  • Skatina riebalų deginimą. Flavonoidų turtingos uogos gali padėti numesti svorio (manoma, kad šilauogės stabdo riebalų ląstelių didėjimą). Kalorijas taip pat padeda deginti lapiniai ir brokoliniai kopūstai, paprikos.

 

  • Apsaugo nuo dehidratacijos. Nebūtina kasdien gerti 6 – 8 stiklines vandens: dalį reikalingų skysčių galima gauti ir iš tirštųjų kokteilių.

 

  • Suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą. Glotnutis su avokadu gali pakeisti įprastus pietus. Avokadai aprūpins organizmą geraisiais riebalais ir padės išlikti ilgiau sotiems, todėl sumažės pagundų užkandžiauti.

 

  • Sumažina potraukį nesveikam (labai saldžiam ar kaloringam) maistui. Kadangi jie suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą, mažiau norisi nesveikų maisto produktų, kurių esame linkę padauginti (saldainių, traškučių ar kt.).

 

  • Gerina virškinimą. Ypač jeigu juose yra tamsiai žalios spalvos daržovių: spinatų, lapinių kopūstų, mangoldų.

 

  • Aprūpina organizmą antioksidantais. Kad jų būtų daugiau, galima į glotnutį įberti šaukštelį mačios arbatos miltelių.

 

  • Stiprina imuninę sistemą. Rekomenduojama dėti į glotnučius vaisių ir daržovių, turinčių beta karoteno, kuris ne tik stiprina imuninę sistemą, bet yra ir labai sveikas akims. Pastarojo yra morkose, moliūguose, batatuose.

 

  • Gerina miego kokybę. Saldų miegų užtikrina glotnučiai, kurių sudėtyje yra kivių ir bananų.

 

  • Maistas geriau virškinamas skysta forma. Kai kurie ingredientai glotnučiuose gali padėti nuo dirgliosios žarnos sindromo ir kitų virškinimo sutrikimų.

 

  • Suteikia odai natūralaus švytėjimo. Dėl geresnės odos būklės galima į glotnučius dėti moliūgų ir mangų.

 

  • Detoksikuoja organizmą. Geriausiai organizmą valo papajos, česnakai ir burokėliai.

 

  • Suaktyvina smegenų veiklą. Dėlto rekomenduojama įdėti šiek tiek kokosų aliejaus arba kitų produktų, turinčių omega 3 riebalų rūgščių.

 

  • Padeda jaustis laimingesniems, būti geresnės nuotaikos. Vaisiai ir daržovės glotnučiuose padeda pakelti bendrą energijos lygį, todėl žmonės tampa pozityvesni.

 

  • Mažina depresijos riziką. Sergantys depresiją arba turintys polinkį į nuotaikų sutrikimus į glotnučius turėtų dėti folio rūgšties turtingų maisto produktų: brokoliai, citrusiniai vaisiai, bananai, žirniai ir špinatai.

 

  • Gerina kalcio įsavinimą. Kalcio glotnučiams suteikia pienas, kefyras, jogurtas arba augalinės kilmės pieno alternatyvos, pavyzdžiui, sojų pienas.

 

  • Nukenksmina laisvuosius radikalus. Antioksidantai vaisiuose ir daržovėse mažina laisvųjų radikalų daromą žalą.

 

  • Papildo mitybą skaidulomis. Daugiausiai netirpių skaidulų yra kriaušėse, obuoliuose, avokaduose, bananuose, apelsinuose ir daugelyje uogų.

 

  • Padeda turėti stiprius ir sveikus kaulus. Rekomenduojama į glotnučius dėti vitamino K turinčių vaisių ir daržovių, kurie neleidžia kaulams tapti per daug trapiems. Šio vitamino yra špinatuose ir brokoliuose.

 

  • Padeda išvengti širdies ligų. Pakankamas vaisių ir daržovių suvartojimas per dieną padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

 

  • Mažina diabeto riziką. Sakoma, kad tamsiai žalios spalvos vaisiai ir daržovės mažina diabeto riziką.

 

  • Mažina vėžio riziką. Labiausiai tai daro kryžmažiedžių šeimos daržovės: brokoliniai, žiediniai kopūstai, lapiniai ir baltagūžiai kopūstai.

 

  • Atkuria hormonų pusiausvyrą. Hormonų veiklą padeda normalizuoti avokadai, kokosų aliejus ir brokoliai.

 

  • Nereikia nieko išmesti. Gaminant glotnučius sunaudojamas visas vaisius ar daržovė, niekas neišmetama, todėl naudingų medžiagų gaunama daugiau, nei valgant tik minkštąją, gerąją produkto dalį.

 

Glotnutis iš kivių su mėtomis ir obuolių sultimis

 

  • 3 kiviai
  • 2 dideli obuoliai
  • Mėtų lapelių pagal skonį
  • 2 – 3 šaukšteliai medaus
  • Braškių puošti

 

Gaminimas

 

Nulupti kivius ir supjaustyti minkštimą gabalėliais. Iš obuolių išspausti sultis su sulčiaspaude. Kivių gabalėlius, mėtų lapelius, obuolių sultis ir medų sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės ir supilti į stiklines. Papuošti braškėmis.

 

2 porcijos

100 g apie 44 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

Spausdinti