Ko labiausiai norėtumėte paragauti? Patiekalų, atspausdintų trijų dimensijų formatu, maisto produktų, supjaustytų išmaniaisiais peiliais, o gal kiaušinių baltymų traškučių ar lapinių kopūstų ledų? Regis, mokslininkai išsikėlė tikslą, kuo greičiau pranokti mokslinės fantastikos filmų režisierių fantaziją… 2014 metais maisto technologijos kasdien bus vis modernesnės.

 

Netolimoje ateityje maistas bus žymimas valgomais „greitojo reagavimo“ arba QR kodais, kuriais naudojantis išmaniuoju telefonu bus galima sužinoti viską apie patiekalą, kurį ragaujate.

 

Interaktyviame kokteilių bare ne tik galėsime užsisakyti gėrimų, pabendrauti su kitais lankytojais, sukurti savo kokteilio receptą, bet ir uždirbti, jei kas nors nusipirks pagal jūsų receptą paruoštą kokteilį.

 

Holografiniai virtuvės šefai. Naujosios technologijos leis nuosavoje virtuvėje pasijausti taip, lyg gamintume kartu su garsiausiais pasaulio virtuvės šefais.

 

Mėsainius gaminantys robotai per valandą gali pagaminti apie 360 mėsainių.

 

Pjaunant išmaniuoju peiliu žinosime, kiek kenksmingų bakterijų, pesticidų, maistinių medžiagų (cukraus, vitaminų, baltymų ir riebalų), yra maiste.

 

Ledo kubeliai, įspėjantys apie alkoholio suvartojimą. Jeigu gėrimas geriamas per greitai, kubelis nusidažys raudona spalva, o jei normaliu greičiu – kubelis nusidažys žalia spalva.

 

Padidintos realybės maisto dieta – Japonijos tyrėjai pasiūlė specialias ausines, kurios kuria efektą, kad porcija lėkštėje yra didesnė nei iš tikrųjų. Dėl to žmonės suvartos net 10 proc. mažiau maisto.

 

Į dantis įmontuota įranga saugos informaciją apie mitybos įpročius, rūkymą, alkoholio vartojimą, kosulį. Naudodamiesi duomenimis vidaus ligų gydytojai ir odontologai galės geriau diagnozuoti ligas ir paskirti gydymą, teikti rekomendacijas.

 

Trijų dimensijų spausdintuvu maistui bus galima suteikti originalią formą.

 

Maisto pjaustymas lazeriu pavers kulinariją moderniu menu.

 

Maisto tatuiruotės bus naudojamos produktų ženklinimui. Svarbiausia, kad jos bus nekenksmingos, ekologiškos ir valgomos, kitaip nei dabartinės lipnios, popierinės etiketės.

 

Vis daugiau žmonių nori gyventi sveikiau, turėti dailesnę figūrą. Į šiuos žmones orientuotas „sveikesnis“ šokoladas, praturtintas, pavyzdžiui, probiotikais ar vitaminais.

 

Lapinių kopūstų ledai – pasaulis dėl sveikos mitybos kraustosi iš proto?

 

Ispaninių šalavijų sėklos tikriausiai pats madingiausias šių metų sveikas užkandis, praturtintas baltymais, omega 3 rūgštimis ir lėtai įsisavinamais angliavandeniais. Artimiausiu metu turėtų išpopuliarėtų šių juodų sėklų paruošti desertai indeliuose, sumaišyti su kokosų pienu ir vaisiais.

 

Pastaraisiais metais vis daugėja Paleo (pirmykštės mitybos) pasekėjų. Netrukus parduotuvėse turėtume rasti mėsos batonėlių (kalakutienos, jautienos, ėrienos).

 

Kiaušinių baltymų traškučiuose bus daug baltymų, tačiau mažiau riebalų ir angliavandenių nei tradiciniuose bulvių traškučiuose.

 

Daržovių (morkų, pomidorų, pastarnokų, burokėlių) skonio jogurtus iš žole šertų karvių pieno ir natūraliai saldžių daržovių turėtų pamėgti visi, kuriems rūpi sveika mityba.

 

Kavos vaisiai – ateities supermaistas. Šiuo metu žmonės labai pamėgę įvairius egzotiškus vaisius, o kavos vaisiai (tie, kurie subrandina kavos pupeles), dar neatrastas delikatesas.

 

Vabzdžių batonėliuose bus net 15 proc. daugiau geležies negu špinatuose, tiek pat vitamino B12 kaip ir lašišoje. Rinkoje atsiras maistingų šokolado, kavos, kokoso, imbiero skonio vabzdžių batonėlių.

 

Valgoma mediena. Kinų mokslininkai atrado, kaip iš medienos išskirti angliavandenį polimerą amilozę. Tiesa, kol kas ši technologija labai brangi. Tačiau palaukime bent 10 metų… Manoma, kad valgoma mediena padės išvengti maisto trūkumo pasaulyje.

 

Valgoma žemė. Praėjusiais metais viename Tokijo restorane į meniu įtraukti tokie patiekalai: bulvių ir žemių sriuba, purvo daugiaryžis su jūrų ešeriu, žemių ledai. Teigiama, kad maistinėje žemėje puikiai atsiskleidžia penktasis pagrindinis skonis „Umami“.