• Trumai (triufeliai) – brangiausi pasaulyje valgomi grybai.

 

  • Trumai auga natūraliomis sąlygomis, tačiau kai kurios rūšys gali būti specialiai auginamos. Dauguma Prancūzijoje auginamų trumų yra auginami specialiai.

 

trumai

  • Geriausia valgyti labai šviežius (neseniai surinktus) trumus.

 

  • Daugumoje aliejų su trumais, prieskonių mišinių su trumais iš tikrųjų nėra šių grybų. Tokie produktai gaminami su cheminiais priedais, kurių aromatinės ir skonio savybės identiškos tikriems trumams.

 

  • Trumai – tai požeminiai grybai, randami tarp medžių šaknų. Nors jie laikomi parazitiniais grybais, nes eikvoja medžiams reikalingas mineralines medžiagas, tačiau kažkokiu būdu jiems labai nekenkia. Trumai padeda medžiams įsisavinti fosforą ir mainais už tai gauna cukrų, reikalingų augimui.

 

  • Trumai auga po žeme, maždaug 2,5 – 10 cm gylyje, ant kai kurių ąžuolų ir lazdyno riešutų rūšių.

 

  • Baltųjų trumų spalvos gali būti nuo kreminės baltos iki žalsvos. Grybiena balta arba pilkšvai gelsva su matomomis baltomis gyslomis. Aromatas labai malonus, baltieji trumai neturi juodiesiems trumams būdingo česnakinio kvapo ir skonio. Baltųjų trumų randama šiaurės vakarų Italijoje.

 

  • Juodieji trumai yra apvalūs ir grublėti. Randami skirtinguose Prancūzijos regionuose, gausiausiai – Norcia ir Périgord miestų apylinkėse. Prapjovus trumą matyti lygus, gelsvai baltas minkštimas. Jie labai aromatingi ir turi šiek tiek vaisinį skonį. Aromatas primena mišką, braškes, drėgną žemę, džiovintus vaisius su kakavos prieskoniu. Geriausi juodieji trumai renkami Prancūzijoje, ypač iš pietvakarių regiono.

 

  • Daug žmonių galvoja, kad trumai yra grybai, tačiau iš tikrųjų jie yra tarpinis variantas tarp grynų ir šakniagumbių. Taigi, trumai labiau panašūs į morkas, o ne į grybus.

 

  • 2 – 3 g trumų – tai labai didelė porcija vienam žmogui.

 

  • Senovės graikai ir romėnai trumus laikė delikatesais, afrodiziakais ir vaistais.

 

  • Senovės graikai manė, kad trumai atsiranda, kai į drėgną žemę trenkia žaibas.

 

  • Manoma, kad trumai pradėjo augti po žeme, kad apsaugotų miškus nuo gaisrų, sausrų ir stiprių šalčių.

 

  • Italai baltuosius grybus (lot. tuber magnatum) laiko geresnio skonio negu juoduosius trumus (lot. tuber melanosporum).

 

  • Kiaulės, dresuoti šunys ir ožkos užuodžia, kur auga trumai. Jie išskiria cheminę medžiagą, primenančią sekso hormonus, randamus kiaulių patinėlių seilėse. Vyrai išskiria tą pačią cheminę medžiagą kartu su prakaitu pažastyse.

 

  • Literatūroje trumai vaizdingai vadinami kulinarijos deimantu, stebuklingu obuoliu, juodąja karaliene, nederlingų žemių brangakmeniu, aromatingu grynuoliu arba juoduoju perlu.

 

  • Viltšyro grafystėje (Pietvakarių Anglija) iki 1930 metų, norint rinkti trumus, reikėjo gauti karališkąjį leidimą.

 

  • 2004 metais labai retas baltasis Italijos trumas buvo parduotas aukcione už 28 tūkst. svarų sterlingų (apytiksliai 33 tūkst. eurų).

 

  • Prancūzija yra didžiausia trumų tiekėja. Šioje šalyje kasmet nuimamas 30 tonų šių grybų derlius. XIX amžiaus pabaigoje derlius būdavo net iki 1000 tonų.

 

  • Trumai – legendiniai afrodiziakai. Stiprus ir svaiginantis juodųjų trumų aromatas senovės graikams atrodė panašus į sujauktų lovų viešnamiuose kvapą.