Vasarą tikriausiai daugelis mėgsta atsigaivinti šaltais gėrimais (pavyzdžiui, šalta kava) per šiaudelį. Tačiau šis nekaltas įprotis gali turėti nepageidaujamų pasekmių. Taigi, jei svarstote gerti pro šiaudelį ar negerti – geriau negerkite. Pasirodo, kad šiaudeliai gėrimams kenkia ne tik grožiui, bet ir ekologijai!

 

siaudeliai

Pirmoji priežastis. Įrodyta, kad įprotis gerti pro šiaudelį skatina raukšlių aplink lūpas atsiradimą taip pat kaip įprotis traukti cigaretę. Geriant pro šiaudelį burnos ir lūpų judesiai skatina kolageno ir elastingumo praradimą, todėl ilgainiui susiformuoja raukšlės.

 

Pasirodo, kad reikėtų ne tik vengti gerti gėrimus pro šiaudelį, bet ir gerti vandenį tiesiai iš butelio. Taigi, jeigu nenorite turėti raukšlių lūpų srityje – gerkite gėrimus iš puodelių ar stiklinių.

 

Tačiau nereikėtų iš karto pulti į paniką, jei visą gyvenimą iki 25-erių metų gėrėte pro šiaudelius. Kolagenas ir elastingumas yra stipriausias nuo gimimo iki maždaug 25-erių metų, po to jo pradeda pamažu mažėti. Šiuo metu rekomenduojama daugiau skirti laiko ir dėmesio prevencinėms priemonėms ir procedūroms jau nuo tada, kai padėtis dar nėra labai bloga. Vėliau atsikratyti raukšlių bus sudėtingiau ir tam reikės išleisti daugiau pinigų.

 

Antroji priežastis. Šiaudelių atsisakyti reikėtų ir dėl dar vienos priežasties. Plastikiniai šiaudeliai yra vienkartiniai, todėl vieną kartą panaudoti jie keliauja į šiukšlių konteinerius, patenka į plačiuosius vandenis ir kelia grėsmę jūros gyvūnijai.

 

Šiaudeliai yra labai populiarūs. Jie dažnai dedami į kavą, arbatą, kitus gaiviuosius gėrimus, skirtus išsinešimui. Jeigu tektų rinkti šiukšles paplūdimyje sezono metu, pastebėtumėte, kad didžiąją dalį plastiko sudaro būtent šie šiaudeliai. Jų yra visur. Kai jie patenka į jūros ekosistemą, šiaudeliai gali atsidurti paukščių ir žuvų skrandžiuose, nes jie gali palaikyti šiaudelius maistu. Šiaudeliai panaudojami vieną kartą (išgerti gaivųjį gėrimą) ir po to tampa šiukšlėmis, kurios išlieka mūsų aplinkoje ilgus dešimtmečius.

 

Vasara yra geriausias laikas pradėti galvoti apie ekologiją ir imtis veiksmų, nes – tai šiaudelių naudojimo sezonas. Rekomenduojama baruose ir restoranuose tiesiog paprašyti patiekti gėrimus be šiaudelių arba reikalauti tik tokių šiaudelių, kurie gali būti kompostuojami arba perdirbami. Iš esmės reikėtų vadovautis požiūriu, kad visko reikia mažiau: mažiau vartoti, mažiau išmesti, mažiau naudoti šiaudelių. Viskas labai paprasta!

 

Jeigu šiaudeliai labai patinka ir nesinori jų visai atsisakyti, galima rinktis popierinius šiaudelius, kurie yra greitai suyrantys, todėl ne tokie kenksmingi gamtai. Popierinių šiaudelių gali būti įvairių, dekoratyvinių spalvų ir raštų. Prekyboje galima rasti net tokių, kurie pagaminti iš perdirbto popieriaus! Tačiau net ir šiuo atveju nereikėtų jais piktnaudžiauti: juk nenorite anksčiau laiko susiraukšlėti!

 

Kiekvienas žmogus gali prisidėti prie aplinkos išsaugojimo. Sprendimai, kurie padės tai padaryti, labai elementarūs ir tinka kiekvienam. Pirmas žingsnis gali būti plastikinių šiaudelių atsisakymas.