Kai kainos prekybos centruose kandžiojasi, laikas apsilankyti vietinių ūkininkų turgeliuose. Štai keletas priežasčių, kodėl ten pirkti yra geriau.

 

17 priežasčių, kodėl verta apsipirkinėti ūkininkų turgeliuose:

 

"turgus"

  • Galima sutaupyti pinigų. Net jei ir išleisite daugiau pinigų, vis tiek sutaupysite, nes turguje įsigyta produkcija ilgiau išliks šviežia. Maisto produktai, prieš patekdami į prekybos centrus, dar keletą dienų būna laikomi transporto priemonėse, todėl ant lentynų patenka nebe tokie švieži kaip turgeliuose.

 

  • Didesnis organinės produkcijos pasirinkimas. Norint prekiauti ekologiška ar organiška produkcija reikia turėti tam tikrus leidimus, kurie rodytų, kad maisto produktai atitinka reikalavimus. Ūkininkų turgeliuose paprastai būna platus šviežios ir kokybiškos produkcijos pasirinkimas. Kai kuriuos produktus gabenti labai ilgus produktus yra labai sudėtinga, todėl prekybininkai jų neperka iš ūkininkų kituose regionuose. Turgeliuose kartais galima rasti įdomesnių maisto produktų.

 

  • Nereikės jaudinti dėl GMO (genetiškai modifikuotų organizmų). Ekologiškuose ir organiškuose produktuose yra mažiau GMO arba jų iš viso nėra, gyvuliai ir augalinė produkcija auginama natūraliau ir humaniškiau.

 

  • Gerai prinokę maisto produktai. Produktai į turgelius nekeliauja ilgų atstumų, todėl ūkininkai gali atgabenti pirkėjams jau vartoti tinkamą produkciją. T. y. didelė tikimybė, kad ūkininkų turgeliuose parduodami pomidorai bus ir nuskinti tą pačią dieną.

 

  • Didesnę maistinę vertę turintys maisto produktai. Mažuose šeimos ūkiuose užaugintoje produkcijoje nėra nieko dirbtinio ir nenatūralaus. Nokinti daržovėms nenaudojamos dujos, produktai nebūna niekaip modifikuojami, kad išliktų nepakitę per ilgą transportavimą.

 

  • Daugelio nuomone, ūkininkų turgeliuose maisto produktai būna skanesni. Transportuojant produktus ilgus atstumus, svarbiausia užduotis – išlaikyti juos šviežius. O ūkininkams, tiekiantiems mažai ekologiškos produkcijos, didžiausias prioritetas yra kokybė.

 

  • Tokiuose maisto produktuose nebus iš viso arba bus mažiau cheminių priedų ir konservantų. Dėl trumpesnio transportavimo vietiniams ūkininkams nebūtina naudoti cheminių konservantų, pailginančių maisto produktų galiojimą.

 

  • Mažiau anglies dioksido, išmetamo į atmosferą. Ūkininkai, gabendami šviežią produkciją, į atmosferą išmeta mažiau anglies dioksido negu transporto priemonės, gabendamos produkciją iš tolimų kraštų į didžiuosius prekybos centrus.

 

  • Parama vietiniams ūkininkams ir smulkiesiems verslininkams. Miestai, kuriuose gyvena daug verslių žmonių, daug naujų idėjų, padeda kurti ekonomikos įvairovę.

 

  • Pirkdami ūkininkų turgeliuose, prisidedate prie Lietuvos ekonomikos augimo. Kiekvienas centas, išleistas ūkininkų turgeliuose, vienaip ar kitaip grįžta į šalies ekonomiką.

 

  • Perkant tiesiogiai iš ūkininkų, galite sužinoti patarimų, kaip geriausiai paruošti ir saugoti produkciją, tiesiai iš ekspertų lūpų. Apsilankę turgeliuose ne tik pirkite, bet ir pabendraukite su prekeiviais, jie neretai noriai dalijasi patarimais, kaip geriausiai paruošti, saugoti tam tikrus produktus.

 

  • Lankymasis ūkininkų turgeliuose – tai galimybė pabendrauti su žmonėmis. Nebūtina lankytis vakarėliuose – galima nueiti į vietinį turgų, kad sužinotumėte visas miesto apkalbas, kaip kas gyvena ir kas įdomaus vyksta jūsų gyvenamajame regione.

 

  • Praleisite daugiau laiko lauke. Kas nori gražų vasaros savaitgalį praleisti tarp keturių sienų? Daugelis ūkininkų turgelių rengiami lauke, todėl tai puiki proga daugiau laiko praleisti gryname ore.

 

  • Galima paprašyti ūkininkų, kad kitą kartą atvežtų kokios nors produkcijos asmeniškai jums ir palikti atsiliepimus. Jeigu neradote kažko, ko ieškote arba norite vaisių, kurie yra didesni, sultingesni, ryškesni, galite to paprašyti. Reguliariems klientams ūkininkai paprastai pasiūlo kažką geresnio, skanesnio, šiek tiek kitokio nei ant prekybos stalų.

 

  • Apsipirkinėdami ūkininkų turgeliuose, pasisakote už humanišką elgesį su gyvūnais. Ar žinote, iš kur atkeliauja mėsa į prekybos centrus ir kaip ji yra auginama? Turbūt ne. Ūkininkai gali tiksliai pasakyti, kaip augina savo gyvulius, ar jiems duoda antibiotikų ir pan.

 

  • Valgysite daugiau sezoninės produkcijos. Brangiausia produkcija yra ta, kuri yra nesezoninė. Tačiau nemažai mitybos specialistų rekomenduoja rinktis sezoninę produkciją, kuri yra ne tik pigesnė, bet ir naudingesnė sveikatai. Todėl braškes geriausia pirkti vasaros pradžioje, moliūgus – rudenį, apelsinus – žiemą ir pan.

 

  • Pirkdami organišką arba ekologišką produkciją saugote mūsų motiną Žemę. Visiems reikėtų labiau remti vietinius ūkininkus, kurie dirba mūsų žemę ir padeda jai būti derlingai, neteršia jos nenatūraliomis cheminėmis trąšomis ir net natūralias naudoja tik tiek, kiek būtina.