Svogūnus žmones vartoja daugiau nei 7000 metų. Archeologai yra radę svogūnų liekanų, datuojamų 5000 metų prieš Kristų, kartu su figų bei datulių kauliukais iš Bronzos amžiaus. Senovės egiptiečiai tikėjo, kad svogūnai turi magiškų galių. Jie garbino sferinės formos prieskoninę daržovę, kuri anuomet simbolizavo amžinybę. Svogūnų net būdavo dedama ant faraonų kapų, nes tikėta, kad jie gali atnešti sėkmę ir klestėjimą pomirtiniame gyvenime. Šiandien svogūnai liaupsinami dėl begalės priežasčių.

 

15 priežasčių, kodėl svogūnus valgyti sveika:

 

svogūnų sriuba

  • Stiprina imuninę sistemą;
  • Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje,
  • Mažina uždegimą, gydo infekcijas;
  • Veikia antiseptiškai;
  • Naikina bakterijas;
  • Veikia kaip natūralūs antibiotikai;
  • Padeda peršalus, kosint, kai pakyla aukšta temperatūra ir skauda gerklę;
  • Gerina spermos kokybę;
  • Sumažina sąnarių uždegimą ir skausmą;
  • Svogūnų sulčių ir ciberžolės veido kaukė padeda atsikratyti pigmentinių dėmių ir kitų odos trūkumų;
  • Padeda, kai skauda ausį;
  • Mažina skausmą po vabzdžių įkandimų;
  • Mažina skrandžio opų atsiradimo riziką;
  • Apsaugo nuo dantų ėduonies ir mažina dantų skausmą;
  • Naikina žarnyno parazitus, kurie puola vaikus, svogūnų sulčių kaukė padeda nuo plaukų slinkimo ir naikina utėles.
 

Svogūnų sriuba

 
  • 1 l vandens
  • 4 svogūnai
  • 2 salierų stiebai
  • 200 g sūrio
  • Provanso žolelių mišinio pagal skonį
  • 2 šaukštai maltų, saldžiųjų paprikų pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Svogūnus nulupti, gana stambiai supjaustyti, sumesti į verdantį vandenį ir pavirti 10 minučių, kol suminkštės. Įdėti žolelių, paprikų, smulkiai supjaustytus salierų stiebus. Paskaninti druska ir pipirais, virti apie 10 minučių. Sūrį supjaustyti, sudėt į sriubą ir viską sutrinti. Kai užvirs, nukelti nuo ugnies. Papuošti likusiais smulkintais salierų lapais. Patiekti su šviesia duona.

 

4 žmonėms

100 g apie 70 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Bulvių suktinukai su svogūnais ir kiaušiniais

 
  • 5 bulvės
  • 50 g svogūnų laiškų
  • 3 kiaušiniai
  • 30 g sūrio
  • Šaukštas sviesto
  • Pieno pagal skonį
  • Miltų pagal skonį
  • Druskos pagal skonį
  • Krapų puošti
 

Gaminimas

 

Nuskustas bulves virti pasūdytame vandenyje, kol suminkštės (apie 20 min), nupilti vandenį ir sutrinti kaip košę. Įpilti šiek tiek pašildyto pieno, įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti. Supjaustyti su kietai virtus kiaušinius. Svogūnų laiškus supjaustyti. Įberti druskos ir sumaišyti. Sūrį sutarkuoti. Stalą pabarstyti miltais. Bulvių košę padalyti į 3 – 4 dalis. Ant kiekvienos dalies uždėti įdaro ir suformuoti suktinukus. Apvolioti su sūriu. Keptuvėje išlydyti sviestą ir apkepinti suktinukus iš abiejų pusių, kol taps gražios, auksinės, rusvos spalvos. Patiekti su smulkintais krapais ir daržovėmis.

 

2 žmonėms

100 g apie 200 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Įdaryti svogūnai

 
  • 1 – 2 dideli svogūnai
  • Morka
  • 100 g ryžių
  • 150 g pievagrybių
  • 1 – 2 šaukštai augalinio aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Žalumynų puošti
 

Gaminimas

 

Svogūną nulupti ir apvirti vandenyje 20 minučių, kol suminkštės. Palikti, kad atvėstų. Išvirti ryžius pasūdytame vandenyje. Grybus smulkiai supjaustyti, morkas sutarkuoti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti grybus bei morkas, sudėti ryžius, prieskonius ir gerai išmaišyti. Nupjauti svogūnų viršūnėles, išimti vidinį svogūno sluoksnį ir prikimšti ryžių ir grybų mišinio. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200°, 10 – 15 minučių. Papuošti mėgstamais žalumynais.

 

2 žmonėms

100 g apie 113 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti