Figūros ypatumai, antsvoris ir net nuotaika priklauso nuo to, kaip ir kada yra užkandžiaujama. Labai svarbu pasirinkti valgymui tinkamą laiką, sveikus produktus tinkamomis porcijomis, kad jaustumėtės geriausiai. Štai keletas patarimų, kaip teisingai užkandžiauti ir būti ne tik gražesniems, bet ir sveikesniems!

 

dietos

14 patarimų, kaip protingai užkandžiauti:

 

  • Užkandžiauti lėčiau. Mėgautis kiekvienu gabalėliu. Stengtis pailginti užkandžiavimui skirtą laiką. Rekomenduojama užkandžių valgymui paskirti bent 10 min. ir tuo metu dėmesį sukoncentruoti tik į valgymą (nežiūrėti televizoriaus, nesinaudoti telefonu, nešnekėti su kitais žmonėmis ir pan.).

 

  • Pasirinkti tinkamą laiką. Geriausias laikas užkandžiauti nuo 12 iki 17 valandos. Užkandžiai padeda išvengti persivalgymo vėlai vakare. Be to, jei užkandžiausite sveiku maistu, bus mažesnė tikimybė, kad prisipirksite ir prisišveisite ko nors nesveiko. Dėlto greičiausiai pavyks nepriaugti daug svorio.

 

  • Rinktis keptą orkaitėje, bet ne gruzdintą aliejuje maistą. Vaisiai ir daržovės nėra tokie patys geri bet kokioje formoje. Pavyzdžiui, bananai ir bulvės sveikiausi yra kepti orkaitėje, o ne gruzdinti aliejuje. Kepant orkaitėje riebalų naudoti beveik nereikia.

 

  • Nevalgyti prie darbo stalo. Nesąmoningas valgymas prie darbo stalo, ypač nekontroliuojant maisto porcijų, yra pavojingas. Atidarytas sausainių pakelis prie kompiuterio gali ištuštėti nepastebimai, jeigu intensyviai dirbate prie svarbaus projekto ilgas valandas.

 

  • Rinktis sveikesnes alternatyvas. Kai kolegos darbe su kava ir arbata valgo saldumynus, atsineškite sveikesnių desertų pakaitalų, pavyzdžiui, vaisių ir sūrio.

 

  • Valgyti daugiau skaidulų ir pieno produktų. Dirbantieji sėdimą darbą turėtų valgyti daugiau skaidulų ir pieno produktų. Tai padeda žarnynui prisitaikyti prie fizinio neveiklumo. Skaidulų randama visose daržovėse ir daugelyje vaisių, taip pat sėlenose ir visadalių grūdų duonoje.

 

  • Išbandyti sėlenas. Traškios sėlenos greitai pasotina ir padeda sumažinti cholesterolį kraujyje. Jų galima berti į glotnučius, vaisių salotas, maišyti su varške. Tačiau per dieną nerekomenduojama valgyti daugiau nei 30 g sėlenų, bet gerti vandens reikėtų labai daug.

 

  • Negerti kaloringų gėrimų. Bet kokie daug kalorijų turintys gėrimai (sultys, glotnučiai) nesukelia ilgam trunkančio sotumo jausmo, todėl kyla grėsmė, kad viršysite rekomenduojamą dienos kalorijų ir cukraus normą.

 

  • Pasiruošti užkandžius namuose. Prekybos centruose ar greitojo maisto restoranuose retai galima rasti kažką sveiko ir iš karto paruošto vartoti. Lengviausia pagriebti šokoladinį batonėlį ar bandelę ir skubėti atgal į darbą. Tačiau pasiruošus namie užkandžių (sveikų sausainių, orkaitėje džiovintų bananų, pjaustytų obuolių) bus lengviau kontroliuoti, ką ir kiek jūs valgote. Be to, žinosite, kad namie gamintuose užkandžiuose nėra jokių abejotinos vertės ingredientų. Jeigu turėsite darbe kažką sveiko užkąsti, bus mažesnė pagunda nusipirkti ką nors nesveiko.

 

  • Užkandžiams rinktis varškę. Tai puikus užkandis bet kokiu metu. Net pietums galima valgyti varškę su uogomis ir vaisiais. Jeigu norisi sūraus užkandžio, varškę galima maišyti su daržovėmis ir žolelių prieskoniais.

 

  • Suvalgyti bet kokį vaisių. Tinka obuoliai, kriaušės, bananai, apelsinai, greipfrutai, persikai, 4 – 5 abrikosai arba dubenėlis sezoninių uogų. Tačiau, kad ir kokie jie būtų sveiki, svarbu nepersivalgyti, nes uogose ir vaisiuose yra daug fruktozės ir kalorijų.

 

  • Užkandžiauti riešutais ir sėklomis. Tai, be abejo, sveikas ir naudingas užkandis, jeigu užkandžiaujant neprarandamas saiko jausmas. Nerekomenduojama valgyti daugiau nei 28 g riešutų ir sėklų per dieną. Riešutai ir sėklos yra labai sveika, nes juose yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, bet daug ir kalorijų.

 

  • Užkandžiams pasidaryti sveiką sumuštinį. Sumuštiniai gali būti gana sveikas pasirinkimas, jeigu paruošiami tinkamai. Pavyzdžiui, jeigu sumuštinis yra į ploną lavašą įvyniota ant grotelių keptos vištienos gabalėliai arba sūris su bet kokiomis salotomis ir daržovėmis.

 

  • Humusas ir gvakamolė – idealiai tinka sveikesniems užkandžiams. Šios užtepėlės su įvairiomis daržovėmis (morkomis, salierų stiebais, agurkais ar kt.) arba visadalių grūdų paplotėliais yra sveikas pasirinkimas, nes juose yra nemažai baltymų ir skaidulų.